Поклон! Почина Стефан Данаилов

Актьорът се лекуваше във Военномедицинска академия
Обновена: 27 ное 2019 09:31 | 27 ное 2019 08:50, Петя Славова
409

Снимка: Булфото

Отиде си Стефан Данаилов – легендата на българското кино. Това съобщиха от ВМА, където се лекуваше до последно актьорът.

"След продължително и тежко боледуване и въпреки всички усилия, положени от екипите на Военномедицинска академия (ВМА), в 00:15 часа тази нощ почина Стефан Данаилов", пишат от болничното заведение.

Легендата на българското кино и театър остава в реанимацията на Военномедицинска академия (ВМА) на апаратно дишане.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/teatar/2019/11/15/stefan-danailov-izleze-ot-komata-veche-e-v-syznanie.429762
 

Ролите му на екрана и на сцената са многобройни - над 150. Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в "Следите остават" и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор. Талантът му забелязва и проф. Стефан Сърчаджиев, при когото именно Стефан Данаилов започва да  учи актьорско майсторство.

Ролите му в киното като професионален актьор стартират с "Понеделник сутрин", "Морето, "С дъх на бадеми", но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в "На всеки километър", където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Заради многото участия в киното се налага да изостави за кратко сцената. Участията му в "Князът", "Черните ангели", "Иван Кондарев" му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в  италианският сериал "Октопод" с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е "Маневри на петия етаж".

Неустоим ухажор е и в "Дами канят", но вместо да продължи тази нишка в друга комедия - "От нищо нещо", където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг - селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и  "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата".

Стефан Данаилов пленява с чувство за хумор. Особено ценен е сред студентите, на които преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и които с уважение и любов го наричат "Мастера". От неговите класове са излезли актьори като Асен Блатечки, Стефания Колева, Башар Рахал, Иван Бърнев...

От 1979 г. е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" а театралните участия му носят множество отличия. Той е заслужил артист, Народен артист, През 2002 г. получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер".  Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".

От съпругата му Мария Данаилова има доведен син, а актрисата Ирен Кривошиева ражда сина му Владимир Данаилов.

Данаилов бе известен общественик – депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

В последно време здравословното му състояние се влоши. През август Ламбо бе приет в бургаска болница след падане и му бе направена операция на тазобедрената става. По-късно актьорът бе настанен в интензивното отделение на ВМА заради събиране на вода в белите дробове. По-късно бе поставен в медикаментозна кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
26
 
10
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 157 (ЛОЯЛЕН КОМУНИСТ)Едно време, когато БКП беше на власт, ако някой "другар" от Партията бъде арестуван и обвинен в престъпления, автоматично биваше изключен от нея, защото партийните "другари" бяха винаги добри.А презумпцията за невинност не важеше - щом те арестуват разстрелът ти е гарантиран, типично по сталински! Трайчо Костов е пример за това.Та и ти сега така, като Сталин.Ами ако ти кажа, че братът на Херман Гьоринг е спасявал евреи какво ще коментираш?
150
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиде си един ИСТИНСКИ човек! Благодарим ти за живота отдаден на хората. Почивай в мир!
149
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мръсните хора и тук цапат с мръсните си политически коментари. Аман от вас, бълхи нищожни!Поклон, Стефане, голям актьор беше, велики неща остави след себе си! Поклон и вечна ти памят!
148
6
 
42
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Ама, че сте прости! В гроба никой не влиза по партийна принадлежност! Все това ви е в устата! Така, де! От гроба още никой не е излзъл! Вие, плюещите вместо да се занимавате със Стефан Данаилов, по-добре направете така, че и вас да ви запомнят, и за вас да пишат, ама едва ли ще се случи...
147
11
 
39
 
! Отговори
До злобните преди 4 години
Герберски ***.Гледайте си вашия "Ало,Банов ,съм и не се занимавайте със Стефан Данаилов.
146
43
 
19
 
! Отговори
ЛОЯЛЕН КОМУНИСТ преди 4 години
Това е най-учтивото нещо, което се сещам да кажа. Българският народ е доказано инфантилен. Хардкор *** участвал в грабежите на България в цели 6 параламента, а стотици хиляди му се виете на опашка да му целувате ръка и седалищни части.
145
8
 
34
 
! Отговори
Горан преди 4 години
Те, за това няма да се оправим ние българите! Починал е един от най-големите български актьори, и пак се намират доволно много хора да плюят! Арнолд Шварценегер също е актьор, и бивш губернатор на Калифорния, но той разбира се, не е роден в България!
144
6
 
31
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 153Не ме разбирай погрешно, ненавиждам комунизма. Обаче когато навремето гледахме "На всеки километър" улиците наистина опустяваха!Номер 151 не говори празни приказки, колкото и банално да звучи.Всяка лятна ваканция бях на гости на село при баба и дядо.Селото ни беше близо до границата с Югославия, там се гледаше повече сръбска телевизия отколкото българска. На сръбската всяка вечер имаше "амерички филми".И пак гледахме "На всеки километър"!
143
20
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
do 151 Ами по-рано и да искахме, не можехме да превключим на друг канал, другарЕте не даваха. Хахахахахахахаххахаххаа
142
19
 
24
 
! Отговори
Между ДА и НЕ преди 4 години
Противоречива личност. Като всеки човек и той имаше своите греховце и грехове. Живя един наистина охолен живот, грабеше с пълни шепи, но си плащаше за "гяволъците". В същото време се раздаваше в работата си, помагаше на мнозина. Междувременно беше лоялен привърженик на една ретроградна, престъпна, исторически обречена партия. Този факт нанесе огромни щети върху цялостния му имидж. Беше заложник на тази партия, от чието лоно идваше и на която дължеше кариерата си. Бог да го съди. Лека му пръст.
141
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отиде си още един от великите българи. За съжаление новото поколение актьори, режисьори и сценаристи, за нищо не стават. Преди улиците опустяваха, за да гледаме Стефан Данаилов, сега превключваме на друг канал, ако дават български филм или сериал.
140
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Збогом
139
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вечна му памет! Голям актьор и почтен човек.
138
3
 
10
 
! Отговори
До ГРАМОТЕН преди 4 години
Да го бе написал този коментар, по повод погребението на Мария Нейкова (2002).Или и това не те интересува!
137
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да почива в мир!За умрелите или добро,или нищо!
136
17
 
4
 
! Отговори
122 преди 4 години
"държавата да плаща на 14-годишни да раждат"Държавата ще плаща на 14-годишни да раждат, защото абдикира от задълженията си. Да знаете за глоби при секс на или със непълнолетни? Напротив! медиите ни заливат с реклама на тази тема. И в резултат печели отново фармацевтичната индустрия и алчните доктори.А всъщност, исторически погледнато, явлението не е малцинствено. Майката на Васил Левски е започнала да ражда на подобна възраст, даже бащата е бил по-млад.
135
14
 
37
 
! Отговори
Фенка преди 4 години
Отиде си най-красивото мъжко лице на българското кино.Дълбок поклон.
134
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щеше да бъде избран за президент, ако не беше предложен само за вице.
133
11
 
7
 
! Отговори
ГРАМОТЕН преди 4 години
До До ГРАМОТЕННе ме интересува причината! Важно е да отбелязваме как правилно се изписват думите! И всяка грешка трябва да се третира критично, защото това ще запази българския език.Важно е за децата на България!
132
7
 
28
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Ако бъдем обективни,следните стихове част от" Моите песни" на Вазов,като,че ли са писани за големият актьо,човек,личност Стефан Данаилов"Един ще жали, друг ще ме проклина,но мойте песни все ще се четат.И много имена и лесна славагодините без жал ще изметатил ще покрие плесен на забрава,но мойте песни все ще се четат."