Гоце Делчев пак скара учените. Роден историк: Напрежението не стихва

Македонските учени тупат топката: Искат отлагане на срещите за историята
29 ное 2019 19:10, Красимир Ангелов
89
Гоце Делчев пак скара учените. Роден историк: Напрежението не стихва
Снимка: Reuters

Македонските учени са предложили сериозна пауза в срещите на съвместната експертна комисия по историческите въпроси до май идната година, обяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония

"Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през декември, но те имат свои основания, за да откажат", посочи българският учен. Както е известно, Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Още по темата
"Поредната среща показва, че напрежението, което съществува в работата ни през последните месеци, не затихва и че получаваме достатъчно сигнали, че имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на договора за приятелство и добросъседство, който предписа създаването на смесената комисия", посочи проф. Димитров.

По думите му, това е достатъчно убедително напомняне, че не може да се говори за постигнати сериозни резултати. "Аз лично съм доста притеснен от това, не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави, но и защото междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че очаква една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат постигнати до края на тази година определени резултати", посочи Димитров, цитиран от БТА.

"Дори бяха поименно споменати очакваните резултати около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и други теми, които си заслужава да бъдат разглеждани своевременно", подчерта проф. Димитров, като добави, че нищо от това не е завършено.

По думите му голяма част от учените в Северна Македония "съвършено открито отхвърлят формулировката "обща история", която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство". Проф. Димитров дори призна, че по някои въпроси има и обратно движение - "Едва ли не започва да се поставя съмнение това, което бяхме постигнали като решение за цар Самуил като владетел на България в текста, който предлагаше общото честване".

По отношение на работата по учебниците в двете страни българският историк посочи, че работата не е докрай приключила и не се очаква скоро това да се случи.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, посочи, че Комисията ще настоява всички проблеми, които стоят пред тях, да бъдат решени. "Ние сме за това да се намери решение на разногласията и паметта на Гоце Делчев да бъде чествана заедно от двете държави", посочи той, цитиран от "Фокус".

"Днес дискутирахме за Гоце Делчев. Около него отново имаме различни виждания. Тук не се направи никакъв напредък. Дискусиите ще продължат и по-нататък. По отношение на "неуважението" към Договора за добросъседство, аз не бих се съгласил с това, защото ние сме тук, разговаряме и редовно се срещаме. Договорът се зачита. Темпото на срещите на Комисията от 4 се увеличиха на 6 през тази година. И ние смятаме, че това е добро темпо – да има по една среща на всеки два месеца", каза още Драги Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
17
 
! Отговори
До СръбскитеЗверства преди 4 години
Сега, ако можеш, разгадай поведението на две поколения български "учени" и държавници, които се държат като гузни, когато стане въпрос за поведението ни през Втората световна война.Кой нормален човек би могъл да ни упрекне за това, че сме се съюзили с този, който ни е върнал цялата етническа територия без да пратим дори един войник на фронта?Кой може да отрече мъжеството на българския Цар, отказал да прати войска срещу руснаците?Ако уважаваш себе си и имаш позиция, и другите ще те уважават!
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 47Названието на Белград на унгарски език в буквален превод означава "Градът на белите българи".
42
1
 
7
 
! Отговори
сръбските зверства преди 4 години
Материално и морално поробените са подтиснати,ограбвани,измъчвани извън всякаква представаНикаква възможност за тях да потърсят правосъдие, никаква помощ, никакво покровителство за никого,каквото и да бъде социалното му положение,полът му, възрастта му. В Македония конфискуват,затварят,измъчват,убиват легално,систематично,спокойно, жестоко.Войната се връща е издадена през 1934 година,в Европа излиза и под името Black hand over Europe.Анри Пози е осъден на 20 години затвор от сръбски съд.
41
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ако пак разгледате историята през Средновековието ,ще видите,че Сърбия се създава върху български земи,върху земи с българско население, Белград е бил един от областните градове на България,по-късно сърбите съществуват само поради желанието на българите, тъй като цялата им управляваща династия са преки роднини на българските царе.Затова и не го наричат с оригиналното му българско име Белград,а Београд.
40
1
 
17
 
! Отговори
baffff преди 4 години
другарю Жикица, по време на Гоце етнос македонец няма, така се казва на българите защото живеят в този район,а не защото са такъв етнос, такъв етнос тогава няма. През цялото турско робство също няма такъв етнос. По време на Александър македонски в древна елада също няма такъв етнос - наричат се траки, илири ипрочие, всякакви, но не и македонци. Това че са ви кухи тиквите не е ново, но история на наш гръб няма да стане.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки опит на българите да отстояват честта на личността си, на семействата си, почти винаги завършва с мъчения или смърт. В Скопие вуйчо спасил 17-годишната си племенница от ръцете на сръбски полицейски началник, изчезва безследно хвърлен е във Вардар, след като е застрелян в корема. Приятелката на момичето, която помага на вуйчото, е измъчвана дни наред от сърбите. Българите в Македония са подложени на варварски режим, нямащ нищо общо с човешките ценности и морал.Те са превърнати в жертви
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Do 38...ako razbiras ot istoria drevnata makedonia e bila na miasto na severna gertsia.v vergina e grobisteto na Fillip, basta na velikia alexandros..i razbirase vsitskite natpisi sa na starogretki
37
0
 
13
 
! Отговори
сръбските зверства преди 4 години
До Жикицасърбите изпращат най-жестоките свои администратори и полицаи. В областта е концентрирана значителна военна сила,изпратени са сръбски духовници.Военните гробища на българските войници са заличени и поругани, затворени са българските училища, надписите на български в църквите са заличени, прогонено е българското духовенство, унищожено е голямо по обем материално и културно богатство.Българският език е забранен под страх от най-строго наказание.
36
0
 
9
 
! Отговори
сръбските зверства преди 4 години
До ЖикицаМомчетата плачат от болка, а учителите крещят: Мръсен българин! Македонска ***! Аз ще те науча сръбски!При друг случай малко момиченце е обвинено, че говори с другарчето си на български и е бито, докато кръстът и краката му се покрият с рани. Родителите му са предупредени, че ако детето им отсъства от училище наказанието ще се повтори. Ето думите на бащата на това момиче към Пози:Господине, Вие видяхте как се отнасят с нашите деца. Това, което правят с децата, го правят с вс
35
0
 
14
 
! Отговори
сръбските зверства преди 4 години
До ЖикицаБългарският език е забранен под страх от най-строго наказание. На българите не е разрешено да носят имената си наложено им е да сложат сръбски окончания на фамилиите си.Анри Пози описва и следната случка в Битоля. В центъра на града, той се разхожда, когато чува викове и писъци от близко училище. То се намира на сто метра от полицейски участък в града.Шест момчета са завързани на чиновете, а учителите им сърби ги ритат и бият с линията. Момчетата плачат от болка, а учителите
34
1
 
2
 
! Отговори
макемаке преди 4 години
Стига сте ме барали историчкия инструмент.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разгледате внимателно историята,ще видите,че Македония е била в днешната европейска част на Турция и никога не е била на днешното си място,ако разгледате подробно и вниматено историята и отсеете плявата,ще узнаете грозни неща за фанариотите и как се е появило днешното име Македония,а борбата на македонските българи е била просто за свобода и незавсимост.
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Време е да се разтури тая комисия, а след това да се денонсира и договора със макетата. Стига са крали нашата история. Трябваше да постъпим като гърците, които те дадоха на макета да крадат от гръцката история, а не сега да сме насадени на пачи яйца.Питам историците от българска страна докога ще търпят наглеенето на макетата, тези злобни югославянски кучета? Докога?А нашите политиците най-после да вземата да действата в интерес на родината ни, а не да се ослушват кой отвън им шепва...
31
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ПИША НА БЪЛГАРСКИ -ГЕЙ И СЕ ПРЕВЕЖДА НА МАКЕДОНСКИ : СЕГАВНИМАВАЙТЕ С ЕЗИЦИТЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ МАЗАЛО :D
30
3
 
10
 
! Отговори
batmario преди 4 години
Скъпи Братя Македонци.Ние Българите нямаме какво да делим с Вас-Македонците.Държавата България и Държавата Македония отдавна не представлява хората.Няма нужда да се мразим.Илинденско-Преображенското въстание и Петрова нива са част от моята рода...Всеки един македонец е добре дошъл в Странджа...Всичко друго е Неистина...
29
4
 
24
 
! Отговори
Гоце Делчев или преди 4 години
Георги Николов Делчев е етнически БЪЛГАРИН , борил се за присъединяване на област Македония към Майка България !
28
11
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Няма значение какъв е Гоце Делчев.Важното е, че Бойко официално призна македонския език като подписа договор между България и Македония на двата езика.Ако това не е национално предателство здраве му кажете !
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еха! На макетата са им пуснали интернет.. Защо направихте паметник цар Самуил? И защо не се научихте да пишете на тая кирилица? Самуил на сръбската шльокавица ли е писал? Татари сме били? А да си чувал за кумани, печенези, славяни, траки, даки? Абе, македоне - знаеш ли къде на картата е Татария?
26
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До вайло сфиннаряКоя е първата организирана славянска държава,знаеш ли?БЪЛГАРИЯКой създаде Кирилицата,знаеш ли?Климент Охридски средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школа по поръчение на българския княз Борис.
25
2
 
10
 
! Отговори
1212 преди 4 години
До vmro Е, като четата е нелегална и е влязла за да тероризира македонския народ, защо я чествате битката в Македония? Кой чества терористи дошли да го нападат?