Гоце Делчев пак скара учените. Роден историк: Напрежението не стихва

Македонските учени тупат топката: Искат отлагане на срещите за историята
29 ное 2019 19:10, Красимир Ангелов
89
Гоце Делчев пак скара учените. Роден историк: Напрежението не стихва
Снимка: Reuters

Македонските учени са предложили сериозна пауза в срещите на съвместната експертна комисия по историческите въпроси до май идната година, обяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония

"Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през декември, но те имат свои основания, за да откажат", посочи българският учен. Както е известно, Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Още по темата
"Поредната среща показва, че напрежението, което съществува в работата ни през последните месеци, не затихва и че получаваме достатъчно сигнали, че имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на договора за приятелство и добросъседство, който предписа създаването на смесената комисия", посочи проф. Димитров.

По думите му, това е достатъчно убедително напомняне, че не може да се говори за постигнати сериозни резултати. "Аз лично съм доста притеснен от това, не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави, но и защото междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че очаква една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат постигнати до края на тази година определени резултати", посочи Димитров, цитиран от БТА.

"Дори бяха поименно споменати очакваните резултати около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и други теми, които си заслужава да бъдат разглеждани своевременно", подчерта проф. Димитров, като добави, че нищо от това не е завършено.

По думите му голяма част от учените в Северна Македония "съвършено открито отхвърлят формулировката "обща история", която е заложена дори в Договора за приятелство и добросъседство". Проф. Димитров дори призна, че по някои въпроси има и обратно движение - "Едва ли не започва да се поставя съмнение това, което бяхме постигнали като решение за цар Самуил като владетел на България в текста, който предлагаше общото честване".

По отношение на работата по учебниците в двете страни българският историк посочи, че работата не е докрай приключила и не се очаква скоро това да се случи.

Проф. Драги Георгиев, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, посочи, че Комисията ще настоява всички проблеми, които стоят пред тях, да бъдат решени. "Ние сме за това да се намери решение на разногласията и паметта на Гоце Делчев да бъде чествана заедно от двете държави", посочи той, цитиран от "Фокус".

"Днес дискутирахме за Гоце Делчев. Около него отново имаме различни виждания. Тук не се направи никакъв напредък. Дискусиите ще продължат и по-нататък. По отношение на "неуважението" към Договора за добросъседство, аз не бих се съгласил с това, защото ние сме тук, разговаряме и редовно се срещаме. Договорът се зачита. Темпото на срещите на Комисията от 4 се увеличиха на 6 през тази година. И ние смятаме, че това е добро темпо – да има по една среща на всеки два месеца", каза още Драги Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Не може да има македонски историци при положение,че държавата е на 20 години !!! Каква история,какви 5 лева ???
23
1
 
12
 
! Отговори
1212 преди 4 години
До вайло сфиннаряЕ те това сте вие. Когато не можете да докажете с факти тезите си, започвате с простотиите. Колкото и обиди да отправяте към България, истината е една. Татари сме били, мешавица и тн. Интересно като е така, защо всички революционери от ВМРО или са учили или са живеели в България, а бежанците от Македония след въстанието тръгват към България???
22
9
 
5
 
! Отговори
Осман преди 4 години
Гоце Делчев е турчин! Айде сега се успокойте!
21
0
 
7
 
! Отговори
Този защо не каже преди 4 години
кои наши историци измъдриха научни "аргументи", чрез които преди години оправдаха безумния управленски почин да се пише "македонец" в паспортите на хора от Югозападна България?Каква главоломна кариера направиха тези "учени историци"? Защо не каже, че именно те подбираха кой да работи в Института по история (сега Институт за исторически изследвания) към БАН. От тези "историци" и от техните настанени в БАН протежета зависеше съдбата и развитието на две поколения историци! Днес удобно се извъртяха
20
0
 
16
 
! Отговори
До 12 Маке ! преди 4 години
Пиринска Македония ще ви я върнем когато се слеете с Майка България !
19
1
 
14
 
! Отговори
Жална история преди 4 години
Македонците като нямат своя история трябва да крадат чужда !
18
3
 
9
 
! Отговори
Всякакви може да са преди 4 години
сърбите, може да не са прави, но 200 години не отстъпиха от своята шовинистична концепция, създадена по времето на тяхното Възраждане.А нашите "учени"? Ветропоказатели, поне тези, които направиха кариера - и те, и децата им, и други техни роднини, любовници и щедри мазници, които знаеха на кой професор да направят подарък или услуга.Затова по света сърбите имат лоби и винаги има кой благосклонно да обърне внимание на неоснователните им претенции.А ние? Колко пъти ни предадоха нашите "учЕни"?
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До skopje-beogradСус!
16
0
 
4
 
! Отговори
1212 преди 4 години
До vmroЩе ми кажеш ли къде са родени повечето четници загинали в битката при Ножот?
15
1
 
10
 
! Отговори
Друго е интересно преди 4 години
Имаше български учени, които при никоя власт не клекнаха и не се съгласиха с антибългарските коминтерновски и други продажни теории. Но тези учени бяха трагично малко, особено в БАН. Няма смисъл да разказваме тук за подценяването, изолирането, тормоза, та дори и подигравките, на които биваха подлагани.Та нека този мастит историк да каже кои бяха тези удобно забравяни хора и кои д/педавци се пребоядисаха толкова пъти, колкото пъти се сменяха тежненията на властимащите.
14
6
 
7
 
! Отговори
провал на ГЕРБ и ОП преди 4 години
Това е провал на договора на ГЕРБ и ОП с Македония и западните балкани, които и без това направиха много вреди на България с признаване на македонския език. Парижкия договор също не е поправен както Румъния ни върна Южна Добруджна и Тракия е гръцка а Босилеград е сръбски. Оставки!
13
0
 
15
 
! Отговори
история преди 4 години
До vmroЦелия свят е треперел от монголите(татарите),но Волжските българи са първите,които успяват да разбият татарите(монголите),след което цар Ивайло от Дунавска България е сразил окончателно татарските орди,плющял ги е като маче у дерек през 13 век!А Куберовите българи се настаняват през 5 век в днешна Македония,след което се сливат с аспаруховите българи от България.
12
0
 
11
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Ако ще цитираш бай Радой Ралин... Имах честта да го познавам. Живееше до хотел Плиска и го засичах едно време. Все си мъмреше нещо. И драскаше с маркер в тролея. "Що за съдба нас ни чака, щом на власт сега е простака?"
11
17
 
3
 
! Отговори
skopje-beograd преди 4 години
koga ke ni ja vratite okupiranata pirinska makedonija?
10
3
 
20
 
! Отговори
1212 преди 4 години
Георги (Гоце) Делчев сам си се е определил какъв е, така че няма място за спорове и полемики. А че македонците никога няма да се съгласят, че е българин, това е отделен въпрос. Всичко може много лесно да се оправи, просто е нужно да се погледне в архива на Османската империя-там си пише кой какъв е, кое село с какви жители е било и тн. Това обаче означава една новичка държава да останат без история. Е, вие на тяхно място няма ли да се дърпате?
9
3
 
13
 
! Отговори
кратка история на преди 4 години
Кратка история на Македония - Бяха българи и след 1944г. с много кютек и бой от сръбска страна се събудиха македонци.
8
12
 
4
 
! Отговори
vmro преди 4 години
prestanete da ja kradete makedonskata istorija i revolucioneri........vie si imate vashi tatari,kan asparuh i red drugi mongolo-tatarski heroi
7
2
 
18
 
! Отговори
Южен македонец преди 4 години
Гоце Делчев е един и той е българин!
6
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се премахне краденото от историята на великите буггари, останалото може да се напише на гърба на визитна картичка. И да остане място да се напишат и рецепта за супа!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само, че Гоце Делчев е роден в Кукуш (Килкис, Гърция) и понятие си е нямал, че някакви маке-факе-роми ще му копят кокалите.