Туршията на пазара се оказа опасна, има плесен, заразена е с ешерихия коли

Не купувайте от отворени и пластмасови бидони
Обновена: 3 дек 2019 11:58 | 3 дек 2019 10:22, Камелия Цветанова
110
Туршията на пазара  се оказа опасна, има плесен, заразена е с ешерихия коли
Снимка: Pixabay

Търговци ни предлагат на пазара туршия, заразена с ешерихия коли. Това потвърди пред "Монитор" експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов. Причината за това е липсата на хигиена при използваните съдове както и ускоряването на ферментацията или пък прекалено дългото изчакване за завършването й.

Още по темата

Тогава туршията е кашкава, има лош дъх и вкус и не бива да я консумираме, защото може да провокира хранителни разстройства.

"Всъщност в повечето случаи у нас се предлага не туршия, а мариновани зеленчуци. Те са залети с оцет и сол и не са минали ферментация. Не е истинска туршия и това, което се предлага в стерилизирани буркани, тъй като това са консервирани зеленчуци. Търговците пък докарват киселия вкус с оцет и оцетна киселина", коментира експертът. Той уточни, че процесът по ферментация всъщност трае най-малко седмица и то когато става дума за малко количество зеленчуци. Когато са в големи съдове, обикновено бидони, може да продължи и няколко седмици и то при температура от 10 градуса.

"Туршия, ферментирала за три дни и в нея липсват полезните бактерии", коментира д-р Иванов.

Според експерта в истинската туршия би трябвало да има млечно-кисели бактерии, които са полезни за нас. С течение на времето обаче млечно-киселите изместват патогенните. Затова трябва да се изчака да протече ферментацията.

"Има обаче и риск, когато зеленчуците ферментират прекалено дълго. Тогава бактериите достигат максимална плътност и от там насетне процесът тръгва обратно и може да се появяват други бактерии, които са вредни. Например ешерихия коли", уточни д-р Иванов.

Той напомни да не купуваме туршия от отворени и пластмасови съдове.

Тогава задължително трябва да наблюдаваме как ни я предлагат и дали търговецът бърка в тях без ръкавици. Това също е предпоставка за зарази.

Често на пазара ни предлагат и туршия с плесен. Това се получава, когато зеленчуците не са покрити напълно с маринатата. Тя трябва да се изхвърли, защото не е полезна за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До АниТъй като в анонимника живеят повече от една личности и е редно да се обръщаш към тях в множествено число, за да не обидиш някоя от всичките му "аз" е редно да се казва които, а не който. Който е когато е една личност! Затова към тях се обръщам в множествено число.
97
2
 
0
 
! Отговори
Ани преди 4 години
До РадославОсвен стент, остава и да научиш кога се пише й, и кога се пише и. Иначе и котките разбраха, че пиеш и ядеш домашно приготвена зимнина и ракия.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време имаше големи предприятия - месокомбинати, млекокомбинати, консервни заводи - със строг санитарен и ветеринарен контрол на входа и изхода на производството. Сега всеки меша всякакви бъркуши, а контролът нито е системен, нито е на ниво. И това е във вреда на здравето на редовия потребител. На пазара не трябва да се продават храни без санитарно разрешително.
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е те тоо бацил го мОри само ракията. Както казва учителят Йода "И нека ракията бъде с вас".
94
6
 
0
 
! Отговори
Всеки преди 4 години
български *** става чувствителен като му посегнеш на зимнинката!
93
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За туршиите разбрахме и за вредните бактерии.Сега ще е добре да ни открехните за ползата и вредата от френската любов и какви бактерии пъкат !
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съществуват както думата стенд, така и думата стент. Това са думи от чужд произход, които означават различни неща
91
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 83И за разлика от теб този "агроном" поне не е анонимен анонимник които живее анонимен живот и води анонимното си мизерно съществуване до момента в които анонимно ще си замине и никои няма да си спомня за анонимното му размотаване по тази земя! На мен поне ми стига мозъка за ник, а не анонимно да ръся глупости и да показвам, че страдам от разстотяване на личността и куп други болести като споря сам със себе си анонимно, о "велики" и "мъдри" анонимнико!
90
4
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 83О велики мъдри тиквондур, я кажи в кои клас в средното образование са ти преподавали какво е стент?Че явно съм го проспал този урок! Набий си в герберската тиквичка, че един човек няма как да е абсолютно подготвен по всяка тема още повече по технически термин от специална наука!Така както ти ако тръгнеш да говориш за металообработване, шиене или военни науки ще излязат доста забавни неща от устата ти!Това дали знам как се пише стент,не означава,че за разлика от теб доводите ми не са верни
89
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 82А ти доктор ли си, че се изказваш толкова компетентно за зимнината? Или може би си химик и знаеш какъв е химическия и състав и защо тя не е полезна? Така и не отговори на въпроса кое е по полезно: Домашна туршия от домашни зеленчуци или домат от магазина пълен с целия геном на земното кълбо в комбинация с цялата менделеева таблица за да е свеж поне 2 месеца? Отговори ако можеш да си напънеш толкова "умната" тиквичка!
88
2
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До 82В училище никои не ни е казвал стент какво е и как се пише.На 31 години съм и съм пътувал достатъчно + не съм аграрен, работя в производство, но е факт, че ти най накрая напъна жалките си 2 амеби в черепно мозъчната си кутия и сам стигна до идеята, че видиш ли има много фактори за продължителността на живота. Дай боже някога да ти загрее пипката, че това което си купуваш за 100-200 лева като марково питие е още по голяма химия от това което сам можеш да направиш! В магазина има само химия
87
2
 
13
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Едно време без толкова набедени и ненужни регулации и контролни органи нямаше такива извратени болести.
86
3
 
11
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Не би трябвало всеки, който мисли че е компетентен, да изразява мнение за безопасността на храните- в случая Сергей еди кой си. Компетенттният орган е БАБХ. И журналистите, трябва да имат това предвид, а не да питат всеки, без да знаят колко е компетентен и като какъв се изказва. По този начин се манипулират хората и се дезинформират, даже ненужно се "тревожат", че ядат вредна храна. А темата за журналистическия професионализъм е друга.
85
1
 
20
 
! Отговори
Ема преди 4 години
Туршията и киселото зеле са много полезни. Най-добре да са старателно домашно приготвени. Мен лично ме мързи да правя и купувам от магазина понякога, но вкусът не е същият. Важи и за печените чушки.
84
5
 
10
 
! Отговори
Зиг преди 4 години
До "Как може все още да има хора, които да ядът такива неща?..." - Такивата неща са всъщност изключително полезни.Освен това, за твоя информация, в "по-развитите държави" започна да става модерно да отварят ресторанти, в които се предлагат "ферментирали" ястия, сиреч - туршии. :)Сега, след като ти се изясни, че даже се очертава да е модерен тренд - фийл фрии ту оупън юр майнд и недей да говориш глупости.
83
0
 
19
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
А какво да кажем за горките бездомници , дето ядат развалена храна от кофите и спят на открито през зимата ? Умират като кучета без лекарска помощ. Имат или нямат вина , това са хора. Има ли кметства да се погрижат за тях ?
82
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може все още да има хора, които да ядът такива неща?...
81
3
 
10
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Суджука как е? За един прЕател питам.
80
1
 
8
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
И напиши сто пъти СТЕНТ! Ще ти провеждам вечерно училище. Като не си ходил когато е трябвало...
79
2
 
6
 
! Отговори
До Радослав преди 4 години
Сега ти видях глупостите!Значи уважаеми аграре, за здравната система си прав.И на всичкото отгоре защо човек трябва допълнително да поема изключително нездравословно приготвени български зимнини. И да лочи ракия със сума ти захар, щото такъв като теб блъска много, за да изкара по-голямо количество. Това, че не си лекар, не оправдава феноменалната ти липса на обща култура. А че си *** с най-много средно образование, над 50г. който почти не е пътувал навън е видно ТКЗС-то и другите ти премери!