Протест в "Александровска": Ужасяващи условия на труд, за лечение

Лекар започва гладна стачка, медиците с писмо до Ананиев
5 дек 2019 12:48, Петя Славова
23

  В юбилейната 140 година от създаването на "Александровска" болница емоциите там не са приятни. За пореден път медиците от болничното заведение излизат на протест. От месеци те алармират за окаяното състояние на болницата и настояват за спешен ремонт.  Председателят на синдикалната организация "Защита" д-р Андрей Коцев започва безсрочна гладна стачка до изпълнение на исканията.

Днес изтича крайният срок, който медиците поставиха на управата на болницата, за да бъдат предприети действия.

Още по темата

Заради окаяното състояние на сгради и помещения в "Александровска" болница, ужасяващите условия на труд и лечение, на 7 ноември медици, студенти и пациенти на болницата излязоха на протест.

"След като разбра, че организираме протест управата на болницата се разбърза и разпространи едно писмо, което ще бъде четено във всички клиники. В него ще бъдат изложени обаче непотвърдени с факти твърдения", обясни пред Bulgaria ON AIR д-р Андрей Коцев.

Той подчерта, че от "Защита" са изпратили писмо до здравния министър Кирил Ананиев, в което се пита дали е необходимо той да парафира Колективния трудов договор за увеличение на заплатите, за който медиците са се договорили с ръководството на болницата от месеци. И който все още не е подписан.

Лекарите от "Александровска" болница настояват за незабавно финансиране от здравното министерство. Болницата е построена преди 140 години и се състои от 24 сгради. От цялостен ремонт се нуждаят Клиниката по хематология и отделението по алергология, където преди няколко месеца рухна покривът.

В някои от клиниките, по думите му,  пациентите нямат сигнализационна система. Вият, крещят, когато имат нужда от лекар, което е недопустимо в този век и в Европа. "Ние сме изостанала болница, в която студентите не смеят да влязат и се оплакват от невероятната мизерия, в която трябва да се обучават. Работи се трудно, с обещания за светлото бъдеще и това ни храни години наред".

Лекарят добави, че персоналът в болницата обикаля от месеци и се усеща невероятен страх. "Всеки казва - този или онзи има невероятен гръб. Аз искам да кажа на колегите: Гърбът на тази болница сте вие. Без вас тя не може, без онези в администрацията - може".

От здравното министерство обещаха, че ще отпуснат 800 хиляди лева за ремонт на двете клиники. Лекарите обаче казаха, че средствата са крайно недостатъчни.

Протестът на медиците ще започне в 14.00 ч. днес. В 14.30 ч. се очаква синдикатът да се срещне с директора на болницата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директорът на болницата е за незабавна смяна и трябва да бъде даден на прокурор. Вместо за заплати за персонала и за ремонт на болницата той харчи безконтролно пари за банкети, коктейли, концерти, скъпи подаръци и гейски оргии.
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баси, дебелакът директор Костадин Ангелов правил ремонт за над 25 милиона лева. Ами той с тези пари, две нови пет етажни сгради щеше да построи. В момента "ремонтирани" стени и тавани падат върху главите на персонала и пациентите. Яко се е крало.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами директорът на болницата Костадин Ангелов е протеже на Цветан Цветанов. Ангелов за последните шест години уж е правил ремонт над 25 милиона лева. Ремонт няма и парите ги няма. Геят Костадин Ангелов е менте хирург, менте доцент и менте директор. За затвора е.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е тук " чиновник" да каже колко сме цъфнали и вързали?
17
0
 
6
 
! Отговори
А протестиращите преди 4 години
Ще питат ли как така тихомълком Правителството плати 50 млн.дълг на Правителствена болница ,с за Александровската все няма пари.
16
1
 
4
 
! Отговори
DOG преди 4 години
Здравеопазването фалира още през 1991 година.Като тръгне човек по болници и лекари тогава разбира че държавата не съществува.Жалко за всички граждани на тази изостанала "Европейска държава''
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега какво, понеже 30 години държавата е зле, направо да почна да ни лекуват в бараки или на полето. Имаме претенции да сме част от ЕС, премиерът се хвали всеки ден, как цъфтим и връзваме, парите за здраве се увеличават, а няма средства за ремонт и поддръжка?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошите условия на труд не само за лекарите. Ако ви лекуват в подобни болници най-малкото има опасност от инфекции и необходимост от повече антибиотици за предпазване. Отделно по-дълъг период за възстановяване. Като цяло засяга всички които са пациенти там.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пациентЕ при теб е имало и учителски грешки, защото още си неграмотен
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Абе ти нормален ли си? Путин даже си няма предсатава къде е тази болница. Тук не става изобщо въпрос за политика, колкото и кретеноидни индивиди като теб да я блискат навсякъде.
11
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен Какво циврене, бе, човече. Като нямат мотивация, не могат да лекуват. Само високи заплати могат да ги мотивират.
10
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига са циврили като момиченца тези изнежени лекарчета. Живеем в труден период за всички.Положението е Хибридна Ледена епоха в международното положение. Подразнихме Руската мечка и разсърдихме Путин, чрез мазното подмазване и омазване с Големия Бял Брат зад Голямата вода на Българския Вожд.
9
3
 
11
 
! Отговори
Неодобни въпроси преди 4 години
Ако отидеш там нищо че си осигурен ти искат 40лв.за преглед,къде отиват тези пари,плащат ли данъци,защо нарочно оставят всичко да се руши после пак държавата да плаща.
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днешните менте архитекти искат да строят по същия начин педиатрия - с триетажни мутробарокови многобройни сгради. Модерната сграда, проектирана и строена през социализма им пречи на мутробароковизма и на плановете да живеят добре на гърба на държавата за поколения напред.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7 - Корекция 16 милиона за Миговете, а 16 Милиарда за Фките
6
0
 
9
 
! Отговори
Цветан Цветанов преди 4 години
Важното е да има стабилност в държавата
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2 - ще дадем 16 милиарда - защото сме задължени от НАТО да 'пазим небето' - а пък търгът за новите изстребители в който имаше срок на доставка догодина бе 'спечелен' от едни дето до догодина няма да построят завода за тях, а като го построят - първо трябва да направят самолетите за Бахрейн и после за нас (нищо че си платихме предварително и то двойно по голяма цена от тази за Бахрейн). Стана ли ти ясно? Ама никой не ни 'задължава' да имаме нормални болници - нали така?
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мда, управлението на "Александровска" отдавна е за смяна, но пък там има горещата подкрепа на герберушките. Дори когато покривите се сриват, герберушките ведро пеят по медиите "Най-модерната болница". Вярно, ако е модерно сградите да рухват...
3
1
 
20
 
! Отговори
некой преди 4 години
За 'стиропор' намериха 2 милиарда (да раздадат нахалост) а за болницата им се свиди!
2
7
 
15
 
! Отговори
<<< преди 4 години
До АнонименИ купихме нова американска ламарина