Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово

Премиерът обсъди енергийни въпроси с експерти от САЩ
139
Борисов: "Белене" и "Козлодуй" са важни, бъдещето на въглищата не е розово
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов коментира, че идват трудни моменти за въглищните централи в разговор с енергийни експерти от САЩ.

"Никак не е розово бъдещето за въглищните централи, особено сега, когато ЕК приема плана за "Зелена Европа". Така че "Белене" и "Козлодуй" стават две изключително важни площадки не само за диверсификацията, но и за енергийния ни баланс за бъдещето след 10 години", подчерта министър-председателят на срещата в МС.

Премиерът акцентира, че за България ядрената енергетика играе важна роля за гарантиране на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност.

Експертите от Държавния департамент и от Държавния департамент по енергетика на САЩ са у нас в изпълнение на договореностите, постигнати в рамките на срещата на Борисов с президента Доналд Тръмп във Вашингтон.

​"Най-важното е, че президентът Тръмп разбра, окуражи ни, че като членове на НАТО сме изключително лоялни и добри партньори за пример. Второ - че Балкански поток и интерконекторът с Гърция не се бият, а се подпомагат за истинската диверсификация на целия регион. И трето - че ядрената енергетика не трябва да живее под някакви догми, особено когато говорим за зелени енергии, чистота на въздуха, качество на живот", е казал Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите му сътрудничеството ни с американците ще допринесе за укрепване на енергийната сигурност на България и за диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ.

Заместник-помощник държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Ан Гензър е акцентирал върху много добрата среща, която премиерът Борисов е провел с президента Тръмп. "Хората във Вашингтон още говорят за нея. Изглежда много сте ги впечатлили. Моят началник Кристофър Форд, с когото се срещнахте, също има много добри впечатления", добави Гензър.

В хода на вчерашния ден енергийните експерти от САЩ посетиха площадката на АЕЦ “Белене”. Целта на посещението им у нас е да се запознаят с детайли от работата на енергийните предприятия в България.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи на делегацията в понеделник техническите параметри на проекта АЕЦ "Белене" и подчерта опита на страната ни в сферата на ядрената енергетика с успешното управление на атомната електроцентрала “Козлодуй” при най-високи стандарти на безопасност.

През следващите дни американските експерти ще посетят ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй".

През настоящата година страната ни за първи път реализира доставки на втечнен природен газ с произход САЩ. Отбелязан бе и напредъкът по изграждането на интерконектора Гърция-България като енергийна инфраструктура от стратегическо значение за сигурността на доставките в Югоизточна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
3
 
36
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Белене не му беше важно като трябваше да сваля Орешарски от власт и да си върти игричките. Герб спряха Белене и манипулираха обществото, че не ни е нужно, сега искат да го върнат, че да се налапат с пари.. няма такива нагли мутри !
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мариците да минат на газ или да ги спират!
80
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По новия закон 2 години затвор и 5000лв глоба за който гори въглища, гуми и вносна смет от Италия.Закривай централите,че няма толкова места в затворите!
79
4
 
22
 
! Отговори
Кръстю преди 4 години
Последното останало от гадния комунизъм което ще подариш за да останеш на власт *** ***. Централите трябва да са държавни и на никои друг. Долу ръцете *** крадливи.
78
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
96Али, нормален ли си?Някои като теб твърдят, че земята е плоска?
77
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТА"Семейството, блъснато от Караянчева, напусна България... Смазали ги от заплахи и репресии...""Френският журналист Тиери Мейсън: Бойко Борисов е ШЕФ НА МАФИОТСКИ BG КАРТЕЛ за износ на НАРКОТИЦИ И ОРЪЖИЕ!""Шеф от търговските вериги анонимно: Продаваме на двойни цени тук спрямо ЕС, защото снасяме на ГЕРБ...""Отровни турски десерти заливат пазара......""Неизвестен спука гумите на 10 общински автомобила... Остави надпис: "Прибирам си обратно новите данъци..."
76
24
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Не политик, а Държавник... - със стратегическо мислене за бъдещето...
75
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов трябва задължително да бъде съден за опита му да ни набута в руския проект АЕЦ "БЕЛЕНЕ", който досега ни струва 2-3 милиарда, но като го започнат ще хвръкне на 15 милиарда, ама евро.....Съд до дупка за предателите на националните ни интереси в полза на пРосия!
74
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.....Имаме сравнително висока заболеваемост и на салмонела, и на много други болести, свързани с храни. Официално обаче няма нищо. Официално от началото на годината в България не е хваната нито една храна, произведена в България, със салмонела.Според него в случая трябва да реагира Министерството на земеделието и прокуратурата, защото става въпрос за опасни храни, за които е премълчано.
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАБХ е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, заяви пред БНР д-р Сергей Иванов от Активни потребители във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко 100 тона пилешко месо, внос от Полша и заразено с бактерията, са стигнали до българския пазар.Причина за това е, че месото е внесено от фирми, близки то управляващата партия, и са им дали време да го пласират. Като се продаде, *** го търси после...От последния ден на октомври 500 случая на болни от
72
2
 
29
 
! Отговори
цитат преди 4 години
"Как се самоубива човек с 4 изстрела в главата? Кой премахна зам.министъра, разследвал Бойко за схемите му като главен секретар на МВР.Платените, измислени Бойкови и Цветанови, гербаджийски ***!Загина с изстрел в главата Румен Андреев, дългогодишен първи зам. Началник на НСл служба, първи зам. министър на МВР, бивш член на ВСС...измислени ***, да не пишат различни версии, че се е самоубил!! Нека един от тях да пробва да се самоубие в главата с 4-ри изстрела .... *** гнусни!"
71
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паметникът на Васил Левски в центъра на Несебър ще бъде премахнат.Причина да премахването е, че малката градинка, в която се намира, ще бъде "интегрирана" в новостроящия си близък курортен комплекс......Паркчето беше единствената комай останала общинска територия......"Сега важното е да подпомогнем инвеститорите, които влагат милиони"- каза Ангелкова.
70
2
 
32
 
! Отговори
toy izrod преди 4 години
тоя погреба държавата, и пороби нас защото голямата политика не е като да биеш с бухалката..малоумниат тръмп го прекара, егати и левака селски бек
69
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големи ''специалисти" назначава човека"Бойко назначи специалистка по "спортни масажи" начело на Търговския регистър..." автор: Бушон медия
68
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако има господ да си влезне в ролятатоя погреба цял народ заради собствения си за.никто не че народа си го е заслужил де ама не всички са такива де.би.ли
67
1
 
34
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
А само преди 6-7 години, този същия обясняваше как България няма нужда от повече мощности. Сега като той е посредник за сделки вече има нужда. Голяма мафия е в Бг.
66
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винету иска парите и от тока.Иска да даде атомна централа на американците за още едно селфи с Тръмп и да вземе комисиона .Не закопаване а на изтребление върви работата.Руската централа беше на сметка и е държавна, а отработеното гориво го взимаха.А сега ще правим сметища за ядрено гориво , а парите при началниците .
65
2
 
20
 
! Отговори
помнещ преди 4 години
"Странджата " и "Тонката" Са един и същи герберски ***! Пише от 2 ника просто...-:) Не ти ли омръзна бе човек?! Че мозъка ти е промит го разбрахме.Защо си мислиш че сме податливи и ще "промиеш" и нашите?-:)
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СТРАНДЖАТАНа Горбачов с кеф ще му се изп люя в лицето,защото той разруши и нашата силна българска икономика,да мре в ада!
63
20
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Горби ще остане в историята, като най великата личност живяла на планетата... - сложил край на най мръсната война в историята на човечеството - Студената... - при това без нито една човешка жертва...