Лимони и киви, вместо червени ябълки, глобалното затопляне у нас

Земеделието ни трябва да се адаптира към промените
Обновена: 15 дек 2019 14:31 | 15 дек 2019 14:27,
51
Лимони и киви, вместо червени ябълки, глобалното затопляне у нас
Снимка: Pixabay

Заради повишаването на температурите у нас е възможно след години да отглеждаме пшеница не само в Добруджа, прогнозират учени. И още - да се грижим за култури, които не са характерни за нашите географски ширини, като киви например.

Още по темата

Преди 40 години родителите на Костадинка Георгиева засаждат плантация с киви. Почвата около Петрич се оказва подходяща. „Почвата е много богата на хранителни вещества и хумусът е много специфичен. При нас е само слънце и вода!”, казва Костадинка, цитирана от bTV.

Заради трайното затопляне у нас, освен киви и лимони, ще можем да отглеждаме и сортове грозде характерни за Южна Италия. Но да си мислим, че ще произвеждаме банани, портокали и разни други от типа на манго, това е в рамките на фантастиката, категоричен е проф. Валентин Казанджиев, "Агрометеорология" в НИМХ. А заради повишаването на температурите става по-труден добива на червена ябълка. Нейният цвят се получава само при по-ниски градуси.

Според проф. Валентин Казанджиев, известните в миналото ярко червени ябълки ще бъдат розово червени. Фермери на юг казват, че разлика във вкуса между родното и чуждото киви има.

„По- сладко е, по- сочно, докато вносните кивита от Нова Зеландия или от Гърция например, са по- кисели”, обяснява Костанидка Георгиева. Агрометеоролозите предупреждават, че времето може да ни изненада и с обилни валежи, и с периоди на засушаване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 4 години
Не бе - през едно са лъжа. Първото е лъжа, второто не е...
17
2
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Зимите станаха все по-меки заради затоплянето.Коя е причината ?!Не знам, но старците живяха в люти Зими.
16
6
 
12
 
! Отговори
Бимбирев,Бимбирев!!! преди 4 години
И шесте кацания на луната ли са лъжа? И Двата руски Лунохода 1 и 2 ли с направените над сто хиляди снимки са лъжа? Или китайският Луноход от януари тази година,също ли е лъжа. Ти Бимбирев явно си като оня шоп-,,Таково животно нема".Ако човечеството беше с,, умници4 като теб ,нямаше да ползваш компютър,интернет,скайп, а щеше да пишеш с въглен в пещерата.Дядо Рачо от село Водица,не вярва че има самолети и фъркат! Нищо не може да го убеди.Илитерати винаги е имало!!
15
4
 
5
 
! Отговори
До 2070 преди 4 години
Сме щели да станем топли, като Африка. Това е супер според мене. По-добре жега, отколкото студ. Говоря за България, за другите европейски държави не знам.
14
0
 
5
 
! Отговори
men преди 4 години
в другите страни има все още критична маса от смели и мислещи хора, политиците и администрацията я е страх от протести, кражбите и изнудванията за субсидиите в земеделието и измамите са десетки пъти по малки. за това има и производство.
13
1
 
17
 
! Отговори
men преди 4 години
а кивита могат да се гледат на доста места в българия. пшеница също. лимони в малки дупки на юг където много рядко/никога не замръзва, долу на границата с турция и гърция. проблемът е че и веднъж на 30 години да стане аномалия отидоха лимоните и маслините. инвестицията не си заслужава. пълни психопати н всякъде в администрацията в българия. рибата се вмирисва от към главата.
12
1
 
15
 
! Отговори
шматка преди 4 години
До 11Вносните не искат ли грижи или тях им ги изпращат инопланетяните.На нашите производители все разходите и труда им много.Как на гърци турци македонци сърби че и румънци сметките им излизат а на нашите все кривиТази година във Варна зелето беше масово от РумънияСрам
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а вместо пилешко и свинско може би ще проядем змии, гущери и скакалци ....както е тръгнало....
10
3
 
10
 
! Отговори
men преди 4 години
идва малка ледена епоха и глад. за това ребрандираха "глобалното затопляне" промени на климата. климата никога не е бил константен и никога няма да бъде колкото и пари да вземат от нашите джобове и да ги натикат в джобовете на милиардерите. на скоро попаднах на една оферта за работа в една фирма управляваща капитали на богати швейцарци инвестиращи в зелената енергия в източна европа. цоцат ни не само нашите хубостници а и запдноевргейташките. събудете се.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плантации с киви има повече от 25 години в Петричко,но както за всички плодове и зеленчуци изкупните му цени се подбиват от вносните.Доста хора се отказаха,защото то иска грижи като гроздето и разходи и приходи стават почти фифти -фифти.
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета ще гледа банани в Швеция.
7
7
 
15
 
! Отговори
Бимбирев преди 4 години
Не е "глобално" затоплянето - оста на земята се изправя, климатичните пояси се отместват на север в Сев.полукълбо.Пък "въглеродните емисии" като фактор за затоплянето са най-голямата лъжа след кацането на Луната.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 3 И ако има възможност да отглеждаме в България киви ти ще си засадиш кивита ли? И от какъв зор, като на пазара са 2.50 лева килото? Те ябълките ни толкова струват.
5
0
 
17
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
До 6 АнонименМ***нго си имаме много, даже прекалено и се скапва! За него трябва да има износ в огромни количества! Така БВП ще нарастне!
4
0
 
27
 
! Отговори
Г.Т. преди 4 години
И банани, отдавна си говорим, че България е бананова република! Ама за сега само тикви виреят!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прекрасно...най-любимият ми плод е кивито.
2
1
 
25
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Е нали ги е засяла преди 40г.Значи и тогава не е било по пазлично в петричко
1
0
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Като се върне кенгурото $идней,тъкмо ще ни покаже как да гледаме киви и да ръзвъждаме кенгура .Все пак е живял в Австралия

Спонсорирани публикации