Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса

70% от работодателите не мога да намерят квалифицирана работна ръка
16 дек 2019 20:06,
100
Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса
Снимка: Pixabay

Близо 70 на сто от анкетираните предприемачи оценяват като най-голяма пречка в работата им липсата на квалифицирана работна ръка, съобщи на пресконференция председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев при представянето годишното проучване сред членовете на БСК относно бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2020 г. То е направено в периода 10 ноември - 10 декември сред 792 мениджъри на фирми, пише БТА.

Още по темата
Сред основните пречки за развитието на бизнеса според 68,2 на сто от анкетираните е липсата на квалифицирана работна ръка, като се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав /най-често срещаните дефицити при работната сила са в областта на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения/, за 60,2 на сто това е бюрокрацията, а за 59,1 на сто - корупцията.

Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%

18% са споделили, че бизнес климатът в момента се е подобрил, което спрямо предходната година показва, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, коментира Радосвет Радев.

Бизнесът иска отпадането на трите платени дни болничен

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение - 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от т.нар. болнични. 63 на сто от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни. По отношение на присъединяването на страна към Еврозоната има сериозно колебание сред деловите среди - 41 на сто подкрепят, 39 на сто са против, а 20% се затрудняват да преценят плюсовете и минусите от подобна стъпка.

63 на сто от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18 /за касовите апарати/, а една четвърт от участниците в проучването са притеснени дали ще успеят да отговорят на изискванията й в посочените срокове.

Проблемът с изтичането на лични данни от НАП през лятото на тази година не е довел до затруднения в пряката работа на фирмите, но е създал сериозен скептицизъм в бизнеса по отношение на способността на държавните институции да съхраняват чувствителни данни при високи нива на информационна сигурност, показва проучването.

Влошава се оценката на бизнеса за достъпа до кредитиране и за достъпа до правосъдие през 2019 г.

Харесват президента, недолюбват Народното събрание и съдебната власт

С най-висока оценка са президентската институция и омбудсманът, а с най-ниска - съдебната власт и Народното събрание.

Според проучването общият размер на просрочените вземания намалява спрямо предходната година от 82 на сто на 61 на сто, при сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти - 33 на сто през 2019 г. при 11 на сто през 2018 г.

През 2020 г. бизнесът очаква някаква стагнация, коментира Радев. Според анкетираните догодина се очаква ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторната тежест, коментира Радосвет Радев. Спрямо миналогодишното проучване прогнозата за ръст на работните места е доста по-умерена - 28 на сто, при 36 на сто през предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търсенето определя пазара. Всичко ще се нарежда според търсенето.Учете за да няма ниско квалифицирана ръка и да им е гадно на бизнеса че няма *** да им работи.
69
0
 
26
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До КкРазбирам че си работодател по писаното.Ако си такъв сами си го причинихте, не вие виновен никой.Българина колкото и да роптае на работа си върши задълженията.Обаче отношението и доходите?Самия факт че в чужбина българите са добри работници доказва това.
68
0
 
13
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До А вие сте нацияНация сме, за разлика от вас в Анадола....
67
14
 
1
 
! Отговори
Кк преди 4 години
Всеки е бил малко или много работник, но малко са били работодатели. Които не са били, не могат да разберат за какво става въпрос.
66
9
 
3
 
! Отговори
А вие сте нация преди 4 години
Изтъкана от доносници още от поп Кръстьо насам!
65
0
 
4
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Е, не го нападайте толкова момчето/мъжа.Може току що да е станал "бизнесмен" и да не е наясно че всички трябва да са му благодарни.
64
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е добре когато работника е неудобен за работодатела но е необходим стават чудеса.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти не си Някой, ти си един безнадежден случай!
62
0
 
7
 
! Отговори
Aнонимен преди 4 години
До 64И 13-та и 14-та заплата включи
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Със *** ми дойде ми като има работа кадърен и квалифициран персонал не се зъдържа .Работника или специалиста трябва да бъде гаделичкан и поощряван и ще върши чудеса .Но е смешно да се плаче за трите дни болничен .Наемаш кадри заплащаш подобаващо.Преценяваш кой става и кой не и поощряваш и всичо си е на мястото.И ще се намерят кадри за всичко .
60
1
 
26
 
! Отговори
фигаро преди 4 години
заплащане от 18 лв/час и нагоре според бранша и професията , ЛИЧНИ здравни ЗАСТРАХОВКИ , ЛИЧНИ пенсионни сметки и ще имате работници :)
59
0
 
13
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Ти си обикновен бачкатор не работодател.А и как я мислиш работата без да вдигаш заплатата.Съгласен че има и такива които се подпират, ама ти с тея три работника къде се вреш.
58
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой див *** се мисли за велик работодател а всъщност е един обикновен рушветчия който си мисли че е чорбаджия и всички са длъжни да му работят а той да е великия чалгафон чорбаджийски
57
0
 
23
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Какъв "бизнес" има в България???!?Знаем огромната част как станаха бизнесмени преди 30 години!!!!!!
56
25
 
1
 
! Отговори
Някой преди 4 години
А където 3 години не ти е вдигнал заплатата, то значи не си се доказал, или наистина е имал затруднения. Имал съм няколко работника, които ги държа от съжаление,че ако не съм аз няма да има какво да ядат. Колата няма никаква връзка със затрудненията във фирмата. Капитала там си е един, а личният съвсем друг.
55
0
 
22
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
"70% от работодателите не мога да намерят квалифицирана работна ръка"Е така е когато работодателите са са по некваликвицирани от работната ръка!!
54
2
 
0
 
! Отговори
Аз съм си същият преди 4 години
Като на 21 с липсващи няколко неща - християнски глупости, просташки свинщини и още мога да хапя.А кой се опитва да ме изкара друг да знае, че ще гризне дръвцето! Има си начини и начини!
53
0
 
12
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До НякойСъгласен съм!Но ти някой си, както се представяш, не си мисли че се редят на опашка за тебе или за някой друг в нашата родина.Причината е казах в предишен коментар а когато изгубиш доверие е за постояно.
52
22
 
1
 
! Отговори
Някой до 53 преди 4 години
На свършена работа! За това са измислени нормите за обикновеният работник,а не има ,няма работа хоп получава. Като няма работа или не му се работи да си стои у тях. Работодателите не сме соц. служби и благотворителни дружества.
51
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Някой, келешшшче- звучиш ми точно като моя работодател, който от 3 години не ни е увеличавал заплатите с оправданието, че бизнеса му е в застой, но си купува Q-7 80 бона преди 3 години , а миналата година си взе Q-7 S зa 110 хилки. Малко ве е една права лопата в наглите арогантни чууутури, г-н Някой!

Спонсорирани публикации