Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса

70% от работодателите не мога да намерят квалифицирана работна ръка
16 дек 2019 20:06,
100
Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса
Снимка: Pixabay

Близо 70 на сто от анкетираните предприемачи оценяват като най-голяма пречка в работата им липсата на квалифицирана работна ръка, съобщи на пресконференция председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев при представянето годишното проучване сред членовете на БСК относно бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2020 г. То е направено в периода 10 ноември - 10 декември сред 792 мениджъри на фирми, пише БТА.

Още по темата
Сред основните пречки за развитието на бизнеса според 68,2 на сто от анкетираните е липсата на квалифицирана работна ръка, като се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав /най-често срещаните дефицити при работната сила са в областта на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения/, за 60,2 на сто това е бюрокрацията, а за 59,1 на сто - корупцията.

Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%

18% са споделили, че бизнес климатът в момента се е подобрил, което спрямо предходната година показва, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, коментира Радосвет Радев.

Бизнесът иска отпадането на трите платени дни болничен

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение - 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от т.нар. болнични. 63 на сто от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни. По отношение на присъединяването на страна към Еврозоната има сериозно колебание сред деловите среди - 41 на сто подкрепят, 39 на сто са против, а 20% се затрудняват да преценят плюсовете и минусите от подобна стъпка.

63 на сто от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18 /за касовите апарати/, а една четвърт от участниците в проучването са притеснени дали ще успеят да отговорят на изискванията й в посочените срокове.

Проблемът с изтичането на лични данни от НАП през лятото на тази година не е довел до затруднения в пряката работа на фирмите, но е създал сериозен скептицизъм в бизнеса по отношение на способността на държавните институции да съхраняват чувствителни данни при високи нива на информационна сигурност, показва проучването.

Влошава се оценката на бизнеса за достъпа до кредитиране и за достъпа до правосъдие през 2019 г.

Харесват президента, недолюбват Народното събрание и съдебната власт

С най-висока оценка са президентската институция и омбудсманът, а с най-ниска - съдебната власт и Народното събрание.

Според проучването общият размер на просрочените вземания намалява спрямо предходната година от 82 на сто на 61 на сто, при сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти - 33 на сто през 2019 г. при 11 на сто през 2018 г.

През 2020 г. бизнесът очаква някаква стагнация, коментира Радев. Според анкетираните догодина се очаква ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторната тежест, коментира Радосвет Радев. Спрямо миналогодишното проучване прогнозата за ръст на работните места е доста по-умерена - 28 на сто, при 36 на сто през предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
4
 
! Отговори
До 52 преди 4 години
Какво ще е по-добре за бизнеса и икономиката? Да се спре минималната и кой, каквото се уговори? Ами за час да се плаща или за заплата? Малко ми се губи икономиката.
49
20
 
2
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Всеки тук от вас пишещи работи някъде си,но половината от вас ако работиха във моя фирма бих ги изритал на другият ден от работа.За добра заплата се изисква и работа,и да се отдадеш на фирмата,а не да видите на телефоните.Дори понижаването на минималната заплата е трудност за бизнеса. Правителството се старае,но ние не копаем парите!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
грозния долен бай *** великия чалгаджийски бизнесмен връзкар рушветчия, се оплаква от корупция и липса на работници
47
0
 
2
 
! Отговори
Данков преди 4 години
След моите коментари, чак сиви почнаха да искат.Да ви защитя малко от Тонката....:)
46
0
 
23
 
! Отговори
бай х преди 4 години
70% от работодателите не искат да плащат за квалифицирана работна ръка
45
0
 
12
 
! Отговори
До шефа от нем. Ком. преди 4 години
Защо сте анонимен? Дай един маил. СV поне можем да пишем. Да кандидатстванме за високите ви заока
44
0
 
2
 
! Отговори
Има и един сив ... преди 4 години
От Търново дето се познаваме че му сервирах бира някога ... Убунту сидииии...
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като ми кажат: Ти не си амбициозен, не си учил достатчъно....а германеца охранител дето прооост като гъъъз взима 3 бона евро заплата, а нашите учители 1000 лева. И после българинът виновен за благосъстоянието си. Ми германеца охранител се е родил в уредена държава, имал е късмет...това искам да кажа.
42
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнесаСамо дето липсата на работници се причинява от бюрокрацията и корупцията, а т.нар. бизнес активно участва в последните две неща. Всеки знае от какво зависи наистина успешния бизнес в България и какви са хората, които го държат: тарикати, които не могат да си напишат името, но познават тоя-оня в държавната администрация (бюрокрация) и често мушват някой лев или услуга, за да си набавят предимство.
41
0
 
1
 
! Отговори
Има и три ... преди 4 години
Проамерикански хакерчета дето са отговорност на Явор Колев. И го светнете да си намери картицата и при него.
40
4
 
6
 
! Отговори
истината преди 4 години
Пенсионери са заели превлекателните места и трябва да умре некой та да назначат друг
39
0
 
13
 
! Отговори
;-) преди 4 години
Пак почнаха НПО и партийни тpoлове да се пишат за програмисти и инженери.
38
3
 
6
 
! Отговори
ДС и ВП и ДАНС ГДБОП преди 4 години
И в четирите служби имате по една къртица дето снася на 7/8 и гологлавия *** Гарош Хелскриим или по народному Станислав Тодоров Трифонов и неговите сценаристи. Това поредния ви грандиозен социален обществен експеримент ли е? Няма да ви се получи! Подигравката в норма? Вие добре ли сте бе? Ай намерете си вашите доносници свинчета и после се занимавайте с мен!
37
1
 
24
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Бизнеса изпусна възможноста да задържи хората след влизането ни в ЕС.Хората очакваха големи промени, но това не се случи.Тука не говоря за индивидуални пробиви, говоря като нация.Ниски заплати, използване на млади и стари за жълти стотинки.Това не е добре според мен а се пиша патриот.Просто не искам да намаляваме като нация заради нашата простотия.
36
2
 
1
 
! Отговори
NIkoi преди 4 години
Kade e BG carkvata obriazaha li gi.pravoslavnite stanaha oligarsi.otvrat po sibirski .
35
19
 
4
 
! Отговори
програмист преди 4 години
Ама верно много завиждат аз като си пазарувам и платя 300 лв и опашката чувствам как хвърля огън и жупел чак ми е неудобно затова предпочитам да се храня по изискани ресторанти далеч от простолюдието
34
0
 
6
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 4 години
И това по какъв начин трябва да ме интересува?!
33
3
 
17
 
! Отговори
Забелязал преди 4 години
До ИСТИНАТАНашенските ЕДРИ и СРЕДНИ "КАПИТАЛИСТИ" са ВСЕ от БИВШИТЕ КОМУНИСТИ.
32
2
 
30
 
! Отговори
Тишо преди 4 години
Работя в голяма италиянска фирма с международни пазари.Заплата 700лв.Напълниха с т,урци и ц,Ига,н,и,които не могат имената си да напишат и се чуди защо му е спаднало качеството.За да се изгради един квалифициран работник са нужни поне две години.Квалифицираните българи започнаха да напускат,защото новите са с по високи заплати от първия ден,а работим вместо тях.Сега искал да внася работници.
31
2
 
13
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 4 години
КАПИТАЛИСТИТЕ СА КОМУНИСТИ!

Спонсорирани публикации