Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса

70% от работодателите не мога да намерят квалифицирана работна ръка
16 дек 2019 20:06,
100
Бюрокрация, корупция и липса на работници - проблемите за бизнеса
Снимка: Pixabay

Близо 70 на сто от анкетираните предприемачи оценяват като най-голяма пречка в работата им липсата на квалифицирана работна ръка, съобщи на пресконференция председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев при представянето годишното проучване сред членовете на БСК относно бизнес климата през изтеклата година и очакванията за 2020 г. То е направено в периода 10 ноември - 10 декември сред 792 мениджъри на фирми, пише БТА.

Още по темата
Сред основните пречки за развитието на бизнеса според 68,2 на сто от анкетираните е липсата на квалифицирана работна ръка, като се запазва тенденцията на сериозен дефицит на тесни специалисти и изпълнителски състав /най-често срещаните дефицити при работната сила са в областта на мениджърските, професионалните и техническите/технологичните умения/, за 60,2 на сто това е бюрокрацията, а за 59,1 на сто - корупцията.

Преди 30 години всеки искал да прави бизнес, сега - само 3.9%

18% са споделили, че бизнес климатът в момента се е подобрил, което спрямо предходната година показва, че има плах оптимизъм за подобряване на икономическата среда, коментира Радосвет Радев.

Бизнесът иска отпадането на трите платени дни болничен

Сред предложенията за нормативни промени през годината най-силно одобрение - 80 на сто, среща предложението за отпадане на задължението на работодателите да изплащат първите три от т.нар. болнични. 63 на сто от анкетираните посрещат с одобрение улесняването на процедурите за привличане на работници от трети страни. По отношение на присъединяването на страна към Еврозоната има сериозно колебание сред деловите среди - 41 на сто подкрепят, 39 на сто са против, а 20% се затрудняват да преценят плюсовете и минусите от подобна стъпка.

63 на сто от анкетираните не одобряват промените в Наредба Н-18 /за касовите апарати/, а една четвърт от участниците в проучването са притеснени дали ще успеят да отговорят на изискванията й в посочените срокове.

Проблемът с изтичането на лични данни от НАП през лятото на тази година не е довел до затруднения в пряката работа на фирмите, но е създал сериозен скептицизъм в бизнеса по отношение на способността на държавните институции да съхраняват чувствителни данни при високи нива на информационна сигурност, показва проучването.

Влошава се оценката на бизнеса за достъпа до кредитиране и за достъпа до правосъдие през 2019 г.

Харесват президента, недолюбват Народното събрание и съдебната власт

С най-висока оценка са президентската институция и омбудсманът, а с най-ниска - съдебната власт и Народното събрание.

Според проучването общият размер на просрочените вземания намалява спрямо предходната година от 82 на сто на 61 на сто, при сериозен ръст на просрочените несъбрани вземания от контрагенти - 33 на сто през 2019 г. при 11 на сто през 2018 г.

През 2020 г. бизнесът очаква някаква стагнация, коментира Радев. Според анкетираните догодина се очаква ръст на енергийните цени, цените на суровините, инфлацията, фискалната и регулаторната тежест, коментира Радосвет Радев. Спрямо миналогодишното проучване прогнозата за ръст на работните места е доста по-умерена - 28 на сто, при 36 на сто през предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
5
 
! Отговори
аити преди 4 години
Мързелива нация програмистите и пречат че взимат по 6000лв а па за простотията да не говорим завиждащи и неотговорни
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8И колко ще им плати нашенският бизнес на висококвалифицираните германци?Иначе предложението ти е добро.
28
2
 
15
 
! Отговори
ппп преди 4 години
капиталист=крадец
27
5
 
12
 
! Отговори
Работодател преди 4 години
Аз от месеци ходя на интервюта при работниците да им обяснявам колко големи заплати давам, колко бонуси, и какви добри условия предлагам, правят ми работниците по няколко кръга интервюта, но накрая те някои дори не ми дават отговор след интервюто, аз само чакам и се надявам да дойде да работи при мен, много е трудно с намирането на работници, много трудно, такъв е животът какво да се прави...
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14, или плашите качествените кадри със некви нереални изисквания, или HR ви куца. Дори да сте в провинцията, качествени кадри има, в повечето случаи работят на всякакви странни позиции защото (да бъдем честни), на по-голямата част от бг "бизнеса" му трябват общаци
25
0
 
16
 
! Отговори
Да си търсят преди 4 години
От махалите желаещи да бачкат за 1000 нето. *** и те не обичат да бачкат, абе да свикват.
24
0
 
28
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Да се бръкнат и да платят квалификацията на работниците.Искат да не плащат, а да им работят за жълти стотинки.Целия плач е да не плащат болнични, заплати.
23
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стандарта в България е прекалено нисък и се получава, че висококвалифицираните работят за 2000 лева на месец, колкото получава един берач на ягоди.
22
0
 
26
 
! Отговори
С трици маймуни преди 4 години
не се ловят.Със смешни заплати квалифицирани кадри няма да привлечеш. Квалифицираният би останал в родината си, само ако тук му предложат достойно заплащане и при условие, че 80% от конкурсите за свободни работни места не са решени предварително, за човек с протекция.Отделен е въпросът, че няколкостотин хиляди са пълнолетни, под 60 г., но не са завършили основно образование. Мнозина от тях не могат да четат и не разбират всичко, ако им говориш на български език. Нито пък искат да работят.
21
1
 
26
 
! Отговори
Няма да ви работя преди 4 години
Алчност, лицемерие и арогантност са проблемите на бизнеса!!!
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешници предлагат заплати по 600-700 лв и не ги плащат.И нямало кой да им работи.Тези хора не са сериозни бизнесмени това са измамници и крадци.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това в най проспериращата държава в Eвропа, и по-нататък?Ай стига бе
18
0
 
4
 
! Отговори
Chalgarin dudaev преди 4 години
Elate pilenca PRI batko....
17
2
 
27
 
! Отговори
аз преди 4 години
Стига с тия нискоквалифицирани кадри. И при нас се търсят - шлосери , заварчици и т.н , ама заплатите са точно минималната - и то бруто.Еми нормално е да има недостиг на работна ръка - хората ходят да берат ягоди в Англия и Холандия вместо да бачкат за минималната за *** ,дето печалбата им е в милиони.
16
0
 
20
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
БИЗНЕСА МОЖЕ ДА НИ НАПРАВИ ПО ЕДИН МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма част от бг бизнеса няма нужда от квалифицирана работна ръка.
14
1
 
26
 
! Отговори
равносметката преди 4 години
За какво са ни бачкатори като си имаме програмисти
13
1
 
6
 
! Отговори
Bg izmet преди 4 години
Vietnamcite SA otgovora za BG rabotodatelite.kakvoto pochukalo tova otgovorilo.samo linch na vsichki novozabogateli gnidi.linch.
12
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в немска технологична компания- мениджър на средно ниво съм. На студенти без опит даваме 2500-3000лв.. Един от 20 може да напише CV- тотален потрес е положението. Не могат да пишат правилно. Имаме над 30 отворени позиции- много, много трудно харесваме някого. Говорим за заплати над 8000лв.. Доста често предпочитаме да инвестираме 3-4000 месечно в по-неопитен човек, защото опитни просто не намираме. А откъм пазар предлагаме около и над средните заплати. Пpoст народ- това е.
11
0
 
17
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ЕДИН ДЕН ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО

Спонсорирани публикации