Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%

Повишението на цените за страната е над 30%
Обновена: 17 дек 2019 15:48 | 17 дек 2019 09:15, Елка Василева
198
Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%
Снимка: архив, Булфото

Само за три години и половина поскъпването на жилищата в София е цели 40,7%.

Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%.

За такъв по-дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища, пише „Труд“.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина.

За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%.

Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Още по темата

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30%, като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
9
 
55
 
! Отговори
Станислав преди 4 години
Народа като е глупав, да купува. Най-мръсната столица, няма транспорт, училища, градини, тротоари, сигурност, мизерия, задръствания, няма метро, градски транспорт, велоалеи...
6
24
 
17
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Айде пак тея с тяхните балони, абе като имаше евтино вие не купувахте чакахте, сега още 10години бачкайте за да съберете пари да си купите, той пазара се отваря само за няколко месеца който купил купил,после цените се надуват и настъпва ажиотаж.Хората имат пари затова търсенето е голямо , това е невидимата ръка на пазара, в момента 70% от пазара е съставен от имоти от строители защото реално вторичния пазар се изчерпа , затова брокерите вече не участват в създаването на цената
5
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ни чакат нови пак по-високи цени на водата.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бим бам бок!
3
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ниските лихви надуха цените и пазара на жилища до безумни нива .В момента купувате жилище на цени,които нямат нищо общо с реалните стойности.Самите банки обявиха за София че цените са завишени с минимум, 30%.Банките ,тези които дават парите го казаха .Само че банките затова и не отпускат на 100 % кредити за имота,защото са наясно че това не е реалната цена .Когато пазара се срине и кризата дойде ,всичко отива на гърба на купувача,този който е поел дълга.Банката взима имота и се оправя.
2
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Класически балон .Хората имат много,много къса памет .В момента банките прилъгват младите до 30 годишна възраст да теглят кредити.Не знам защо обаче родителите им спят и не ги съветват да не купуват на тези цени .Ако същите тези младежи са били малки когато пазара се срина 2008 *** година ,то родителите им би трябвало да помнят .
1
0
 
88
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е неразбираемо, държавата се обезлюдява, а имотите растат с високи скорости.

Спонсорирани публикации