Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%

Повишението на цените за страната е над 30%
Обновена: 17 дек 2019 15:48 | 17 дек 2019 09:15, Елка Василева
198
Цените на имотите летят: За 3,5 г. в София жилищата се оскъпиха с 40,7%
Снимка: архив, Булфото

Само за три години и половина поскъпването на жилищата в София е цели 40,7%.

Цените на апартаментите ново строителство в столицата през второто тримесечие на годината са с 37,3% по-високи спрямо 2015 г., сочат данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е малко по-голямо – с 41,4%.

За такъв по-дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища, пише „Труд“.

Пловдив е на първо място по покачване на цените, като при новите апартаменти повишението е с 52,3%.

Въпреки всичко това обаче София се нарежда на второ място по поскъпване на жилищата за периода от 2015 г. насам. На първо място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите от над 43% за период от три години и половина.

За разлика от София в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Ако погледнем данните само за новите апартаменти, Пловдив е абсолютен рекордьор с нарастване на цените с 52,3% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради също значително поскъпват, макар и с доста по-бавни темпове от новото строителство – с 37,5%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Русе, Стара Загора и Варна, където нарастването на цените за периода е с близки темпове – малко над 30%.

Все пак с малка преднина на трето място е Русе (+33%), следван от Стара Загора (+31,9%), и Варна (+30,8%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с близо 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко – с 21,3%.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство – с близо 40%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и се нарежда на второ място след Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство – дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно – с 29,1%, сочат данните на националната статистика.

Още по темата

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 22,2% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е доста по-голямо – с 36%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 16,75% спрямо 2015 г., сочат данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 10,5%, но при жилищата в съществуващите сгради повишението на цените е доста по-голямо – с близо 23%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 30%, като при движението на цените на новото и старото строителство има минимална преднина за съществуващите жилища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените в София са даже ниски, щом се напълни със селяни и миекащи.Трябва да се върне пак софийското гражданство , че не се издържа от навлеци.Явно 100 хиляди евро не могат да ги откажат да се домъкнат, затова още трябва да се вдигат цените.
146
0
 
12
 
! Отговори
Дзъ преди 4 години
.. ахааа щото парното, тока и водата поевтиняха с 40%, та ни остана някой лев да си накупим жилища на кило и затова така се е покачило търсенето
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Парижанин 141ЛУДОСТА Е БЕЗГРАНИЧНА .ТЯ Е ГЕНЕТИЧНО НЕИНФЕКЦИОЗНО НЕИЗЛЕЧИМО ЗАБОЛЯВАНЕ КОЕТО НЕ СЕ ВЛИЯЕ ОТ МЕСТОНАХОЖДЕНИЕТО НА ЗАБОЛЕЛИЯЧЕСТО Е ПРИДРУЖЕНА ОТ НЕРЕАЛНИ ФАНТАЗИИ ИЛИ ГЛУПАВИ НЕРАЦИОНАЛНИ РЕШЕНИЯ: Виж случая.ЛЕЧЕНИЕ: КЛИНИЧНО( ЛУДНИЦА/ ASILE DES FOUX)
144
5
 
35
 
! Отговори
Иглата преди 4 години
Скоро ще се спуска този балон. Най висока смъртност, най застаряващо население и младите бягат, а спада изведнъж ще стане с много прогресивни темпове, които малко социолози смеят да го кажат на глас.
143
0
 
24
 
! Отговори
ха-ха преди 4 години
Ами че то кои цени не са почнали да летят нагоре бре? То всичко лети все нагоре и нагоре!
142
3
 
14
 
! Отговори
Парижанин преди 4 години
До Анонимен 142Оф Божее,Божее!Въпроса не е в Париж,Амстердам или Берлин а в това какви са цените на имотите съпоставени с заплатите и възможностите да се реализираш и живееш спокоен и сигурен живот заради социалната политика на тези страни,където гражданите се уважават и чуват мненията им! Заради това съм готов да остана завинаги в толкова "лошата" западна Европа заради вас хитреци и мошеници в България който гледат колко струват имотите в градове като Париж и Амстердам и сравняват *** си
141
2
 
24
 
! Отговори
Пук преди 4 години
По курортите издирват совственици на празни апартаменти, да си платят данъците. А отделно ЧСИ-та продават такива имоти за под 200Е квадрата. Това е сега, днес, не някога в бъдещето. Обяснете там как в курортите по света имотите са скъпи и в БГ също ще поскъпнат. Това ще стане и в големите градове. Не ми се мисли за мащаба на проблема, който идва - за банки, новодомци и строители.
140
7
 
10
 
! Отговори
NY forever преди 4 години
Грешката на управляващите в Бг е че напомпиха Пловдив и София, Бургас и Варна, а провинцията на север заe.бaxa. За това решението е да се отдели например севера и да отиде към румънско, югоизтока към гръцко, югозапада към турско. Явно българите не могат и не искат да имат държава. поздрави от NY Bull
139
2
 
21
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До МирославИй мушморок,ти си или брокер или работиш в строителна компания като какъв ми е трудно да се досетя! Не зная къде си спал и за колко в Париж и кой толкова те е наплашил там но ако по умните тук си направят труда да погледнат що за район е и колко стуват жилищата ще разберат,че само в централните райони до 8 цените са високи (7 район айфелова кула)! Дай да не говорим за консерви защото с 50 евро в Германия и половин европа ще купиш повече и по качествени продукти отколкото в София.
138
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Париж е к...ф! Няма да коментирам цвета на половината му обитатели! Хубава инфраструктура, кофти хора! Предпочитам СФ пред Париж
137
4
 
27
 
! Отговори
Парижанин преди 4 години
До до 103..и след като имаш имот в Париж и заплата в Мюнхен от 10 000 реши да се върнеш и купиш жилище в София в престижен раЙон?! Най вероятно си или луд или фантазираш повече от колкото трябва и е нормално!:)
136
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един еюден, някой фонд с много пари, ще се изръси в София, ще изкупи 20-30 000 апартамента, ще лобира яко, да ням грам ново строителство и да се срътят старите панелки, а тогава ще настане баш мизерията, да ед о 50-60% от населението.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мирослав - прави си сметката, как са живели преди това
134
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото повече растат цените на имотите, толкова повече ще паднат след време. И това време може да не е толкова далече, просто в един момент никой няма да има пари да плаща такива луди пари и тогава всички ще спрат да купуват. Следва главолом спад като през 2008 г и послед ох, ах, каква стана тя!
133
4
 
11
 
! Отговори
Мирослав преди 4 години
До 114 : Един човек да говори реални неща! В Париж 300к евро... Баш тоалетна ще е... Иван по-надолу каза че на 20км от Париж цените били други. Къде на 20км от Париж? В банкети ли? За тези които не знаят, банлю е гето! Ами то и в моето село което е на 20км от Пловдив една прилична двуетажна къща е 40-50к лв, но никой не купува... Тези дето ходят на гурбет, живеят в 2-3кв метра, ядат консерви и после като си дойдат викат Супер е...
132
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените няма как да са ниски в София, защото търсенето последните години е голямо.Хубави парцел да намериш за строителство е трудно , защото трябва около година за подготовка на документи и разрешителни, а и собствениците искат голям процент от сградата.Като себестойност в момента строителството излиза около 400 евро на квадрат, но собственика на терена получава 3-4 апартамента с гаражи за парцел от декар.
131
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И будка за вестници не бих взел в софия та камо ли да хвърля цифра пари за жилище.
130
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 130Ориоусна и това, че се хапят едни-други и най-мразят, някой да и а повече от тях....
129
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 129Къде казах, че аз определян цените на имотите? Посочи? А в Дания настъпват промени, защото и а една американска компания, която изкупи 0.5% от всички жилища в Копенхаген и сега им вдигат данъците и им забраняват, да искат по-високи наеми. Също така, ако не си първия собственик н едно жилище, ако не живееш там, повече от 6 месеца, то си задължен, да го отдава под наем.Тка че, научил съм 1-2 неща. Когато жилищата в България ги изкуоят 2-3 корпорации, какво ще правим, не знам!
128
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като видя някой да ми каже пазарът бил такъв и ми става ясно, че е брокер! Пазарът е многократно засилен от страна на имотната мафия, брокери, банки, инвеститори и общинските служители, защото за всички има част от парсата! След нова година ще се случат интересни неща с една банка и ще гледаме един интересен филм, който ще е нещо средно между комедия и трагедия!