Радев: Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници

Паметник на революционера беше открит в Борисовата градина
Обновена: 18 дек 2019 14:15 | 18 дек 2019 14:15, Елка Василева
83

Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

„Неустоимият стремеж към свобода и човешко достойнство на Капитан Петко войвода не се вместваше в национални граници и не признаваше многократното числено превъзходство на противника. И във време на робство, и в дните на свободна България той стоеше прав и непоколебим в защита на онеправданите и подтиснатите“. Това заяви президентът Румен Радев на тържествената церемония по откриването на паметник на Капитан Петко войвода на „Алеята на бележитите българи“ в Борисовата градина в София.

Днес се навършват 175 години от рождението на великия революционер и борец за свобода.
 
Държавният глава подчерта, че „Алеята на бележитите българи“ събира онези, които със слово и оръжие са посветили живота си на свободата и благоденствието на българския народ, а техните паметници напомнят за предизвикателствата, борбите и върховете в националния ни летопис.

„От днес своето заслужено място тук има и великият борец за свобода, едно от най-тачените лица на тракийската кауза – безсмъртният Капитан Петко войвода“, посочи Румен Радев.
 
„Днес той заема своето място сред бюстовете на Левски и Ботев, на Делчев и Александров като един от най-големите закрилници на Родопите и Беломорието и е сред колосите на национално-освободителното ни движение“, каза още президентът, цитиран от пресцентъра на държавния глава.

По думите му стожерите на българщината и на националното ни достойнство в 13-вековната ни история са много, но Капитан Петко войвода е един от най-значимите, пленил сърцата на поколения българи със смелост, чест и всеотдайност.
 
„Убеден съм, че този паметник няма да запустее така, както и името на Капитан Петко войвода се носи от София през Киев, през Рим до Антарктида“, заяви още държавният глава в словото си на церемонията и подчерта, че идните поколения винаги ще намират в него пример за родолюбие, достойнство и мъжество.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
2
 
! Отговори
Капитан Петко преди 4 години
виждам ,че с турските читаци и наши поробители, дето ни клаха 500 години- ортълък правите ,а с нашите Руски освободители и спасители,сте на нож ,що бе будалиии Български...за резил сте станали..............
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен трол54До 48 за 10 години намали население с 3 милионаКолкото това е истина толкова да си здрав!
70
3
 
2
 
! Отговори
№71 съм преди 4 години
Нещо престана да ми се пише! И пиша не на жалкото Фекалче, което е съвършен образ на лъ-жец, под-лец и предател! Такива трябва да изхвърляме ритници от Отечеството!Пиша на нормалните, които не знаят достатъчно за този велик българин! Н са прочели многобройните статии и книги за него. Нека просто влязат в Уикипедията и прочетат материала за Капитан Петко, обещавам им истинска наслада и взрив от национална гордост! Не се сещам за по-велик български войн от Българското национално-освободително дв
69
4
 
4
 
! Отговори
До четете преди 4 години
Хкрементче, чети ти, а не съчинявай гадории за един от най-великите българи!Този, който заедно с Гарибалди създаде "Гарибалдийската дружина" и има паметник в Рим (и десетки в България, а и в Гърция!). А "капитан" е почетно звание в Крит, защото е участвал в Критското въстание (не си чел "Капитан Михалис" на Казандзакис, разбира се!). Да, той е капитан и от руската армия, но това по-късно! Бил е турските потери, башибозук, черкези, след Освобождението е разгромил Синклеровия бунт).
68
8
 
9
 
! Отговори
Четете преди 4 години
Никой в Гърция и Турция не иска да чуе за главореза на руския император! Капитанът от руската армия , в руска униформа, с руско оръжие, срещу руски пари и клал и ограбвал местното тракийско население. Заради изпълнените руски поръчки му присъден чин капитан и му е подарено имение за 160 000 златни рубли. Няма друж българин с такава награда. Дори най големите руски и съветски шпиони не са получили накива награди.Провидението го наказва и умира като куче презрян от съгражданите си във Варна.
67
2
 
4
 
! Отговори
... преди 4 години
Може да са били авери Радев с войводата, щом използва думите: "не се вместваше и не признаваше"..явно си спомня ония времена...
66
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КириакосКапитан Петко войвода НИКОГА не е бил грък,а просто една от жените му е гъркиня,бил е с Гарибалди,борил се е за освобождението на България от османско иго.Велик българин!
65
1
 
12
 
! Отговори
Ханс преди 4 години
Браво на Васил Михайлов за невероятното изпълнение е сериала, а истината за Петко Киряков надали ще я узнаем някога...
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За да измислиш и произнесеш такава реч трябва първо да...се надишаш с пръднята на Решетников. И както следва колоси, мракобесие, летопис, София през Киев, Рим до Антарктида, непресторено рицарство и още и още.
63
7
 
10
 
! Отговори
Кириакос преди 4 години
Петко войвода - български национален герой? Фактите: Офицер от две чужди армии - чин капитан от гръцката и руската армия; Дезертира от българската армия по време на Сръбско-българската войска; доказан андарт (агент на Гърция); етнически грък (спорно); първа съпруга гъркиня; проводник на гръцките и руски интереси в България
62
4
 
10
 
! Отговори
стар чвор преди 4 години
много пропаднали хора има сред нас,щом лоша дума за Петко войвода прочетох тука,,,,,,,,,,,,,
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
39Хей Османе......"патриот" казваш, че си......но не своята душа даваш а?
60
3
 
7
 
! Отговори
стар чвор преди 4 години
Капитан Петко войвода е светец за нас - Българите,а и за Гърците,пазил е народа от турските читаци,почитат го и в Гърция,имал е грък поп в четата.
59
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60 стига манипулира , стралихвеца Самболов никога не е участвал в бойно сражение, дори и не дига от страх неговия окръг в Априлското въстание.
58
9
 
21
 
! Отговори
мдаа преди 4 години
Капитан Петко Киряков става агент на руснаците и като такъв е против Съединението. Когато по руско внушение ни напада Сърбия -1886г П.Киряков е на 42г и си гледа кефа във Варна ,докато Иван Арабаджията -съратник на Левски е на 47 и се записва доброволец ,Доброволец отива и Стамболов въпреки че е секретар на Народното събрание .Затова Стамболов е против руския агент,което лъжливо е представено във филма като лична вражда.
57
4
 
10
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Та викаш не стреляха по тези, дето искаха да избягат от рая.Лично познавах двама убити при опит да се измъкнат и единият беше свако на майка ми.На младите ги разправяй тия.
56
4
 
8
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
До Анонимен46само да допълня,оградите,мините и бодливия тел не бяха за да задържат да не избягат българите,,аа за да не може граждани от капиталистическите страни да емигрират в България откъм гърция и турция.питай червените ,те ще потвърдят.
55
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трите (засега) слаб.о.умни същества, "цъкнали" минуси на коментар 47 дали могат да четат и за какво всъщност използват Интернет?
54
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 54Да, да, със 100 милиона намаля населението.А преди 10 години хич не намаляваше и бяхме най-богата държава в ЕС.кажи на шефа ти други опорки да измисли.С тия няма да вземе властта.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 52това е публичен форум и не плю.нка като тебе ще ми държи сметка, къде и какви коментари да поствам.Нали смотан?