София не е България: Защо тогава толкова хора мигрират в столицата?

По цял град големите градове изсмукват население от по-малките
21 дек 2019 20:30,
249
София не е България: Защо тогава толкова хора мигрират в столицата?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

“София не е България” - тази крилата фраза се опитва по популярен начин да обясни разделителните линии между столицата и останалата част на страната. Разликата се вижда и в изборните резултати, и при средните заплати. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през третото тримесечие на тази година средната заплата в София е била 1 704 лева, а за страната - 1 266 лева.

И още: населението на България се топи с рекордна скорост. От 7 845 841 души през 2002 година, през 2018 то намалява до 7 000 039 души. В същото време населението на София се увеличава от 1 187 786 през 2002 година до 1 326 774 души през миналата. Това означава, че в София живеят около 19% от хората. Според друга таблица на НСИ, озаглавена “Население по градове и пол”, в края на миналата година в българските градове са живели 5 159 129 души. В този брой са включени “лицата, които живеят постоянно (имат настоящ адрес) в страната към 31.12. на съответната година и не са отсъствали от нея за период по-дълъг от една година”. Това число би трябвало точно да отразява броя на градското население без мигриралите. От което следва, че в столицата живеят почти 26% от градското население на България, пише Георги Ангелов за DW.

По пътя на парите

При това статистическите данни не отразяват реално живеещите в столицата, тъй като - поради системата за гражданска регистрация - постоянен адрес се взима трудно и изисква смяна на всички документи. Голям е броят на учениците, студентите и временните работници, които не живеят постоянно в София. Данните не отразяват реално и емигриралите, тъй като те нямат задължение да оповестяват напускането на страната пред властите.

Но вътрешната миграция в България не е насочена само към София. Хора се местят от село към град, после към по-голям град, към столицата и накрая към чужбина. Понякога обаче и софиянци се местят в други градове. През миналата година столицата е загубила 18 450 души, а заселилите се в нея наброяват 23 613 души. Най-много софиянци са избрали да живеят в Пловдив - 1 013 души. За миналата година Пловдив е един от малкото градове освен София, който има механичен прираст от 2 318 души - тоест, там са се заселили повече хора, отколкото са напуснали. След него е област Кърджали с 2 321 души прираст, но тук числото е за всички общини в областта. Другите градове, увеличили населението си през миналата година, са Варна с 1 058 души, Шумен със 706 и Бургас с 531. На обратния полюс са Сливен, Плевен и Враца, които са намалели с по над 1 200 души.

Българските градове, които увеличават населението си, имат два общи белега: приток на инвестиции и откриване на нови работни места. В Пловдив най-големият магнит за преселване е икономическата зона “Тракия”, в шуменската индустриална зона също се откриват нови производства, а в област Кърджали, освен новите заводи предимно за автомобилни части, високи заплати дава и мината за злато до Крумовград.

София обира лъвския пай от инвестициите

Инвестициите обаче не са равномерно разпределени в страната. До края на 2017 година чуждестранните инвестиции възлизат на повече от 24 милиарда лева, като над половината от тях са насочени към София. Столицата е лидер и по качество на образованието и здравеопазването.

Парите по европейски програми също не се разпределят пропорционално. Премиерът Бойко Борисов често говори за нуждата от инфраструктура, но най-големият получател на тези пари пак е София. Да вземем проекта, който е най-отчетлив пример за успеха на европейските програми: софийското метро. Само за настоящия програмен период 2014-2020 г. метрото ще глътне близо една четвърт от парите по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура". При общ бюджет на програмата от над 4,42 милиарда евро, за метрото ще отидат 1 милиард лева.

Под черта може да се каже едно: нормално е София да привлича хора от останалите части на страната - в столицата заплатите са по-добри, образованието е като цяло на по-високо ниво, а и има повече възможности за по-добър живот. Но тази гравитация се превръща в канибализъм, тъй като другите области се обезлюдяват.

Какво да се прави

Но София изобщо не е изключение в международно сравнение. По цял свят големите градове изсмукват население от по-малките населени места. Редица европейски държави вече се опитват да противодействат на тази тенденция. Преместват например цели държавни институции в по-бедни региони. Във Великобритания централите на различните данъчни служби на кралицата са физически разположени далеч от Лондон, а държавната пътна полиция е в Суонзи.

В България единствено тогавашният финансов министър Симеон Дянков направи опит да премести агенция “Митници” в Русе, но идеята му се прие на нож. Преместването на тези 500 работни места и наемането им в Русе със сигурност би създало икономическо оживление. Докато за трудовата борса в София 500 души са незначителна бройка. Тези 500 служители получават заплатите си от пари на данъкоплатците, които живеят в цялата страна. Така че не е нито логично, нито справедливо ползата в случая да остава само в София. Да не говорим, че в наши дни интернет дава възможност да се работи отвсякъде.

Друг британски проект, който може да служи за пример, е решението на държавния медиен гигант БиБиСи да изгради в Манчестър така нареченото Media City. Държавната телевизия премести осем свои отдела на терена на бившите докове в Солфорд, а това създаде 4 600 работни места, 2 000 от които са преместени от други места. 4 200 допълнителни работни места възникнаха за съпътстващите бизнеси, а районът в Солфорд се превърна във втори модерен център на Манчестър.

Срещу миграцията към София и другите големи градове държавата може да използва и този инструмент: данъчна политика на общинско ниво, която с изгодни условия да привлича граждани и фирми. В България този инструмент теоретически съществува, но не се прилага реално - поради сегашната данъчна система, а често пъти и поради предизборни сметки. За последните български правителства София е очевидно приоритет. Но презаселването на столицата води до извънмерно струпване на хора, а оттам и до все повече проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
6
 
2
 
! Отговори
съединението преди 4 години
Видя се каква сила направи! -беззброй национални катастрофи! и комунисти на власт!Дай му на българина власт да го видиш какво представлява! Само за пари мисли.Де да си беше турсто! - изпърдяхме си късмета и ни закрепостиха московците!Дано американските евреи да ни помагат както Борис трети ги спаси от холокоста!
153
2
 
3
 
! Отговори
кооперирането на БКП преди 4 години
Кой комунист е притежавал земя и чия земя кооперираше? - на народа
152
3
 
5
 
! Отговори
Норге преди 4 години
До Странджата 178Международни са и летищата в Бургас и Варна! Там обаче е същата селяния като в дълбоката провинция! Е затова всички *** дърпат към София!
151
2
 
7
 
! Отговори
селянин преди 4 години
До СТРАННОКолко селянчета си останаха стари ергени заради това пусто женско текучество в града
150
5
 
2
 
! Отговори
две напред - 1 назад преди 4 години
До само през турскоТака както е казал Ленин когато е прозрял, че социализма няма да го бъде!Нека да пробваме руско-турския опит! Видя се какво ни донесе Освобождението.......
149
5
 
2
 
! Отговори
само през турско преди 4 години
До предлагамИмали сме 5- вековен натрупан опит а не само робство както се пропагандира от БКП!
148
7
 
2
 
! Отговори
предлагам преди 4 години
До СТРАННОДецентрализация на страната в отдилни княжества с отделни столици! Няма само СофияТака е било още през турско с отделни санджаци с отделни столици!!!!Ще плачим за нурски парцали! Освобождение не е имало а Турска Отечествена война!Света винаги е бил поробен и ние сме правили изключение! Сами не можем да дишаме!
147
1
 
3
 
! Отговори
нула на нула преди 4 години
Значи София прави така , че българите намаляват ? Е - в отговор ФПчастици правят така , че софиянци да намаляват - - - все някога ще се постигне баланса ! ! ! ! Весела Коледа !
146
0
 
5
 
! Отговори
филибелия преди 4 години
До СТРАННОЦялата пловдивдка аристокрация и култура замина да живее и работи във София!
145
1
 
2
 
! Отговори
провинционалист преди 4 години
До СТРАННОКолко явно ОК и РК на БКП във страната си препращаха всякакви даровити в Сафия!
144
1
 
9
 
! Отговори
бивш студент преди 4 години
До СТРАННОКолко много селски хубавици следваха за да се хвърлят на врата на някой софиянец?
143
3
 
7
 
! Отговори
СТРАННО преди 4 години
Когато на морето се запознавах с българки те винаги ме питаха ТИ ОТ СОФИЯ ЛИ СИ!Само комунистите ни разделиха на столичани и българи. а селяните са софийски селяни!
142
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително лош признак. Показва липса на регулируемост, т. е. на човешко мислене. Населението се държи като природно явление: на едно място океани, на друго пустини; на едно място джунгла, на друго степ.... Всички до една най-бедни държави са така. А големите градове в сега богатите страни са формирани по същата причина. Не е от добро. Който може да си го позволи, не се навира в мравуняка.
141
3
 
16
 
! Отговори
до 148 преди 4 години
Преди 20-25 години София беше около 800-900 хиляди. Сега вероятно е над милион и половина. Може би и към два милиона. А чистотата - е тя си е национална гордост. Така че героите от едноименния сериал със сигурност допринасят много ефективно. Иначе това си беше най-голямата глупост само София да се развива като точка и всички да се юрнат към столицата. То глупостта се видя - абсолютно задръстен град от автомобили. Всеки ходи до тоалетна с кола, мръсен въздух, абе... чудо.
140
0
 
14
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен E това може само болен мозък да го измисли всичкия бизнес е в столицата и затова хората се юрнаха да купуват панелите само и само да намерят работа за да си изхранват семействата а ми вижте англосаксонците столицата им е столица а имат друг по-голям град от столицата им който е за бизнес. Въпреки че ги бихме в Първата световна начело с Генерал Владимир Вазов
139
15
 
13
 
! Отговори
До К преди 4 години
Хайде стига с бай Тошо! По негово време произвеждахме каквото ни кажеха руснаците. Отровихме си земята с металургични комбинати, химични и азотни торове, стомана в Кремиковци, който тровеше София. Забравили сте или се правите, за Кремикомци, за Бухово с урана! Брей, като македонците сте, паметта ви е къса. Същата *** мъгла висеше над София през зимата по Тошово време. И чакахме ред за перални, телевизри, за коли да не говорим.Манипулирате мозъците на българите с вашата пропаганда.
138
2
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен Хайде, хайде напълването на големите градове от селата започна от комунистите ,начало на ТКЗС тата и иземване на земята на земеделците и вкарването им като роби в ТКЗСто и така нататък а какво да кажем за разтурата на фабриките и заводите, А бизнесите от които се изхранваха по-малките градове са издърпани всички в столицата е хайде да казваме истината право куме в очите.
137
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по-мръсен град в България от София.Като се изключи центъра,по кварталите си е мизерия,мръсотия и неуредици.
136
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата следват логичния ход.*** народ, подведен от предатели, допусна разграбване и унищожаване на икономика и индустрия. Създадоха богаташи от послушни пионки.Процеса беше доста контролиран и най много допринесе Костов .След време генералския кръг създаде проекта Борисов . Избраха пpocт неук мафиот за да ги слуша, но той няма нито капацитет да направи нещо умно и добре, а освен рекет не разбира от друго.На много хора им писна и напуснаха а велможите опитват да ги заместят с цuгaнu.
135
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София не е България: Защо тогава толкова хора мигрират в столицата? Ехо ... София не е България, именно за това мигрират толкова много хора. Сериозно.

Спонсорирани публикации