Кредитите растат с 9,5% за година, най-често теглим за жилище

Спестяванията са се повишили с 8 на сто
Обновена: 23 дек 2019 13:29 | 23 дек 2019 13:28, Камелия Цветанова
64
Кредитите растат с 9,5% за година, най-често теглим за жилище
Снимка: Dnes.bg

Кредитите, които са взели българите през последната година, нарастват повече от спестяванията, които държат в банките.

Депозитите на домакинства са 54.667 млрд. лв., което е 47,2% от БВП, в края на ноември 2019 година.

Спрямо същия период на миналата година те са скочили с 8.3%, съобщиха от БНБ.

В същото време обаче кредитите бележат ръст от 9,5 на сто.

Още по темата

В края на ноември 2019 г. те са в размер на 23,833 млрд. лв. или 20,6 на сто от БВП.

Най-голямо увеличение има при кредитите за покупка на жилище.

В края на ноември жилищните кредити са 10, 642 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 14,4%

Потребителските кредити възлизат на 11,316 млрд. лв. и се увеличават с 10,9 на сто спрямо ноември 2018 г.

Неправителствният сектор пък държи 83, 335 млрд. лв. на влог, като годишното увеличение е 8,8 на сто.

Депозитите на нефинансови предприятия са 25,711 млрд. лв. . В сравнение с края на ноември 2018 г. те се увеличават с 11,4 на сто.

За сметка на това обаче депозитите на финансовите предприятия намаляват с 2,2 на сто на годишна база и в края на месеца достигат 2.958 млрд. лв..

В края на ноември 2019 г. кредитите за неправителствения сектор са 62,786 млрд. лв. при 61.320 млрд. лв. към октомври 2019 г.  На годишна база тези депозити се увeличават с 9 процента.

През ноември кредитите за нефинансови предприятия нарастват на годишна база с 5.4 на сто и достигат 34.838 млрд. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 4 години
До Анонименвъпросните пенсионери, за които говориш, няма как да продадат жилището си след 10-15 год., защото е панел, системно непподдържан с години, чийто експлоатационне срок ще е изтекъл.
55
2
 
20
 
! Отговори
измами с Банките преди 4 години
Не се лъжете с тия кредити банките си менят далаверите без да знаете потъвате като титаник.
54
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След ниските лихви идват съдия-изпълнителите. Времето на ниските лихви идва, така че внимавайте.
53
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПенсионерТова ви се полага за дето цял живот търпяхте комунистите, които взеха имуществото на родителите ви. Сведохте безропотно глави и търпяхте, а уж големи мъже, войници ходили. Даже и толкова не заслужавате, защото заради вашето покорство ще страдат и пра-внуците ви. В историята ще останете като поколението на мижитурките.
52
7
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Ох, не издържах. И аз изтеглих 200лв. потребителски кредит тази година, да си напазарувам за Коледа малко месце, саламче, да поживея и аз че то не остана. Кога бяхме млади, събирахме за жилище, за кола - сега ще теглим заеми, да се нахраним като хората поне 2-3 дни в годината...Срам - не срам, така е. Сега младите имат пари, купуват а магазините вдигат ли вдигат цените, защото все върви ама ние с малките пенсии, само за лекарства едва стигат и за ток.
51
2
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Уважаеми коментиращи, може ли да ми каже някой с каква лихва раздават жилищните кредити в Родината?
50
12
 
8
 
! Отговори
До Работник - трол преди 4 години
Всички нескопосняци чакат от 10 години да чуят фъъссс от балончето, че с кир ливите си заплати от 1000 лв да си купят панелка за 20 бона! Дерзай фъсссс
49
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнтидългНикой не се заблуждава. Хората емигрират там по неволя, харесва им и остават. Това е. От хубаво не се бяга бяга се от лошо. Аз не споря, само назовавам фактите, а те според НСИ са:1. Нетна емиграция2. Ниска раждаемост - раждат се по-малко отколкото умират3. Бързо застаряване на населението4. Увеличаване на етносите за сметка на основното население5. Увеличаваща се неграмотност6. Увеличаващи се държавни дългове7. Стагнация8. Увеличаваща се данъчноосигурителна тежести т.н.
48
5
 
1
 
! Отговори
младен преди 4 години
https://dnes.bg/politika/2019/12/23/borisov-dovolen-ikonomikata-raste-imame-etnicheski-mir.433960
47
6
 
21
 
! Отговори
Антидълг преди 4 години
За това съм съгласен. За немеца няма значение дали си Иван от Пловдив, Хасан от Анкара или Али от Могадишу. За него си ауслендър и такъв оставаш не само ти, а и твоето дете дори. Ако приемеш този факт и го преглътнеш може да си живееш добре там. Турците примерно се изолират и живеят в техни общности/квартали. Така след време не са нито турци, които да са пълноценни в Турция, нито немци в Германия. Такива ще са и нашите емигранти след поколение. Не се заблуждавайте.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Жив и здрав. За да се върнеш ти си имаш причина, за да седят другите и те си имат, нали? Съдба, какво да правиш ...--Така е, демокрация, всеки има право да си избира живота и да си го живее като намери за добре. Лек ден и успех по чуждите земи!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Жив и здрав. За да се върнеш ти си имаш причина, за да седят другите и те си имат, нали? Съдба, какво да правиш ...
44
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бил си видял си и си се върнал защото не си се реализирал-Като ви видях колко сте реализирани повечето там, ми се пререва. Добре, че се върнах!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РаботникЕ то е ясно кои са - агентите на едни агенции за недвижими имоти.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 44Бил си видял си и си се върнал защото не си се реализирал. Нали това написах долу - връщат се неуспелите и изгонените. Освен теб и други са били там, видяли са и са останали. На година по няколко десетки хиляди. Не е мое мнение, а официална статистика. Можеш да поспориш НСИ, ако желаеш. Като освен официално сменилите адресна регистрация има и емигранти, които не я сменят. В България няма задължение за смяна на адрес. Което значи, че статистиката на НСИ не отчита всички емигранти.
41
4
 
12
 
! Отговори
Работник преди 4 години
Двете Тролчета се опитват да ни убедят, че да купуваш БГ е голяма далавера, да далавера но за тяхните ГосподариБАЛОНЧЕТО каза фъсссс
40
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ощен един фактор за жилищния пазар: много пенсионери имат собствени жилища, които няма на кого да оставят. Бъдещите пенсионери ще имат проблеми с малки или никакви пенсии и ще продават, за да се издържат. В идните 10-15 г се очаква много жилища да излязат на пазара поради намаляване и застаряване на населението. Бъдещите социални вноски ще растат и ще гонят още повече българи зад граница. А народа е изпростял, не се интересува от политика и няма шанс да обърне статуквото.
39
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Като се поизравни още малко стандарта и потока ще бъде на обратно. Колкото и да сте добре там си оставате винаги имигранти и втора ръка хора за месните. Бил съм, видял съм, не ми е харесало и съм се върнал. Живота не имигранта е от квартирата на работа и от работа в квартирата и това на доста хора не им харесва, НО ГИ Е СРАМ ДА СЕ ВЪРНАТ, точно заради тая опорна точка с не успелите и провалилите се имигранти. А реално е така, че вече тук се живее не по зле от средното за Европа.
38
3
 
7
 
! Отговори
До работник преди 4 години
Излитай с балона и не ни облъчвай
37
1
 
16
 
! Отговори
До 39 преди 4 години
В Германия има поне 10 млн. турци! Не ми обяснявай как се броят на пръстите на едната ръка! Да не говорим, че немците са толкова студени и асоциални с чужденците, че не знам кво си взел да ми хвалиш живота в Германия! Самонахъсвай си се, но не ни въвличай и нас!