Плевнелиев: Правителството е стабилно, чака ни работа!

"Радев не го играе президент", оцени предшественикът му
Обновена: 24 дек 2019 14:59 | 23 дек 2019 23:06, Екип на Dnes.bg
267

Противопоставяне между демократи и популисти - такъв сблъсък ще видим и през 2021 година. На фона на международната нестабилност България стои добре. Кредитният рейтинг стигна до нива, каквито никога не сме очаквали, има много нови фабрики. Двата нови избора затвърдиха водещата роля на ГЕРБ".

Това каза президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, който бе гост в студиото на "Денят ON AIR".

Според него правителството е стабилно и през 2020 година ни чака много работа по модернизацията на страната.

"Сигурен съм, че Борисов със своя политически хъс да остане в историята, ще направи всичко възможно това правителство да остане докрай. В Народното събрание няма революционни предпоставки", каза още Росен Плевнелиев.

По мнението му стабилността ще ни доведе до регулярни избори през март 2021 година.

"Радев не го играе президент. Държавният глава не спазва Конституцията, отказва да бъде обединител, институционален балансьор. Държавният глава трябва да е символ на мъдрост, човек, който изгражда мостове. Радев сочи към правителството, към НС - един дребен популист - по начина, по който действа. Моята прогноза е, че той няма да иска да има втори мандат. Той иска да вземе властта", заяви бившият държавен глава.

По думите му Радев се заиграва с "Демократична България".

"Ако държавният глава искаше да направи промяна за избора на главен прокурор, той можеше да действа по съвсем друг начин. Радев игра като част от системата. Има къде да се пипне Конституцията и тя да се подобри. Подходът трябва да е точно обратният на този, по който действа президентът Радев", коментира Плевнелиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй смята, че може да се помисли в 2 направления за промени с Конституцията.

"Едното е свързано с функцията на вицепрезидента. Това е една длъжност, която я няма във всяка от другите демократични държави. Важно е да осмислим ролята на държавния глава като обединител", каза още Росен Плевнелиев.

Той коментира и темата за нуждата от реформи Националната следствена служба.

"Гордея се, че помогнах най-после да облечем всички служби със закони. Ако не работят правилата в НСО, нека се зададат съответните въпроси. Моята съпруга и децата ми не са стъпили в кола на НСО, когато аз бях държавен глава. Трябва да се види какъв риск има при първата дама днес, за да я пази НСО", категоричен бе Плевнелиев.

Според него би било голяма грешка, ако се допусне политическите партии да финансират НСО.

"Трябва да се преосмисли и ролята на служебното правителство. В момента се получава така, че държавният глава прави едно служебно правителство за 2-3 месеца", предложи Плевнелиев.

Президентът изказа мнение и за годишното слово на Ахмед Доган.

"Мен ме впечатли оценката, че демокрацията у нас е неработеща. Нещо, с което аз не мога да се съглася. Това е може би изграждане на мостове към някаква популистка формация. Поставихме фундаментите на българската демокрация, сега трябва да подобряваме", обясни Росен Плевнелиев.

Той каза, че не очаква оставка на министър-председателя или парламентарна криза.

"Борисов има политически инстинкт и мн ого бързо разчиства, когато има проблем. Промени със сигурност ще има. Еврозоната е голямата стратегическа цел за България през 2020 г. Влизането ни в Еврозоната е ново ниво в интегрирането ни в ЕС. Очаквам нови инвестиции и нови фабрики", прогнозира Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
3
 
25
 
! Отговори
Радев не го играе пр преди 4 години
Радев не го играе президент. A, аз как добре го играх президент. Както и сега и тогава чистих тоалетната на ГЕРБ. И тогава и сега срещу пари. Как прецаках референдума на Слави. Ако беше останал въпросът за броя на депутатите, сега щяхме да имаме народно събрание с 100 депутати.
188
1
 
42
 
! Отговори
Ръца Пръца Шлезинжер преди 4 години
Моля ви се , пощадете читателите и махнете тоя дебилл от тука. Плаши хората с глупостта си и невежеството си. *** и продажник
187
0
 
36
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 4 години
Мистър БИЙН!!!!!Няма такъв *** да му се дава трибуна и да забавлява!!!!!
186
27
 
4
 
! Отговори
Ани преди 4 години
Достойния президент просто вдигна много летвата.Затова и спечели принцесата.На Радев се падна трагичната участ да служи на лукавите.
185
0
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
ѝ ле скрий се под полата на Деси и не се обаждай.
184
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак взе да се навърта около властта.
183
1
 
29
 
! Отговори
anonimen преди 4 години
УФФФФФФФФФФФ пак изпълзя отнякъде този.
182
0
 
35
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Господин "бивш" , не знаете ли , че некадърника колкото по-малко работи , толкова по-добре е за Държавата и хората!
181
3
 
46
 
! Отговори
Компетентен преди 4 години
Давайки трибуна на този човек, обиждате всички мислещи българи!
180
2
 
21
 
! Отговори
НТД преди 4 години
А бе защо не се откаже от тлъстите привилегии, както Макрон ще го направи, ами го храним да ръси глупости. Хем и преди го определиха хората като недоразумение, ами още стърчи.Пък през мандата си кара на чек... и затова "Моята съпруга и децата ми не са стъпили в кола на НСО, когато аз бях държавен глава. "
179
3
 
34
 
! Отговори
Чехлюто преди 4 години
Това недоразумение на комунистическото ни наследство докога ще ни го пускате! Ко стана с Фолксвагена?
178
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говренето на глупости и празни приказки не е работа. Пребоядисан комунист.
177
0
 
35
 
! Отговори
иванов преди 4 години
този *** до кога , поврашста ми се от еврогеици.
176
0
 
34
 
! Отговори
Сериозно преди 4 години
Тоя пък какво "работи", че го чака работа.... На преки избори Радев ги отнася заедно с шефа му еднокнижен, като куцо пиле домат...
175
0
 
37
 
! Отговори
Алоууууууууу преди 4 години
Спрете да ни го натрапвате и да дразните хората. Или умишлено го правите, за да вдигате рейтинга на други. С когото и да го сравнявам, този е най-голямото недоразумение в българската политика.
174
1
 
29
 
! Отговори
дедо поп преди 4 години
От тоя дъска за *** не става, седнал се прави на велик. ***
173
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ботоксовата от ТВ вече я познавам, тая другата кака Роска ли е? Нещо днес не се бръснал(а), че не мога да я (го) припозная! Весела Коледа!
172
2
 
39
 
! Отговори
Гневен преди 4 години
***,ти беше срам за България, некадърен,с налагане на чуждо мнение и жесток навеждач.Смотан ***. Весели празници на всички честни и почтени българи(без мутрите разбира се)!
171
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има една история за един шофьор, когото са опъвали турски тираджии по паркингите в Германия... После той се издигнал до висок държавен пост...
170
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този *** отдавна никой не го брои за нищо.