Плевнелиев: Правителството е стабилно, чака ни работа!

"Радев не го играе президент", оцени предшественикът му
Обновена: 24 дек 2019 14:59 | 23 дек 2019 23:06, Екип на Dnes.bg
267

Противопоставяне между демократи и популисти - такъв сблъсък ще видим и през 2021 година. На фона на международната нестабилност България стои добре. Кредитният рейтинг стигна до нива, каквито никога не сме очаквали, има много нови фабрики. Двата нови избора затвърдиха водещата роля на ГЕРБ".

Това каза президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, който бе гост в студиото на "Денят ON AIR".

Според него правителството е стабилно и през 2020 година ни чака много работа по модернизацията на страната.

"Сигурен съм, че Борисов със своя политически хъс да остане в историята, ще направи всичко възможно това правителство да остане докрай. В Народното събрание няма революционни предпоставки", каза още Росен Плевнелиев.

По мнението му стабилността ще ни доведе до регулярни избори през март 2021 година.

"Радев не го играе президент. Държавният глава не спазва Конституцията, отказва да бъде обединител, институционален балансьор. Държавният глава трябва да е символ на мъдрост, човек, който изгражда мостове. Радев сочи към правителството, към НС - един дребен популист - по начина, по който действа. Моята прогноза е, че той няма да иска да има втори мандат. Той иска да вземе властта", заяви бившият държавен глава.

По думите му Радев се заиграва с "Демократична България".

"Ако държавният глава искаше да направи промяна за избора на главен прокурор, той можеше да действа по съвсем друг начин. Радев игра като част от системата. Има къде да се пипне Конституцията и тя да се подобри. Подходът трябва да е точно обратният на този, по който действа президентът Радев", коментира Плевнелиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Toй смята, че може да се помисли в 2 направления за промени с Конституцията.

"Едното е свързано с функцията на вицепрезидента. Това е една длъжност, която я няма във всяка от другите демократични държави. Важно е да осмислим ролята на държавния глава като обединител", каза още Росен Плевнелиев.

Той коментира и темата за нуждата от реформи Националната следствена служба.

"Гордея се, че помогнах най-после да облечем всички служби със закони. Ако не работят правилата в НСО, нека се зададат съответните въпроси. Моята съпруга и децата ми не са стъпили в кола на НСО, когато аз бях държавен глава. Трябва да се види какъв риск има при първата дама днес, за да я пази НСО", категоричен бе Плевнелиев.

Според него би било голяма грешка, ако се допусне политическите партии да финансират НСО.

"Трябва да се преосмисли и ролята на служебното правителство. В момента се получава така, че държавният глава прави едно служебно правителство за 2-3 месеца", предложи Плевнелиев.

Президентът изказа мнение и за годишното слово на Ахмед Доган.

"Мен ме впечатли оценката, че демокрацията у нас е неработеща. Нещо, с което аз не мога да се съглася. Това е може би изграждане на мостове към някаква популистка формация. Поставихме фундаментите на българската демокрация, сега трябва да подобряваме", обясни Росен Плевнелиев.

Той каза, че не очаква оставка на министър-председателя или парламентарна криза.

"Борисов има политически инстинкт и мн ого бързо разчиства, когато има проблем. Промени със сигурност ще има. Еврозоната е голямата стратегическа цел за България през 2020 г. Влизането ни в Еврозоната е ново ниво в интегрирането ни в ЕС. Очаквам нови инвестиции и нови фабрики", прогнозира Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Me4tat ne vredna !Nasubrali sa se tuk edni me4tateli , no kervanyt si vyrvi .
168
1
 
16
 
! Отговори
Sadia преди 4 години
Naroda da raboti,a Gerb da pribita parite.
167
0
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До РП иде от Ръпун 174 Господ ще ти го върне , ***.
166
3
 
13
 
! Отговори
РП иде от Ръпун преди 4 години
луд мое, калпав мое, ама презер ем калпав, ем луд и то с ругетлясал от три женуря, те тва даже и в Викепедията го нямада си каже защо умори детето
165
23
 
5
 
! Отговори
виждащ реалист преди 4 години
Да наистина България не е била толкоз добре но може още да се желае затуи да продължаваме все така напред и нагоре светли празници
164
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До опетков 188Хо-хо-хо-хо......че ти пък ЗАЩО ВЪОБЩЕ СЕ СЪМНЯВАШ, че ще се върнем към евразийската орбита??? Ти още ли не си разбрал, че запада ЗАПАДА лека-полека, като старата Римска империя, бавно но неотвратимо! А за нас е ясно, ние сме славяни и братята ни, още от Аспарухово време не са се родили на Пиринеите, а във Волжска Булгария. А за урок....виж какво става в украината (окраината на Руската империя), как леко всички западенци я подхлъзват ОБРАТНО! Така че готви се!
163
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Шабан Шаулич 191Мдддааа..........по подобие на думите на един такъв "лидер"..........."е-га-ти държавата, щом като аз съм и бил президент"!!! ДОКОГА ТОВА чу-че-ло ще ни го поднасят??? Абе, той не чете ли коментарите за себе си, не го ли е срам въобще да се показва пред хората? Донякъде сигурно знае, защото въобще и не му мина през ума да се кандидатира за втори срок, ама ЗАЩО СЕГА НИ ДОСАЖДА! Ей, българите сме явно много търпелив народ!
162
5
 
34
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 4 години
И тоя Ви е бил Президент !!!
161
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н Банов, тебе пък каква работа те чака? Отдавна слава богу си извън играта.И кой те пуска да редиш глупости по медиите?
160
38
 
9
 
! Отговори
опетков преди 4 години
За разлика от безгръбначните Радев и Първанов, Плевнелиев беше единственият ни президент, който казваше истината за империята на злото и нейните опити да дестабилизира нашата държава и да ни вкара в евразийския и съюз. За Големите шлемове и други подобни корупционни сделки да не говорим. В сравнение с Плевнелиев, ББ е едно мекотело, което се върти като ветропоказател според това кой вятър ще го духне. На големите "мачовци" тук ще кажа - не мускулите и псувните правят мъжа, а сърцето и духа.
159
40
 
7
 
! Отговори
БРАВО! преди 4 години
След преврата на комунистическите кръволоци през 1989 г Росен Плевнелиев е най-интелигентният и почтен български политик, да е жив и здрав и Бог да го благослови. българин
158
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отново порция празничен смях от г-н Банов....
157
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре че е Роската, иначе досега руснаците да са ни нападнали, защото знаят много добре, че Роската само с един виц може да убие от смях3-4 руски дивизии.
156
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойку много тормози троловете си бе!Не им ли дава почивка поне по празниците да не висят по цял ден из сайтовете!То от тролене ще изпушат вече!Как издържат не ги знам!?Чак и "тежката артилерия" П,евнята е включил в атаката!Мухаха!
155
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради него, хората спряха да си кръщават децата-Росен.
154
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, неблагодарници сме, в тези трудни времена Роската се е нагърбил да внесе малко настроение и смях, забавлявайте се, естествено че никой не го взема на сериозно, и той също не се взема на сериозно, целта му е да ви забавлява, оценете го.
153
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя от време на време го показват , за да отврати хората и да си кажат , че винаги може и по лошо да е.Но вече искаме да е по добре, така че гойко и кликата трябва да се опита в затвора , а и тоя безгръбначен също.
152
3
 
18
 
! Отговори
Ама преди 4 години
Той Плевналиев от правителството ли е?Ти да видиш!
151
9
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Да не остане някой с впечатлението, че Първанов не е знаел за хибридната война и затова не е предприел ответни действия... - знаел е и още как, той най добре от всички е знаел, дори е вземал дейно участие в тая война - познайте на чия страна... - но откъде толкова смелост у него, като на Президента Плевнелиев...
150
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе някой може ли да каже каква работа свърши тази година Радев, освен, че заведе жена си на екскурзия жена си в Япония !?