Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока

Досега обновените жилищни сгради надхвърлят две хиляди
Обновена: 27 дек 2019 21:43 | 27 дек 2019 07:00, Елка Василева
150
Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока
Снимка: Булфото

До 2030 г. за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на сградния фонд в страната ще бъдат дадени 4 млрд. евро, което би стигнало по сегашните цени за поне още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния план за енергетиката и климата (221-2030).

Броят на санираните блокове може да бъде и по-голям, ако не се прилага, както досега 100% субсидиране на обновяването. Статистиката на строителното министерство сочи, че панелните сгради в страната са около 19 хил., в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. души, пише "Монитор".

До момента по финансираната изцяло с пари от българската хазна Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са готови над 2000 блока. За санирането им са инвестирани 2 млрд. лв.

В следващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат осигурени от няколко основни източника, пише още в Националния план. На първо място са структурните фондове на ЕС за следващия програмен период между 2021 и 2007 г. Пари могат да бъдат осигурени от програмата InvestEU, известна повече като план „Юнкер”.

За саниране средства могат също така да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови емисии в ЕС. В него България има запазен дял от 5,84 % от средствата.

Друг източник на средства за подобряване на енергийната ефективност на сградите в страната са различните финансови инструменти, основно захранвани с евтини кредити от ЕИБ, ЕБВР.

Останалите начини за финансиране на санирането са свързани с националното съфинансиране по оперативните програми, фонда „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ), Националния доверителен екофонд (НДЕФ), фонд „Сигурност на електроенергийната система и не на последно място частни инвестиции.

Една от целите, залегнали в Националния план, е и увеличаване на дяловете на използване на възобновяеми източници на енергия във всички основни сектори на икономиката. Догодина производството на енергия за отопление и охлаждане трябва да е на 31,2% с използването на ВЕИ. Само   след още 2 години делът трябва да надвиши 36 на сто през 2025 г. да е почти 44%. След 10 години - през 2030-та, се планира минималният дял да е поне 49,09%.

В този сектор основно ще се разчита на използването на биомаса, като акцентът ще е на дървесината. До края на следващото десетилетие приносът само на дървесината в производството на топлинна енергия трябва да се увеличи от настоящите 30% до 44%. Така на практика ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на дърва, слама, пелети, брикети. Причината е, че формално горенето на дървесина се възприема като възобновяем енергиен източник, при това с нулеви емисии на въглероден двуокис, защото преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество от въпросния вреден газ.

В случая обаче остава проблемът с фините прахови частици. От ЕК настояват националните планове на страните, подобен на нашия да бъдат допълнени с анализа на политиките за качеството на въздуха и вредните емисиите, като бъдат представи количествени данни за замърсяването при различните сценарии за развитието на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Апартаменти в санирани блокове се продават много по-лесно. Преди 40 години са си купили хората панелка за 10 хиляди лева, днес е продават за 150 хиляди лева.Това е истината и на всичкото отгоре са им е ремонтирали без пари. Това никъде го няма
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ространсгазмашимпексНа братовчед му през 2017 година му санираха блока и за миналата година ми се похвали, че за отопление през 2018 година е спестил 40%.Той се отоплява с 3 конвектора.Каза , че преди зимните месеци е стигал до 200 лева сметки за ток, а след санирането, повече от 120 не е плащал. И за всичко това не е дал и един лев.
117
2
 
16
 
! Отговори
ространсгазмашимпекс преди 4 години
Излиза, че за блок се дава един милион лева за стиропор и облепване, ееебааааасссииииии бездънната яма, заклевам се.
116
2
 
14
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Още 4 млрд. евра за "саниране" със СТИРОПОР ще отидат на вятъра !
115
5
 
9
 
! Отговори
Рокко преди 4 години
Като се пенсионирам след 40 години на 70 години със 45 години стаж и взема 148 Евро пенсия ще погледна към един саниран блок и ще си кажа и аз съм дал нещо на тоя Свят иначе тоа панел щеше да падне на главите на минувачите....
114
1
 
14
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
да правиш козметични промени в блок, който е изгнил отвътре, е престъпление...
113
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
За тези пари можеше да се купят поне 1 милион климатика и това са 1 милион семейства захвърлили дървата, въглищата и парцалите. Обаче от ститиопора е по голяма далаверата.
112
2
 
9
 
! Отговори
История даге преди 4 години
И коги санират апартамента с наши пари тоя апартамент ни го продават с 20% отгоре на цената оти е саниран и така ,че го платиме това саниране два пати даге
111
2
 
2
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Приятел , аз съм просто служител там. Не искам аз увиличение. Аз съм от 8 до 17 там и това е. И аз виждам нещата като теб, но няма какво да направя. Както аз не се сърдя на Топлофикация, ВиК и други комунални служби.
110
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатДа си жив и здрав. И някой ден да си купиш санирана палелка вместо вила, за да не се чувстваш прекаран, че с твоите пари санират блоковете на другите.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатЗначи работиш за ония дето искат увеличение на тока на всеки 3 месеца. Лесно е когато си монополист, колкото пари ти трябват толкова и съдираш, нямам предвид точно вас служителите а онези които притежават фирмите и със зъби и нокти не разрешават да имат конкуренция.
108
0
 
13
 
! Отговори
Герберист от Айтос преди 4 години
Абе нале щяха да разпределят министерствата и в другите градове Варна,Търново ,Пловдив ,Бургас ..кво стана ?Шопа не дава кокала на боляри,морски и доброжански провансаджии май?...
107
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хайде, ТВ Алфа да започва да плаши пенциите, че ще им вземат апартаментите за да осуетят санирането.
106
2
 
5
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
За съжаление не работя в администрацията. Дипломиран електроинженер съм и това и работя. Даже и частната ми дейност е свързана с електротехника. Жалък опит да ме принизиш към бандата хрантутници на ГЕРБ. Да в държавно дружество съм, но съм електротехник там.
105
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Красота! Нас ни санираха с бюджет от по 20 000 лв на апартамент. При това само изолация на фасада, преправяне на нов покрив и дограма, само на стълбищата. Болшинството си бяхме сменили вече дограмата. Та представете си само колко има за крадене! За 20 000 на село къща си направих, а тия айдуци.. Само от нашия блок свиха поне 600 000,
104
2
 
10
 
! Отговори
Сотир преди 4 години
Отивам и азе да бачак у шоплука половината заплата да я давам на местния шопин за квартира иначе ако ме питат 2 000 бона ще вземам вместо 1000 в Карнобат,само дето другите 1000лв ще ги давам за наем и транспорт .Бонуса е 10 години скасяване на животеца заради финните прахови частици и стреса по софийските карамболи....
103
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
панелните сгради в страната са около 19 хил., в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. душиНяма и по 2-*** души в апартамент. В същото време точно тези 1.7 милиона души са оставили 2-3 милиона рухнали къщи по селата.
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатНе може всички да сме в администрацията и да имаме къщи с езерца.
101
0
 
10
 
! Отговори
В преди 4 години
Заради теа ВЕИ а по язовирите вода за къпане не остана....
100
0
 
19
 
! Отговори
Социолог преди 4 години
За 4 милярда нов град до София може да се построи....