Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока

Досега обновените жилищни сгради надхвърлят две хиляди
Обновена: 27 дек 2019 21:43 | 27 дек 2019 07:00, Елка Василева
150
Санирането продължава: С ?4 млрд. още 8000 панелни блока
Снимка: Булфото

До 2030 г. за подобряване на енергийната ефективност (саниране) на сградния фонд в страната ще бъдат дадени 4 млрд. евро, което би стигнало по сегашните цени за поне още 8000 панелни блока. Средствата са записани в Националния план за енергетиката и климата (221-2030).

Броят на санираните блокове може да бъде и по-голям, ако не се прилага, както досега 100% субсидиране на обновяването. Статистиката на строителното министерство сочи, че панелните сгради в страната са около 19 хил., в които има над 900 хил. апартамента, обитавани от близо 1,7 млн. души, пише "Монитор".

До момента по финансираната изцяло с пари от българската хазна Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са готови над 2000 блока. За санирането им са инвестирани 2 млрд. лв.

В следващите 10 години средства за обновяването на сградния фонд в България могат да бъдат осигурени от няколко основни източника, пише още в Националния план. На първо място са структурните фондове на ЕС за следващия програмен период между 2021 и 2007 г. Пари могат да бъдат осигурени от програмата InvestEU, известна повече като план „Юнкер”.

За саниране средства могат също така да бъдат взети и от Модернизационния фонд, в който постъпват приходите от 2 % общото количество квоти за парникови емисии в ЕС. В него България има запазен дял от 5,84 % от средствата.

Друг източник на средства за подобряване на енергийната ефективност на сградите в страната са различните финансови инструменти, основно захранвани с евтини кредити от ЕИБ, ЕБВР.

Останалите начини за финансиране на санирането са свързани с националното съфинансиране по оперативните програми, фонда „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ), Националния доверителен екофонд (НДЕФ), фонд „Сигурност на електроенергийната система и не на последно място частни инвестиции.

Една от целите, залегнали в Националния план, е и увеличаване на дяловете на използване на възобновяеми източници на енергия във всички основни сектори на икономиката. Догодина производството на енергия за отопление и охлаждане трябва да е на 31,2% с използването на ВЕИ. Само   след още 2 години делът трябва да надвиши 36 на сто през 2025 г. да е почти 44%. След 10 години - през 2030-та, се планира минималният дял да е поне 49,09%.

В този сектор основно ще се разчита на използването на биомаса, като акцентът ще е на дървесината. До края на следващото десетилетие приносът само на дървесината в производството на топлинна енергия трябва да се увеличи от настоящите 30% до 44%. Така на практика ще се стимулира отоплението чрез изгаряне на дърва, слама, пелети, брикети. Причината е, че формално горенето на дървесина се възприема като възобновяем енергиен източник, при това с нулеви емисии на въглероден двуокис, защото преди да бъдат изгорени, растенията са погълнали съответното количество от въпросния вреден газ.

В случая обаче остава проблемът с фините прахови частици. От ЕК настояват националните планове на страните, подобен на нашия да бъдат допълнени с анализа на политиките за качеството на въздуха и вредните емисиите, като бъдат представи количествени данни за замърсяването при различните сценарии за развитието на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще има яко гепене.
98
1
 
15
 
! Отговори
Социопат преди 4 години
Тия пари аз и ти ги плашаме ,4 милярда за панелките на чужди хора ....
97
3
 
15
 
! Отговори
Bлк преди 4 години
Нова кражба на наш гръб. Безумието със стереопори продължава.
96
2
 
11
 
! Отговори
- преди 4 години
Ха, чудо на чудесата! А правят "Българска Коледа" за 2 милиона лева! Да се смееш ли, да плачеш ли или да хващаш винкела и без ред.....!!!
95
3
 
3
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Спирам да работя вече. Явно миризливите шопи не хранят ,а аз не съм разбрал. Супер. Бас ловя, че точно ти живееш при мама и тате и си на над 30 лазарника и идея си нямаш да живееш сам и да изкарваш прехраната си сам.
94
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не могат да оправят панелните бакии на Тодор Живков. Той беше изключително възприемчив към съвеЦките "технологии" толкова необходими за селяните придошли в "силно индустриализираните" социалистически градове. Неговата политика ни остави и без индустрия и без селяни само с дългове към западни банки, а наследниците му го съдиха не за разбитата икономика, не за възродителните процеси, а за това че давал апартаменти на видни артисти и творци, единственото свястно нещо направил през живота си.
93
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гъчкайте се в столицата и не се оплаквайте.Ние които сме в прованса и на село така ни харесва.Не да ни минава полвин живот по светофари.
92
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕльоменатЯ пак?!? Имам доста приятели, които работят в София. Да ти кажа ли кой се осигурява на заплатата която получава? Точно никой--То защото в прованса някой се осигурява на това което получава. :) Само, че осигуровките в София каквито и да са, стигат за софийските пенсионери та и остават. А данъците които се плащат в прованса не могат да покрият и една трета от пенсиите които се плащат там. Та и тук София храни прованса.
91
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да, за саниране, детски площадки и селски стадиони, и за асфалт пари има. Ама чудите се защо? Еми защото от тези проекти много бързо се разбра че може да се краде повече от 50% - надписване, евтини материали, некачествено изпълнение и тн.Но Пари за обзавеждане за болниците няма.
90
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Няма спор - построеното по време на соца е колосално... - но този колос се оказа с глинени крака...
89
1
 
11
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Я пак?!? Имам доста приятели, които работят в София. Да ти кажа ли кой се осигурява на заплатата която получава? Точно никой. Всеки е на минимална с пари под масата. Не ми обясняваха колко плащат. А това , че бюджетът на София е колкото на останалата част от България. Всички фирми по прованса са със седалище София и данъците им отиват там, нищо че дейността им е в прованса. Само една бюрокрация и нищо друго.
88
5
 
3
 
! Отговори
Дрът кyманиз преди 4 години
Оооооооххх, ако бяхме на влааааст
87
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ах ПЕПА ПЕПА построеното едно време е здраво не като сегашното от пръдня боя .Сега не може само да го боядисате камо ли да го построите и да издържи примери бол .НО сами ще го разберете времето ще покаже.
86
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПак повтарям няма начин да ме накара някой да живея в този катун София.с чист доход от към 30к на година за малко градче си ми е супер.-Ами като ви е супер, защо се оплаквате, че пътища нямало, болници нямало, полиция нямало не знам си какво нямало. Ами няма с данък 70 лева на година - толкова, даже ви е много.
85
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ельоменат70 лева-Ха сега сметни един блок в София колко апартамента има и колко данъци плаща на година и ще разбереш от къде идва разликата. 20 апартамента по 500 лева са 10 000 лева само данъци на година срещу твоите 70. За другото и хората от София плащат осигуровки и здравно не си само ти.
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купих къщата преди 9 години на огромната цена от 19 000 лева. Това е преимуществото да живееш в малък град и то в покрайнините на Балкана. Вие цъкайте 100к евро за едностайни панелка. Хората тук са приветливи и добри. Пак повтарям няма начин да ме накара някой да живея в този катун София.с чист доход от към 30к на година за малко градче си ми е супер.
83
5
 
9
 
! Отговори
99 преди 4 години
До ПепаКой ще ги построи? Кой ще успее да построи 19 000 блока с 900 000 апартамента, в които живеят 1,7 милиона души? Само комунистите можеха да строят в такива мащаби, че и построеното да остава. За разлика от тиквения, чийто корупционни творби на втората година са за ремонт...Приказките са безплатни.
82
10
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Мразя Борисов, дори го ненавиждам, но за момента няма алтернатива
81
4
 
7
 
! Отговори
SS преди 4 години
още от едно време когато (София беше село) е сбъркан модела на централизация, тогава от цялата държава започнаха да наливат пари в София, а населението беше равномерно разпределено по градовете и селата, тя се разви другите места изостанаха, хората се изселиха в София или чужбина, и сега ми казваш че по селата и малките градове не плащали и София ги издържа, ами те създадоха София едно време с политиката на централизация ако не беше така сега в провинцията щеше да е друго...
80
2
 
12
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 4 години
Ох,бабачкоооо ! Ще крадем отново !!! Слава ! Слава ! Слава !