Омбудсманът сезира Гешев за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция

Проверка на експерти констатира изключително лоши условия в социалната институция
Обновена: 2 яну 2020 09:21 | 2 яну 2020 09:21, Красимир Ангелов
76
Омбудсманът сезира Гешев за 24 смъртни случая в Дом за хора с деменция
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в Дом за пълнолетни лица с деменция в с. Горско Косово.

Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември констатира изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция.

"Към момента са настанени 57 лица, при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени", пише в писмото си до главния прокурор Ковачева.

Националният превантивен механизъм - НПМ (дирекция към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно като затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за нелегални мигранти и бежанци) установи случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра, пише още в сигнала на омбудсмана.

"Независимо, че през 2013 г. екип на НПМ е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни", пише в сигнала си до главния прокурор омбудсманът.

Най-притеснителен, според обществения защитник, е фактът, че от началото на 2019 г. до момента на проверката има 24 смъртни случая в дома.

"Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им", посочва доц. Ковачева.

При проверката са установени лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност. Друга констатация на проверяващия екип е свързана с недостатъчна площ в стаите спрямо броя на настанените, както и липса на лично пространство. Домът има два санитарни възела и един душ за всички лица. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена. В разговор с директора посочва, че коридорът и вратата към двора са заключени през по-голямата част от деня. Лицата, които се движат самостоятелно, излизат навън само с придружител.

Екипът на омбудсмана определя описаните обстоятелства като унизително отнасяне спрямо настанените, което е недопустимо при предоставяне на социална услуга за пълнолетни лица с деменция. Екипът смята, че има предпоставки за увреждане на физическото и психично здраве на настанените лица поради обстоятелството, че няма възможност за постоянно наблюдение в стаите, тъй като мониторът е в кабинета на управителя.

Над леглата е имало алармени звънци, повечето от които към момента не работят. Това намалява гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на персонала, смята Ковачева.

Омбудсманът
е сезирала за случая още кмета на общината инж. Пламен Чернев, доставчик на социалната услуга и Министерството на труда и социалната политика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МНОГО ОТ УМИРАЩИТЕ ТАМ СА САМОТНО ЖИВЕЕЩИ, НИКОГА НЕ СА БИЛЕ АДЕКВАТНО ОБГРИЖВАНИ, НЯКОИ СА БИЛЕ ПРИБРАНИ ОТ УЛИЦАТА, А ДРУГИ ЛЕКУВАНИ В БОЛНИЦИ И НЕ ПОТЪРСЕНИ ОТ СВОИТЕ БЛИЗКИ, ПОРАДИ ОСОБЕНОСТИТЕ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО, ПОВЕЧЕТО НАД 80/90Г- НЕКА ТОЯ СЛУЧАЙ ДА НИ НАПОМНИ, ЧЕ НЕ СМЕ БЕЗСМЪРТНИ И ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА БОЛНИТЕ СИ БЛИЗКИ- ПОТЪРСИ В ГУГЪЛ ЗА ДЕМЕНЦИЯТА.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то хубаво плюете персонала, но поне половината от проблемите изобщо не зависят от хората, работещи там.Тясно било, много хора в една стая, неотложна нужда от ремонт - е кое от изброените е работа на персонала и какво да направят по въпроса.Факт е че държавата ти прибира цял живот пари, а на стари години няма един читав дом, където да изкараш старините си.Защото е по-лесно да откраднеш парите и да плюеш работещите за минимална заплата работа, за която и без друго няма много кандидати.
54
0
 
2
 
! Отговори
ha преди 4 години
Та това си е геноцид направо бе. В един дом, над 20 смъртни случая. Директорката е за затвора а не най нагло да обяснява по телевизията че нямало проблем. Ако 20 смъртни случая в дома не са проблем за нея, не знам тая на кое ще каже че има проблем.АМа така е. В американските филми, когато болния стигне до лечебно заведение и е спасен. А тук - едва тогава почва неизвестността.
53
0
 
3
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
По какво се различава една психиатрична болница в демократична,неолиберална и евроатлантическа България през 21 -ви век ,от такава в национал-социалистическа и хитлериска Германия през 30-те години на 20-ти век.Ами по нищо.Хич няма да се изненадам,ако има някаква,негласна инструкция за ликвидиране на болните.Все пак сме прегърнали неолибералните и пазарно ориентирани методи в лечението на болните
52
0
 
5
 
! Отговори
мнение преди 4 години
старческите домове в българия са легални концлагери за стари хора там всичко е с цел по-бързо да умрат възрастните
51
0
 
1
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
Не разбрах, защо сгреших, но съм сигурен, че прочетох "премиера"!? Поднася извинения!
50
0
 
1
 
! Отговори
Генчо Гунчев преди 4 години
В подобен случай, кой трябва да се сезира? Изпълнителната или съдебната власт? Ако, прокурата е част от съдебната, защо не се сезира направо тя? Ако, е част от изпълнителната власт, кому к..... търси в съдебната?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма тежестта на Манолова.
48
8
 
6
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Ето това е омбудсман на място, върши си работата без никакъв пиар, предишната беше само пиар без да върши нищо.
47
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До ПроСоТонеп всеки ден,всеки месец!"лапсус",моля за извинение!
46
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Имайте милостпарадокса на писанието е в това,драги,че ти СЕГА,когато си "със всичкия си" разсъждаваш така....Но ако не дай Боже те налегне тежката деменция,по съвсем друг начин ще погледнеш на въпроса..
45
4
 
1
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 4 години
Гешев, *** купу две камери и ги сложи в стаята на болните и повече не се занимавай с тая п%$атк@@@.Вие, тоя Гешев мозъчен хирург ли искате да бъде? От къде ще намери свидетели при условие, че всички болни са с деменция? Ще им ремонтира мозъците или ще извлече информация от мозъците им.А, можеше тази госпожа просто да сложи едни камери. обаче и тя май е в дем%$@@енция.просто, тъпо, глупаво... ужас. ударихме дъното. а, дупките по-пътищата?тая да хваща лопата и да почва да пълни дупките
44
0
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ако некой от тия нещастници не е рода на Гешеф,омбудсдамата да чака реакция "на куково лято".Господина с изчезналата коса сега има много по-важни задачи-ЗАМИТАНЕ и ИЗМИТАНЕДа замете "некои работи" и да измете "некои фактори"..та така..
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отивам да отсека едно 300 метрово дърво с бръснарско ножче и после ще се ударя със същото дървото по-главата.Аз предлагам на лекарите да се оплачат на Гешев и да разследва омбудсман.До една седмица, омбудсман да е написала как ще анализираме, проследим, предотвратим и оправим трилионите мозъчни неврони в човешкия мозък. Може да иска помощ от Бойко, само след като са оправени дупките по пътищата.Казвам Ви, БЪЛГАРИЯ стигна дъното. Тук не става дума само държавата. Умните хора позволиха на глу
42
0
 
4
 
! Отговори
ВетЪра на ПОДмяната преди 4 години
До 40 Която и да е, все са "хубавелки " ,тва е имал предвид човека ! И наистина проблемите не са от сега да го съобщават като шокиращо разкритие . Това е поредната бутафория на загриженост. Използват момента да са покажат и после по същият път
41
0
 
1
 
! Отговори
42 преди 4 години
До: номер 44Е, казах го примерно. В бившата Токуда излизат толкова пари но там са си законни.Иначе в София под 1000 лева не можеш да намериш. Личен опит! Но далеч не всички които взимат по 1000 лева са на нужното ниво.Вече чак на минимум 50 километра от София цените може да паднат до 800 лева и по-малко.
40
0
 
1
 
! Отговори
До: 42 преди 4 години
За 2000 лева ще си гледат работата защото с тези пари могат да си покрият базови нужди за цивилизован начин на живот (справка пирамидата на маслоу) да не говорим какъв ще е наплива т.е те заради самите себе си имат стимул според въпроса които ми задаваш надявам се отговора ми да те удовлетворява накратно огромна отговорност и често кофти работи за малко пари с много претенции някак трудно върви надявам се ме разбираш правилно но тогава и такса ще е по висока а относно това справка по долен комен
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: sssssssТочно това коментирах в предишния коментар (под номер 42).Повечето домове не само че са частни, но и нямат никакви лицензи, разрешителни и прочие.Имаше подобни случаи ги разкриваха в "Господари на ефира" и други телевизионни репортажи.
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 22Защо извърташ нещата така че всичко да опира до пари?В София повечето домове за стари хора и хосписи са нелегални.Като хотели са - къщи за гости все едно, не се знае кой за какво отговаря.Много малко са тези, които действително са лицензирани и носят съответната отговорност за тези, които уточняваш колко са опасни за себе си и за обществото.Иначе щом нямат лиценз, може и 2000 лева да ти вземат и пак отговорност - нулева!
37
0
 
14
 
! Отговори
sssssss преди 4 години
Трябва да се проверят и частните домове за стари хора. Навсякъде е трагедия, особено за лежащо болните. Тези домове са място за бързо убиване на болни хора..