Калоферци пазят традицията за мъжкото хоро от 200 години

Преди да влязат в ледените води на Тунжда се събират в къщата на кмета
Обновена: 6 яну 2020 08:56 | 6 яну 2020 08:45, Камелия Цветанова
71

На Йордановден в цялата страна за здраве във водата се хвърля богоявленският кръст. Вниманието на днешния празник обаче е насочено и към един град, който в продължение на стотици години пази традицията жива.

Всяка година калоферци се хващат на емблематичното мъжко хоро и влизат в ледените води на река Тунджа.

Още по темата

На Богоявление в Калофер празникът започва още от ранни зори. Всички калоферци, готови да влязат в ледените води на река Тунджа, се събират в къщата на кмета.

Според поверието всеки, който влезе във водата, ще бъде здрав през цялата година. Ниските температури не са успели да вледенят изцяло водите на Тунджа. А хора от цялата страна се събират около реката още от 4:00 ч. сутринта.

Под съпровода на тъпани и гайди шествието пристига от дома на кмета до мястото на реката, където ще бъде хвърлен кръстът. Леденото мъжко хоро се води от кмета, а участниците са десетки.

"Стараем се, каквото е било преди, да бъде и сега", сподели кметът на града пред камерата на Bulgaria ON AIR.
Димо е най-малкият участник в мъжкото хоро и е на крехката възраст от 2 години. Той ще получи кръста, защото по традиция този, който го извади от водата, винаги го дава на най-малкия участник.

Калоферци се надяват тяхната традиция да влезе и в списъка с нематериално богатство на ЮНЕСКО, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Днес жителите на Калофер отбелязват и рождението на големия революционер Христо Ботев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
7
 
! Отговори
Баба Вуна преди 4 години
Кеф ми е че 90% от коментарите са против тази селска позьорщина. Има все още надежда за България.
56
1
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Калоферци са големи ***, пияници и пълни *** с голямо самочувствие на граждани, ама ако не беше Ботев щеше да си е диво село.
55
2
 
7
 
! Отговори
Даа преди 4 години
Пияни и комплексирани селяци, на които не трябва да се дава трибуна! Незнам как още им се връзват на простотията, аз лично нищо уникално не виждам .
54
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 години
До Българин 35Колега, доживях да сме 100% на едно мнение с вас!Здрава и щастлива Нова година, с повече обич!
53
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Българи юнаци" - "Българи ***"! Ех защо Ботев го няма, тези гдето газят във водата, ако след водата се бяха вдигнали, та право пред Народното събрание да питат политиците до кога ще живеем в бедност, в мизерия и без вода, и те тогава щеше да е интересно, а сега какво - поредното зрелище, само гдето го няма хляба.
52
8
 
25
 
! Отговори
GEORGI преди 4 години
"Традицията" е на не повече от 30 години, а песента "Залюбила е Василка" е чисто, 100% странджанска от Малко търновския край.Но, пияни *** наливащи се с вино вече 30 години си е традиция в Калофер безспорно...Гавра с празника и българщината е това...
51
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ТАКАВА ТРАДИЦИЯ И НЕ Е ИМАЛО!
50
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей Дзивтарник,като ти го надзифтаря ище се радваш цяла година на мъжко внимание.
49
17
 
8
 
! Отговори
язе преди 4 години
Мдаа мъжете едно време си казвали " ще се видим на мегдана на хорото", а сега "ще се видим при козметика" . Толкоз за старите и нови традиции. Модата не прощава.
48
10
 
4
 
! Отговори
до Дзивко преди 4 години
Дзвко само за инфо преди 200 г климатът в бг е бил с 3 градуса по-висок за сезона. Ама точно го казваш сигурно, някой казал може би, но се имаш за достоверна институция. Я по-добре се огледай в огледалето, мацни червилце и бодни перата в трътката. Та тогава казвай сигурно но за себе си не за нещо или време през което не си живял.
47
23
 
13
 
! Отговори
Бг преди 4 години
Браво Калоферци! Да сте живи и здрави и милеете за българското!!
46
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най ме кефи женчовци, като обсъждат мъжки спортове :) Слагайте си червилото и довиждане. С вас или без вас... Тея традиции, ще ги има и вие само, ще го гледате.... Защото нямате силички за друго :)
45
8
 
46
 
! Отговори
Кочо преди 4 години
Тази 200 годишна традиция ми напомня на един виц. Знаеш ли какво 3 годишно уиски направихме вчера.
44
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шести януари се чества в като рожденият ден на БотевПолагат се цветя и венци. Днес със тази ,,древна " традиция-хорото, Ботев е позагърбен и само малка част от хората се сещат.Повечето са погълнати от зрелището и алкохола.
43
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние като Македонците пишем история с 200 г. назад
42
8
 
10
 
! Отговори
браво преди 4 години
Къпането в студена вода доказано подобрява здравето, и е световна традиция.Естествено не се препоръчва за хора със сърдечни и т.н. проблеми.А и най добрите спортисти дават луди пари за криокамери - дали техните медици са прости?И едва ли тичат в аптеката, както "мъдреците" отдолу смятат.
41
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 42Точно по този начин България няма да я пребъде. По-скоро началото на края. Тоя мач е игран много пъти още от Древния Рим, и винаги резултатът е предизвестен.
40
9
 
30
 
! Отговори
Az преди 4 години
Да се напиеш като *** и да играеш хоро в реката е ОБИДА за празника и св.Йоан Кръстител. Смисълът е съвсем друг и в никакъв случай НЕ е демонстрация на патриотизъм. Християнството като религия е против разделението на хората и най-вече е против позьорщината.
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо догодина да ходят в едно от рилските езера да танцуват.
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 49Ами изяш си ги. Мизерен, ама весел.