Автентично ли е мъжкото хоро в Калофер или съвременна атракция?

Коментар на фолклориста Лина Гергова и хореографа Петър Илиев
Обновена: 7 яну 2020 14:59 | 7 яну 2020 14:56, Анисия Иванова
115

Мъжкото хоро в Калофер разбуни настроенията между хората дали обичаят е част от историята ни, или не.

"Няма записи за съществуване на това хоро на Богоявление преди около 30 г.", обясни фолклористът Лина Гергова в студиото на "България сутрин".

Според нея е много вероятно тези културни нужди да са въведени като мъжка културна практика.

Още по темата

"В България имаме различни други такива фестивали. Например в моето село, също на Богоявление, има обичай "топене на невести". Това хоро в Калофер се преекспонира", допълни и хореографът Петър Илиев.

По думите на фолклориста трябва да се прави разлика между хорото и традиционната култура.

"Това е едно страхотно явление, което е атрактивно. Преекспонирането на фолклорната ни култура говори за страх от застрашена идентичност", обясни още Гергова.

Илиев сподели, че обликът на българския танц явно се е променил и това е проблем.

"В България има загубена връзка със старите хора и българската държава успя да унищожи селския начин на танцуване. В продължение на много години българският народен танц беше толкова академичен, няма го този хъс. Стремглаво се опитваме да сложим на всичко български етикет", каза още той.

Гергова обясни как се извършват вписванията в ЮНЕСКО: "Имаме 5 вписвания в листата на ЮНЕСКО - съборът в Копривщица е едно от тях, но хорото в Калофер не е вписано в нея".

"Притеснявам се какво ще видят чуждестранните туристи на събора в Копривщица. Видях вчера на хорото, хора които държаха тъпани и гайди, без да знаят как да ги използват. Тези костюми не са традиционни", каза още Петър Илиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По негово мнение хорото се е превърнало в някаква манифестация.

Според Гергова трябва да намерим баланса и да търсим достоверни източници на информация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
12
 
20
 
! Отговори
автентичен Ганьо преди 4 години
Много ясно, че е местна дивотия, също както тричането на кучета 5 села по-надолу. Дори и празникът е краден - гръцки.
20
11
 
22
 
! Отговори
гост преди 4 години
Пълна простотия. Важното е да се напиеш, щото трезвен никой не влиза.
19
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за недостатък?! Не били им истински шевиците!!! Дали ризите с шевици са се носили всеки ден?? Шапките им не били калпаци! Ами не са . *** калпак, ако падне във водата, на какво става? Ай гиди, експертчовци, вървете в ъгъла да се срамувате!Той и кръстът не е изначално християнски атрибут! Въвежда се много векове по-късно.
18
10
 
11
 
! Отговори
висок преди 4 години
Как бря, та това хоро още Хан Аспарух го е играл с коня в ряката! В едната ръка конската опашка, а в другата бъклицата с вино!
17
11
 
30
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Едтествено, че няма и никога не е имало такава дивотия. Все пак някои хора помним малко повече от 15-20 години назад. То няма и начин някой навремето да е бил толкова ***, че да си рискува здравето за едното нищо. Неслучайно съществува поговорката "Българинът го е страх от две неща - да не настине и да не се мине"
16
10
 
16
 
! Отговори
истината преди 4 години
Всичко в БГ е кич.
15
4
 
9
 
! Отговори
боли ма преди 4 години
хурката
14
9
 
24
 
! Отговори
Швестер Велко преди 4 години
От чалгаупоени и пияни мухлювци, какво да се очаква...?!?
13
9
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
До Анонимен 8ТОВА НЕ Е СЪВСЕМ ВЯРНО :DБЪЛГАРИЯ Е ИЗВЕСТНА С БАЙ *** СЕЛЯН-ДУРА И ХРИСТО СТОИЧКОВ ПРОС-ТАКА :DКАКТО И С ТРИЧАНЕТО НА КУЧЕТА КОЕТО Е ПО ПРОГРАМА КЪМ НАСА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА КУЧЕТА КОСМОНАВТИ!
12
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздравявам водещата!!!!Поканените лица намират звездния си миг, поканени са в телевизия! Време да се покажат какви са професионалисти. Като са професионалисти, да кажат колко броя културни единици от Германия са включени в списъка на ЮНЕСКО, например. Трябва ли непременно да принизяваме нашето, а да величаем и плащаме за чуждото??Трябва първо да се започне с желанието, от желанието да се вложи енергия за поддържане на оригинала. ...
11
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е че преди години,някой беше казъл ,че през 60те,двама подпийнали калоферчани се озовали в реката!Та от там идва ,,вековната"традиция за мъжко хоро на Богоявление!
10
7
 
12
 
! Отговори
Иван преди 4 години
За сметка на това обичаят " Български казан" отдавна е записан във всякакви книги като бъларска идентичност номер 1.
9
5
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
КОГАТО ДИКАПРИО СКОЧИ ОТ ТИТАНИК В ЛЕДЕНАТА ВОДА ТОЙ СИ СЕ ПЛАЦИКАШЕ ТАМ ЦЯЛ ЧАС, А ИСТИНАТА Е, ЧЕ ХОРАТА СА УМИРАЛИ ДОСТА БЪРЗО ВЪВ ЛЕДЕНАТА ВОДА ВЪПРЕКИ, ЧЕ СА СЕ ДЪРЖАЛИ ЗА НЕЩО!
8
18
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болно ми е да го кажа, но започваме много да се оливаме. Реално ние нямаме какво да допринесем особено. Нямаме световно разпознаваема фигура като Шопен, Тесла, Хашек, па ако щете и Хитлер. Нещо, което масовият човек да свързва с България само при споменаването й. Даже Нобелов лауреат нямаме. И като сме едни такива неизвестни, се чудим с какво да блеснем - хоро в езеро, хоро в река, хоро пред Народния театър... Фоклорът ни е уникален, но начинът на използването му ни прави жалки...
7
24
 
27
 
! Отговори
Джендърмерия преди 4 години
И какво от това ако хорото е нововъведение? В здравето ли им бърка на грантоядите, в портмонето ли? А може би някой ги кара насила да участват в ритуала на Богоявление?
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия с минусите да не са ги топили по-дълго време във водата?
5
5
 
15
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 4 години
Абе той целия народ се е хванал на едно хоро и го играе до припадък! Денс вит ми ;)))Анадънму
4
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нпо неудачниците се появяват на мигЪ
3
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съвременна атракция е от преди няколко години. Свидетел съм. А онова с изкуствения сняг е върха на кича. Кметски извращения някакви, 15 минути слава по някоя от телевизиите.
2
12
 
30
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЦЕНАТА ЗА ПОДОБНО ПРЕЖИВЯВАНЕ СЕ НАРИЧА АРТРИТ