Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията

Пенсионирани военни да остават на постовете си е друга мярка
129
Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията
Снимка: архив, БулФото

Максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си.

Това предлага Министерството на отбраната заради липсата на кадри, предаде БНР.

Предложенията за промени в Закона за въоръжените сили са публикувани за обществено обсъждане. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза.

Предприетите от 2015 г. мерки пък са били с ограничени положителни въздействия, а миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че е имало желаещи над 28 години да постъпят в армията.

В проекта за промени се предлага пенсионирани военни да могат да работят на своята длъжност 3 години. Мотивът за това е, че за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили.

Така ще бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите.

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление.

Промените трябва да бъдат одобрени от МС и парламента. Срокът за общественото обсъждане на предложенията е две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-н БОРИСОВ ТОЛКОВА МЕСТА СА БЛОКИРАНИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА Е ПЪЛНО С ПЕНСИОНЕРИ КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА НА ЯСЛАТА,В МО И МВР ОКОЛО 1500КОИТО ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ЕДНОВРЕМЕННО с ГОЛЕМИ ТУМБАЦИ,къде да работи младежта,ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЩАВА ТАЗИ АНАРХИЯ,КАТО Е НАВЪРШИЛ ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИЯ МАРШ ОТ ЗЕМЛЯНКАТА,А ТЕ МИЛИТЕ ДОКАТО СА ЖИВИ ЩЕ ГИ ДЪРЖАТ.....
87
23
 
2
 
! Отговори
Цар Борис. преди 4 години
Откакто цар Борис умря, не сме имали армия. Съветските *** и това не можаха да построят, Ем фалираха държавата заради тая армия.
86
0
 
6
 
! Отговори
пу-пу-пу преди 4 години
До nekojПази Боже само кмета на България да не е сегашният Премиерин.
85
1
 
18
 
! Отговори
Полковника преди 4 години
Браво,тези хора нямат морал като почнеш от генералите до последния -в системата на МО и МВР няма незаменими хора всичко това е лъжа само и само да са на тази хранилка от 2016г.срам и позор за останалите,ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ЕДНОВРЕМЕННО,ЧЕ ТОЛКОВА ЛИ Е БОГАТА АРМИЯТА ?
84
1
 
20
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
До Няма нуждаПреди време кмета на Москва (население към 15 милиона) каза - България (население към 7 милиона) няма нужда от министър председател, президент, парламент - а от КМЕТ!И ще е доста по евтино на данъкоплатците!
83
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това става само в България,знаете ли че от началото на 2016г.служители на МО и МВР около -1500 получават заплата и пенсия едновременно до ден днешен,че и още три години ще продължават на тази хранилка заемат места и умишлено местата не се обявяват стават тапи,никой не ги закача,г-н БОРИСОВ и аз искам на тази хранилка......наистина няма такава държава с толкова много генерали,Вие се гаврите с останалия състав!!!
82
7
 
10
 
! Отговори
Няма нужда преди 4 години
Държави с население, колкото населението на градовете Санкт-Петербург, Барселона и Берлин нямат нужда, а и възможност за и от войска. Това са първо излишни разходи и второ излишни жертви при еветнуални военни действия.По-добре финансовите и човешки ресурси да се насочат към гранична полиция(заради бежанците), жандармерия, полиция, НСБОП и СОБТ. Може и да има някаква представителна "армия" от 5 хил. души, пропорционално разпределени по видовете войски. И гвардейци. Колкото за парад.
81
0
 
13
 
! Отговори
Знае се преди 4 години
А някой направиха пари от разграбването на Държавата и армията.З.Баретата от бомби и снаряди в един склад близо до София направи егати парите.Всичко отиде за вторични суровини.Танковете ги подарихме *** Макединците.Д а не продължавам .
80
1
 
29
 
! Отговори
редник Раян преди 4 години
Това е пародия на армия.Ако гръмне една пушка всички 10-15 хиляди ,толкова ни е армията в момента всичкище избягат и изпокрият.Армия имаше до 1989г.120 000души много оръжие и ракети.После тя бе унищожена.Разберете го това най после.Армия се прави не с нмого а със страшно много пари.
79
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов ако свали 40 кила може!
78
0
 
23
 
! Отговори
Ф-ка преди 4 години
И кавалерия да въведат, щото няма пари за нафта.
77
2
 
30
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Кораби по на 40 години, самолети по на 40. Нормално и войската да е на 40.
76
1
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 4 години
Сега ще купуват от Нидерландия два кораба минни ловциза 2000000 евро.Те са на тидесет години а живота им е 35г.После са за основен ремонт или лецикриране.Нямам думи.
75
1
 
28
 
! Отговори
Хаххахах...:))))) преди 4 години
Че то няма дори спортисти над 36-38 години, бре! Какви военни - новобранци след 40 г?Старо куче не се учи. Запасът и мобилизацията са друга работа. Каквото - такова. Ако е война, обаче.Ама професионална войска от неудачниците в държавата, които не стават за нищо друго на 40 г.? Разхищение.Професионалната войска е за империите (САЩ, Русия, Китай и т.н.), а не за държавици като нашата. Които са с население половината от градовете Карачи, Москва, Париж, Истанбул, Калкута, Техеран, Б. Айрес.
74
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето реформите, който напрявиха властимащите доведоха до това, спокойно и по-зле ще става. В другите държави на 40 ги пенсионират тука ги набират, намаляват работната седмица, тука я вдигат, докъто правиме нещата на обратно все няма да има.
73
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75България е съюзник на Нато и Сащ.
72
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е на парада на 6-ти май да покажат че имаме армия.
71
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера гледах филм за изоставените и разрушени поделения,някой от тях строени непосредствено след освобождението на България,всичко е в разруха! Минавайки през Велико Търново трябва да се види така нареченият НВУ Васил Левски как е заприличал на коптор.С две думи трагедията е пълна и необратима!
70
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тя тази армия не е българска, изпълнява поръчките на САЩ и НАТО. Може ли да ми обясните какво правят български военни в Ирак и на други места, където нещата са под контрол на САЩ? НАТО и САЩ имат сметка от българската армия, защото е на тяхна страна, но България няма сметка от армия, защото тази армия не е в България, където трябва, а в чужбина.
69
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, я всички "пенсии" в армията!Ний поне сме изкарали по ДВЕ Години истинска служба и май шъ излезем по-добри от "командосите" дето ядът бой от ромчета-тинейджъри!-))))))

Спонсорирани публикации