Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията

Пенсионирани военни да остават на постовете си е друга мярка
129
Няма кадри, действайте! МО предлага - до 40 г. вход в армията
Снимка: архив, БулФото

Максималната възраст за постъпване в армията да се увеличи, както и пенсионирани военни да остават до три години на постовете си.

Това предлага Министерството на отбраната заради липсата на кадри, предаде БНР.

Предложенията за промени в Закона за въоръжените сили са публикувани за обществено обсъждане. В момента максималната възраст за постъпване на военнослужещи е 28 години, а планът на ведомството е тя да се увеличи до 40 години.

Мотивите са, че в определени военни формирования войнишкият, както и офицерският състав, са на критичния минимум поради постоянно намаляващия човешки ресурс в резултат на демографската криза.

Предприетите от 2015 г. мерки пък са били с ограничени положителни въздействия, а миналогодишната кампания за набиране на хора показала, че е имало желаещи над 28 години да постъпят в армията.

В проекта за промени се предлага пенсионирани военни да могат да работят на своята длъжност 3 години. Мотивът за това е, че за длъжността няма хора, а позициите са особено важни за изпълнение на задачите на въоръжените сили.

Така ще бъдат спестени и средства за изплащане на пенсиите.

Министерството предлага и мандатност за престояване на длъжност за висшите офицери, за да не бъдат компрометирани и способностите на системата за командване и управление.

Промените трябва да бъдат одобрени от МС и парламента. Срокът за общественото обсъждане на предложенията е две седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
28
 
! Отговори
велик е нашия войник преди 4 години
Армията ни и без това е пенсионерска.Полвината са на заплата и пенсия.Държавна ясла.Пенсия1000 лева и заплата 1000-1500лв.Мога да служа и до 90 години.И за какво .С кой ще воюваме,с мароканските скакалци.
67
2
 
6
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
До 66Сайбията да те накаже! Алла да даде бащати да ти роди син!
66
3
 
12
 
! Отговори
голю босев преди 4 години
Наборе, като съм на 70 години шъ мъ земът ли. Запазен съм, с очила виждам дубре.
65
2
 
16
 
! Отговори
А сега преди 4 години
Давайте най- добре да задържите всички над 50 годишна възраст - действащи военни в армията! При това, докато смъртта ги раздели с нея! Нещастници! Това армия ли е?
64
6
 
0
 
! Отговори
Waynegraky преди 4 години
Pеклама 1541.ru/ и продажи в Pinterest для Etsy, Ebay, Amazon, Notify и др. от 140 usd. Тысячи за месяц Обратных, Вечных ссылок через размещение объявлений на 10-ки тысяч форумов 40 usd за месяц на 2 -х компах по 2-м базам сразу. Всего около 15 000 млн. форумов. Viber/whаtsapp +380976131437 ckайп evg7773 Telegrаm @evg7773
63
4
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Казарма и шамари, това му трябва на българския нард и сам ще се оправи.
62
0
 
22
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
ЩЕ дойде време да предлагате работа в армията и до 60-70 годишна възраст.За 30г.унищожихте БА.Съсипахте всичко.Разпродадохте всичко.Но този горе вижда всичко.Ще съжалявате един ден и то много, защото трудно се гради армия с боеспособни кадри.
61
1
 
13
 
! Отговори
До 59 преди 4 години
Нещо ти е много мътно в главата! Армията е функция на Държавата,след като нея-Държавноста я няма,всичко друго си идва по "местата"
60
1
 
8
 
! Отговори
T преди 4 години
Е как няма кадри?! Под всяка статия за наборната казарма има коментари на хиляди привърженици, а сега нямало кадри.Аааа, почвам да схващам. Те са фенове на наборната казарма, ама не за тях, а за някой друг да ходи. Тарикати.
59
12
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Ако бях на мястото на Бойко, щях да върна наборната казарма, и тогава шамари. Бързо ще оправя България не на приказки, а на действия. Всеки да бъде семеен задължително, иначе данък ерген. Бързо ще изгоня чуждите компанни и ще национализирам всичко, ако ще да изолирам България. Ще върна живковото време. Да, ама няма да ставам политик и не е моя работа. Иначе бих направил това, което написах и мисля, че държавата щеше да просперира.
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина няма оръжия а армия иска да има.
57
2
 
13
 
! Отговори
Драган преди 4 години
В наемна армия не отивам....да влизам с оръжие при други народи(което е подсъдно) и да стана пушечно месо на чужди интереси...За България бих дал живота си но не и за тази смрадлива либерал-демокрация...
56
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 50 ..Точно защото няма реална и истинска армия..Няма и държава бе човек! Армията.Е гръбнака на всяка една държава! Защо Турция примерно.Си играе с довчерашният си "съюзник" НАТО. И си купи руски ракети които и НАТО си нямат даже? И може да излезе когато си пожелае от Американското НАТО! Защото може да разчита на собствена армия и въоръжение дечо малък! А ние сме голи като пушки! Щото години "разчитахме други да ни пазят"! Те ни контролират Не ни "пазят" Но това е друга тема!
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушечно месо за американски империалистически интереси, не благодаря, да ходи Каракачанов да даде пример!
54
10
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 4 години
Нещата ще се оправят като се върне казармата.
53
3
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Защо не вдигнат с 3 години възрастта за Пенсиониране на Военните и Полицаите ?Така хем ще има кадри , хем НОИ ще си вземе глътка Въздух от тях ?
52
1
 
11
 
! Отговори
До 50 преди 4 години
Прав си, учени и изследвания на ЦРУ и други организации ни дават още към 40-50 години и българската нация ще се споменава само в учебниците и че някога е имало българи по тези земи, а те за армия се загрижили.
51
5
 
5
 
! Отговори
Пияния помак преди 4 години
До В.УзуновНа мен прадядо ми Байрям ми е разправял как са служили при тъмрашлията Аамет ага. като са слизали в Пловдив, всички каури, път са им правили от страх. Сега не знам какво стана, синът се покръсти. Абе помашка работа....
50
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
За 1000 лв заплата..извинявам се за което...Та срам и позор е за България.Да "членува" Щото ние сме безгласна буква. И само си "членуваме" в този Военен Американски блок. Обслужващ само и единствено интересите на Америка! Та срамно е за нас самите.Вземайки някакво решение от НАТО което "подкрепяме ".Да нападат държави около нас.И ли Европейски държави в Европа.Защото Америка така желае! Съучастници сме в тяхната изостаналост и изолация!ЕС да! Но НАТО НЕ! Европейци сме! Но Не и " Американци"!-:)
49
0
 
11
 
! Отговори
КРЕМИКОВЦИ преди 4 години
Министъра напълнил партията си с безопасни игли, пък търси пирони за армията

Спонсорирани публикации