БСК: Забраната за извънреден труд трябва да отпадне

Ползата била и за бизнеса, и за работниците
9 яну 2020 13:18, Ния Христова
45
БСК: Забраната за извънреден труд трябва да отпадне
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички ще имат полза ако отпадне забраната за полагане на извънреден труд. Работното време и извънредния труд са основните въпроси в предложението на Българската стопанска камара към социалното министрество. Темата коментира Жасмина Саръиванова, експерт по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди една година от БСК представихме на министъра на труда и социалната политика предложения, свързани с един цялостен анализ на Кодекса на труда, той е на повече от 30 години, създаден е в съвсем различна икономическа обстановка и е ревизиран повече от 100 пъти", коментира Саръиванова.

Според нея това няма да доведе до злоупотреба от страна на бизнеса, защото полагането на извънреден труд ще е "на светло", а всички служители ще бъдат компенсирани с допълнителн свободен ден или финансови облаги, довави Саръиванова.

"В нашите предложения е записано часовете извънреден труд да бъдат увеличени от 150 часа на 300 часа", коментира още тя и даде пример със Словакия, където са допустими до 400 часа.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
16
 
! Отговори
Павлов преди 4 години
Поредната недобра идея на БСК, лошо представена.
37
0
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 4 години
Тази само се прави на дясна и консервативна,всъщност има морал на ултралява.Остави си детето да го гледат други -баби,баща и реши да прави кариера.Затова и пречеше и майчинството и надъхва шефовете си срещу начисляването на отпуск по време на майчинство.
36
0
 
7
 
! Отговори
П. Тренева преди 4 години
Йордане, ти като работи толкова какво толкова спечели? Признание, пари, рога?Отглеждаше дете, а Жасмина, "героинята" от горната статия се оглеждаше и търсеше щастие и любов.
35
1
 
2
 
! Отговори
Йордан Симов преди 4 години
Много мързелив народ се навъди! Каква свобода, какви 5 лева? Трябва да се работи и пари да се изкарват!
34
0
 
2
 
! Отговори
Ха преди 4 години
9лв на час = 9часа на работа
33
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голяма експертка, голяма умница. Защитава работодателите от Закон и Морал - фве мръсни думиза милата и невинна алчност ненаяла се.
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извънмерен ц и ни зъм от страна на т. нар. работодатели и техните защитници" към т рудовите хора, които са склонявани и из н у дв ани в р о б с тво.Никой не обелва и дума в защита здравето и живота на изнудваните. След 2-3 години такъв "светъл" труд налице ше са психопроблемни хора. Но Стопанската камара има грижа само за печалбите на светлите работодатели.Колко мило !
31
0
 
23
 
! Отговори
Тцтцтцтц преди 4 години
Тези съвсем се самозабравиха май. Сега какво ще стане-ще работиш за същите пари законно 9ч без да може да поискаш допълнително заплащане. Най-лошото е че политиците са склонни да угодят на работодателските организации. Тази година 9ч , догодина направо 12ч раб ден за МРЗ. Даже работника като отиде на работа трябва той да плаща на работодателя... пълен цирк. Финладците понеже не са толкова напреднали като нас в БГ са установили ,че 4дни по 6ч дават 39% по висока производителност от 5дни по 8 час
30
1
 
13
 
! Отговори
На хаирлия да е преди 4 години
Тази година 12 Ролс Ройса внесени в БГ, догодина 18.... ако качим работния ден на 10 часа направо ще надхвърлим 20 бройки и да ни завиждат македонците. Олигофери!
29
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народ в тази държава има ли? Синдикатите спят ли? Битката за 8-часов работен ден е била кървава и пак ще се повтори! Свобода значи свободно време, свободно време за ЧОВЕШКИ ЖИВОТ! И никакво заплащане не може да компенсира изтощението, ако ще и четворно да е за допълнителния труд! Алчни и прости са българските робовладелци! Българино мисли за децата си, не позволявай да ги превърнат в роби!
28
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Заплатите няма да ги повишат, не разбра ли?Велев иска МРЗ да я изравни с линията на бедност и управляващите го подкрепят.Бизнесът никога не плаща извънредния труд както е по закон. И сега няма да го плаща.Узаконяват експлоатацията.
27
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 26Ти работодателя няма да го задължиш да плаща за 9 часа труд, но ще задължиш работника да работи иска- неиска 9 часа.Заплата минимална 480лв за 54- часова работна седмица. Това направиха в Бг.В коя европейска страна е така?
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бг бизнесът що не иде у Франция или Германия да направи работния ден 9 часа?
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо няма в извънредния труд, стига да се плаща достойно. В Канада всеки час над 40 часа стандартна работна седмица се заплаща х1.5, както и нощния труд. Че кое му е трудното да се приеме закон ли? и да се задължат всички работодатели да го спазват? Да ама за нас не може, как така ти ще работиш извънредно пък трябва и да се плаща за това? *** бизнесмена не е свикнал да плаща...
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бива да отпада забраната за извънреден труд, а да се повишат заплатите, за да имат хората стимул да навлязат в дадената професия. Само така може да има кадри. Друг начин няма. Имиграцията няма как да помогне, БГ е една от страните с най-ниски заплати и стандарт на живот.
23
0
 
18
 
! Отговори
браво преди 4 години
Стари машини лоши условия на труд.Обаче ще бъде и продължителен за компенсиране . Максимална печалба с минимална инвестиция.
22
0
 
27
 
! Отговори
Роб преди 4 години
Те робите нямат права.Трябва да работят денонощно. Ако може няма да им платят.Така е удобно за Бизнес средата.Как се привличат инвестиции другари...с труд и работа.Така робите да спят на работните си места за да може ние капиталистите да пестим средства.Криза Е! Не може робите да имат личен живот....иначе как ще развиваме геноцид.Как ще изчезне тоя народ от тая територия...Питате ли се
21
0
 
15
 
! Отговори
бай иван преди 4 години
Ако може и по един фенер на г .рездея ще ни турите и деноно нощем да работим. За същите мизерии. А Си р
20
0
 
22
 
! Отговори
Гурбетчия преди 4 години
Така е, като не останаха балами на територията да бачкат се чудят кво да измислят.
19
42
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам всичките коментари все на мързеливи камунета.