До 15 май работим за държавата, после за себе си

Денят на данъчна свобода идва все по-късно
10 яну 2020 16:20,
26
До 15 май работим за държавата, после за себе си
Снимка: БГНЕС

През 2020 г. в държавната хазна е планирано да постъпят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи. Средно за един календарен ден българите ще изработват по 346 млн. лв., което означава, че ще са необходими близо 136 дни за попълване на хазната. Казано с други думи, Денят на данъчна свобода през 2020 г. ще настъпи на 15 май. Това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за държавата и ще започнат да работят за себе си. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, пише БГНЕС.

Още по темата


Датата е символична
и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day. Въпросните 136 дни отразяват общите приходи в консолидираната фискална рамка за 2020 г., но има някои специфични моменти, които следва да се отчетат:

ЕС помага на България

Живеещите в България отново ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги „отменят” за близо 8 дни работа към държавата. Това отразява заложените в бюджета близо 2,7 млрд. лв. помощи от ЕС. Местните данъкоплатци ще работим до 7-ти май за държавата, а в дните до 15-ти май ще бъдем отменени от европейските данъкоплатци.

За първи път от над 10 години държавният бюджет е планиран без излишък или дефицит. През последните години традиционно в бюджета се залага дефицит, а в крайна сметка се формира излишък – това се случи през 2016-2018 г. През 2019 г. картината беше подобна, но еднократният разход за изтребителите все пак доведе до дефицит от близо 1,2 млрд. лв. на касова основа. През 2020 г. за пръв път след рецесията у нас от 2009 г. се планира бюджет с балансирано салдо, отбелязват от ИПИ.

ДДС, осигуровки, акцизи

Най-много дни през 2020 г. ще са необходими за попълване на приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са нужни над 16 дни. За осигуровките ще е нужен над месец – 24 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 13 дни, а тези от корпоративни данъци – за малко над 8 дни. Други над 7 дни ще се работи само за да платим държавните и общинските такси.

През последните години се наблюдава тенденция дните, необходими на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета да бъдат все повече и денят на данъчна свобода да идва по-късно. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. Преразпределението през приходната част на бюджета през 2020 г. се планира да достигне 36,9%, което е с малко над нивата от 2019 г. и реално е най-високата стойност за последните 10 години. Докато през 2017 и 2018 г. беше покачена вноската за пенсия, а през 2019 г. беше покачен максималният осигурителен праг, през 2020 г. българския данъкоплатец е изправен пред по-високи местни данъци и такси. За съжаление, през последните над 10 години, след въвеждането на плоския данък от 2008 г. няма примери за намаление на данъчната тежест у нас, се посочва още в анализа на ИПИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 4 години
муахаха, 25 коментара само, слаба работа, няма вече революционели, раята от г0йе смачкана то толкова, че вече и да вентилира напрежението чрез коментиране няма сили!
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
само ,че не разбирам кой е "държавата "? - ние сме длъжни на "държавата" данъци,такси,осигуровки,винетки и тн дългове , а тя в замяна не ни е длъжна Нищо ?дори не ни е длъжна да даде сметка Къде отиват парите ?чувството е ,че всичко се краде ,през ремонти,държавни поръчки,фондове и тн далавери
21
1
 
6
 
! Отговори
до турчето преди 4 години
По времето на турското робство българинът плащаше тежки и непосилни данъци, като данък десетак и джизия, киото данъци приравнени на днешните стандарти е около 3 - 3.5%......................................................Данъкът е "десятък", така се пише на български. Името му показва, че става дума за една десета от прихода.До днешните се е допълвало с ангария - безплатен труд и отнемане на момчета за яничари.
20
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 4 години
До 15 май работим за ГЕРБ.
19
1
 
5
 
! Отговори
демократ преди 4 години
Събираме пари за Сокола, да си купи АЕЦ "Козлодуй". Трябват му 1700лв.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вдигнете данаците на програмистите. навадили са се като балхи и имат много пари и са много марзеливи.
17
4
 
2
 
! Отговори
иван преди 4 години
във Франция е до 24ти Юли, така че да се успокоим малко. А плюещите да четат вместо да говорят наизуст
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После за ГРЕБ
15
1
 
0
 
! Отговори
Падишах Император преди 4 години
Казах!
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей тва е, хората в Перник стоят без вода, скоро и в други градове, внасят хиляди тонове болкуци, държавата е пълна разсипия, обаче данъчната тежест расте. Когато започвах да плащам данъци, се работеше до април за държавата. Вече е до май. Скоро до декември и ще можем открито да се наречем първата робовладелска демокрация в света.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно мълчание за 9- часовия работен ден.Приеха ли го, какво стана- няма кой да ни информира.
12
2
 
9
 
! Отговори
Демон Крат от ГРОБА преди 4 години
радвайте се, че сте живи, р0бе, и това ви е много!!
11
2
 
26
 
! Отговори
счетовод преди 4 години
По времето на турското робство българинът плащаше тежки и непосилни данъци, като данък десетак и джизия, киото данъци приравнени на днешните стандарти е около 3 - 3.5%.Или, работеше само около 2 седмици за хазната. Значи в средата на януари свършаве да работи за султана. За разлика от днешната свободна България, където работим до средата на май за държавата.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавната администрация расте ли расте, а работещите намаляват, какво очаквате?всяка година хиляди хора напускат страната, това са хора които няма да плащат данъци в България и останалите си ги преразпределяме.За в бонус вместо да се оптимизира, администрацията си е все така раздута.
9
1
 
21
 
! Отговори
d преди 4 години
Преди се работише до март. Сега до май. След някоя година ще се работи и до декември.Да ви е честито господа българи в това число и аз.
8
0
 
10
 
! Отговори
аха преди 4 години
значи до 15май съм в болнични
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6 имало е през робовладелския строй за робите хахах
6
1
 
12
 
! Отговори
Оруел преди 4 години
Бойо и работодатели искат да се работи за държавата до Бъдни вечер!
5
1
 
6
 
! Отговори
haha преди 4 години
the UKs tax freedom day again comes fourth, landing on 8 May, with a real tax rate of 34.94% (за 2019) . Та толкоз за "ниските" данъци в България :)
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая година ще работим до 15 септември за държавата, помнете ми думата.