Безвъзмездната помощ за популяризиране на вино в чужбина става 80%

Досега този вид помощ беше 50%
19 яну 2020 13:47, Павел Гълъбов
12
Безвъзмездната помощ за популяризиране на вино в чужбина става 80%
Снимка: БГНЕС

Вместо 50% безвъзмездна помощ, през настоящата година при представянето на вина зад граница, родните търговци ще получават още 30% национално съфинансиране по мярка „Популяризиране в трети държави“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г., съобщават от Държавен фонд „Земеделие“.

Още по темата

Първият прием по мярката за 2020 г. ще бъде отворен от 17 февруари до 6 март 2020 г. По нея се промотират вина със защитено наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) и сортови вина без ЗНП/ЗГУ. В случай че кандидатите изберат да популяризират търговски марки и сортови вина без ЗНП/ЗГУ, те ще имат право единствено на финансиране от Европейския съюз в размер до 50 % от стойността на промоционалните им проекти. Ако кандидатите промотират само вина със ЗНП или ЗГУ без техните търговски марки, ще могат да получат до 50 % европейско финансиране и до 30 % национално съфинансиране.

Друга новост е увеличението на годишния бюджет по мярката. За 2020 г. са предвидени близо 6,3 млн. лв.  по направлението – близо 4 млн. лв. (3 911 600 лв.) европейско и над 2,3 млн. лв. (2 346 960 лв.) национално съфинансиране. През 2018 г. по мярката бяха разпределени общо 4,69 млн. лв.

От мярката могат да се възползват търговски дружества, чиито приходи от лозаро-винарска дейност през последните 2 години надвишават 50% от общите им приходи. За подпомагане имат право да кандидатстват още организации на производители на лозаро-винарски продукти, асоциации на организации на производители на лозаро-винарски продукти, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, държавни органи и институции, чиято дейност е свързана с насърчаване на бизнеса, както и професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор.

Срокът за изпълнение на промоционалните проекти е от 1 до 3 години от датата на сключване на договора с ДФ „Земеделие“. Максималната стойност на едно проектно предложение за търговските дружества е до 1 млн. лв. Проектите на останалите допустими кандидати могат да достигат до 4 млн. лв.

По мярка „Популяризиране в трети държави“ бенефициентите имат право да заявят финансиране за дейности, насочени към Китай, Япония, Хонг Конг, Тайван, Сингапур, Виетнам, Тайланд, Малайзия, Алжир, Русия, Беларус, САЩ, Канада, Мексико и Бразилия.

Новост при приемите през 2020 г. е, че за първи път ДФ „Земеделие“ е подготвил списък с често допускани грешки при кандидатстване по мярката. Сред тях са случаите, при които бенефициентите не попълват точния брой търговски марки, които промотират. Често срещан пропуск от страна на дружествата е, че не предоставят достатъчно доказателствен материал - като присъствени списъци с броя гости на съответно събитие или снимков материал, удостоверяващ наличието на всички заявени за възстановяване разходи.

За удобство на потенциалните бенефициенти, на официалната интернет страница на ДФ „Земеделие“ са публикувани като често допусканите грешки, така и образци на документите за кандидатстване.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Мики преди 4 месеца
Е нека после и тях ги посети прокуратурата, та да видим аджеба кой кво изнася.
11
0
 
0
 
! Отговори
Винар преди 4 месеца
Раздават си бонуси държавни пари и си тъпчат гушите тъпчат тъпчат ни са натъпчиха .Раздават си пари самина себеси те и избите са тяхни
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чилийското и Калифорнийското са най-хубави.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой пие бълвочите на бг мафиоти?

Има хубави вносни вина от специалисти.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Британците пиеха българско вино през социализма. Сега не пият капиталистическото менте на Прехода. Пият испанско, френско и аржентинско.

Дайте парите на бедните, не на богатите измамници. Няма да излъжат никого с ментетата си.
7
3
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 4 месеца
И това ти ли си го съчини? Защото аз лично имам 50 декара лозе и малка винарска изба. Програмист съм по професия, но гледам грозде, сладки картофи, имам крави- наследствени земи. Кандидатсвах по европейски проект, всичко е от там- земите пустееха (освен лозето). Давам работа на 50 души. Наричали са ме какво ли не- крадец, мутра, човек на някого. Абе, хора, като тебе- бездapни мрънкачи ме обиждат. Идва бежанец от Иран и надминава Ганьо с малък бизнес, а Ганьо лае, че връзкарите успявали. Тъжно.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За един декар лозе мутрите взеха по 2 милиона а хора с по 100 декара лозе взеха на марко чадъро. Що ви праат на мало, умни. Такива ли сте наистина.
5
1
 
11
 
! Отговори
- преди 4 месеца
Поредна глупост! Винпромите сами могат да си промотират продукцията! Помощ е нужна в зеленчукопроизводството, плодовете, животновъдство и преработката в краен завършен продукт на тези суровини. И най-вече създаване на силна средна земеделска класа!
Както всеки път - никаква ефективност няма да бъде постигната -защото просто няма желание за това а просто за усвоянате. А то при нас си е присвояване
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сметната палата защо не направи една бърза ревизийка, като се дават тези милиони на година подарък, с колко се увеличават приходите за хазната за същата година! За пълни простотии се харчат пари, а няма кой две тръби да подмени на ВиК-то да не стоят хиляди без питейна вода.
3
4
 
11
 
! Отговори
Спомени... преди 4 месеца
В мрачните социалистически времена имаше една компания - BULGARIAN VINTNERS COMPANY LIMITED която си бе създала име и пазари за Българските вина и нямаше нужда от правене на кьорсофри и държавното им финансиране. Ама нали в 'демокрацията' всеки е умен и си мисли че ей сега ще 'удари кьоравото'...

Да, ама Не! Всичките асоциации, федерации и т.н. на винопроизводители, търговци още не могат да постигнат това което BULGARIAN VINTNERS COMPANY LIMITED бе направила!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не говорим, че от този панаир няма никакъв ефект, а само някакви чиновници обикалят света за наша сметка.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това вече си е чист комунизъм и изкривяване на пазара. Що не рекламирате моя бизнес с държавни пари?