Тежък сблъсък се задава за хазарта, ще разклати ли политиката?

Тихомир Безлов: Оборотът е гигантски за България!
127
Тежък сблъсък се задава за хазарта, ще разклати ли политиката?
Снимка: Dnes.bg

За хазарта се задава тежък сблъсък, който може сериозно да разклати политическите съотношения в страната, смята експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той коментира подновеното предложение на Валери Симеонов лотарийните игри да бъдат държавен монопол.

Няма как да забраните хазарта, но трябва да има някакви ограничения, каза той пред БНР.

По думите му предвид "войната", която тече в момента между двата най-големи хазартни оператора, е трудно да се направи прогноза.

Талончетата за търкане са от 2012 година, до този момент имаше монопол на държавата, припомни Безлов.

"Когато бе позволено частен оператор да участва, прогнозите бяха за 60-70 милиона лева годишно. В момента гледах между 300 и 400 милиона оборот. Това е гигантски оборот", посочи той.

"Става дума за около 3% от БВП на страната. За 2018 година единствено Македония и Малта са пред България, но Малта е специален случай, защото там са регистрирани всички големи световни оператори. За България това е огромно число", каза Безлов.

За 2018 година, за която има данни, това са около 3 милиарда и 200 милиона.

"Има страни, които са избрали този модел на регулация – монопол върху офлайн игрите: това, което може да си купите в специализирани будки, а онлайн игрите поради европейското законодателство не може да ги ограничите. Швеция води дълги съдебни битки, Финландия води дълги съдебни битки. Причината са английските хазартни оператори, които успяха да премахнат тези държавни регулации в доста европейски страни", поясни Безлов. 

В България хазартният туризъм има доста голям процент участие и е добре, ако се прибегне до промени, да не се лишава икономиката от тези приходи от туристи, които идват специално, за да играят, подчерта още Тихомир Безлов.

По думите му темата за хазарта се появява периодично след 1990 година.

"Преди влизането ни в ЕС покрай безмитните магазини се беше появила. През 2018-а имаше проект, който не беше лош, за ограничаване на рекламата и местата, където може да се закупуват билети и въобще да се играе", посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
11
 
29
 
! Отговори
Край преди 4 години
Валери Симеонов е чепат но мъжкар - засатава на пътя на стотици милиони мръсни пари - заслужава подкрепа. Никой досега не го направи. Моята подкрепа я има.
78
2
 
13
 
! Отговори
Fax from kazan преди 4 години
300-400 милиона на година, леле майкоо. Хвърля трохи на народа и най вече на сините приятелки, да се радват.
77
0
 
19
 
! Отговори
Под Прикритеи преди 4 години
Държавното тото е мега зле , работното им време е нещо като от 9 до 13 до обяд и от 16 до 17:30 след обяд. Като вече в 17:15 компютъра е изключен или продавача ти дава зор " бързо че ще изключат системата".Ами в това време са на работа хората кога да играят ? Дават сумати пари за реклама ,но нищо .Студиото,декори звук и картина с качество като в час по практика в колеж по медии.
76
2
 
28
 
! Отговори
Писимист преди 4 години
Добре ,но народа като нема кво да търка ще бутне правителството,сега като се отчая човека отива и търка и надеждата, че ще спечели го стопля пред студената бутка.Но ако осъзнае, че е обречен на мизерия още 30 години .Ако се досети ,че най- вероятно няма да има и пенсия или тя ще стига само за един хляб и кисело мляко (от сухо мляко) и в една дълга зима ще умре от студ и недохранване.Ще вземе да си потърси правата или поне надеждата за промяна ,но надали който иска промяна се е изселил вече...
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе как ще го забраните,лупате якия данък хазарт и толкова.Да влизат пари в хазната ,да има Боце да раздава/
74
3
 
45
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Хазартът е тумор за всяка държава. Особено когато се държи от безумно алчни за пари хора ката Ч.Е. Р. Е. П. А !!!
73
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне рекламите по телевизията да са след 22:30 ч. С тези реклами се развращава народът и най-вече наивниците, които считат, че с търкане на билетчета ще си оправят живота.
72
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако човека дето уж издържа Уефски имаше комплекс с животни дето ги хваща афри кан ска шума...и трябваше да се .....такова , какво да каже не ги колете инак оставяммотбора?? Ми оставяй го , то един отбор..Продавай играчи,сувенири..ходете по 30 000на мач...бийте Реал..ама видиш ли..търси подкрепа сред Ентилигентни люде..Намерил сред кой
71
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
LEVSKI POTAVA, 4AO GOVEDA.
70
3
 
47
 
! Отговори
ЗАБРАНЕТЕ ХАЗАРТА преди 4 години
СПАСЕТЕ БЪЛГАРИЯ!ПАРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ С ТРУД ---НЕ С МРЪСНИ И ДОЛНИ ИГРИ!СТИГА СТЕ СЪСИПВАЛИ ПСИХИКАТА НА НАРОДА НИ!БЪЛГАРИЯ ---НАД ВСИЧКО!
69
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки втори търка билетчета като се надява че ще спечели пари и ще си оправи живота ...в магзанина има хора които купуват 2 3 неща или връщат част от храната си за да си купят билетчета с фалшива надежда и цигарки ...как да съжалиш тея хора ?
68
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато хан Крум победил аварите,той събрал техните мъдреци и ги попитал,защо е рухнала тяхната могъща държава,те му отговорили: защото хората се отдадоха на пиянство и мързе,крадците се събраха със съдиите,а властта стана подкупна!Тогава Крум Страшни създава своите закони,срещу всичко това,което му казали аварите и ги спазва ЖЕСТОКО!Така поставя основите на СТАБИЛНА БЪЛГАРИЯ,ЗА ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ,КОЯТО ПРИКЛЮЧВА С "ХРИСТИЯНСТВОТО" НА ЦАР ПЕТЪР ПЪРВИ!!!Помислете си,как рухва една държава!
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
valeri, zasto airport burgas posresta turistite na bg i bg danakoplatcite s reklami za casino royal, zasto po ulicite na rbg ima reklami na cigari i alkohol ? za ubivane ste vsichki v toz parlament, prezidentstvoto, ms, ortodoks carkvata, nso, dance! zasto ne reklamirate bg barut, bg automati, bg pistoleti, rozi, chubruca, shafran, bg shivachki, bg shofiori, bg miniori, bg uadreni pribori, bg uran, bg jivak, bentonit, zeolith...?
66
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65O безумни! Хазарта е с най големия процент данъци. Дори данъка е върху оборота, не върху печалбата!Ама писачи всякакви
65
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я си помислете малко,ОФФЦИ,защо евреите(които никак не обичам,но в това са прави),са забранили хазарта в Израел?!Помислете,само,като имате предвид,че,всякакъв хазарт,извън тяхната държава Израел,под една,или друга форма е в еврейски ръце?Разбирате ли,че хазартът,заедно с наркоманията и пиянството е едно едно от най-рушителните средства на човешката личност и от там на цялото общество и държава?Човек,който "живее" с мисълта да търка билетчета, е приключил и със себе си и с обществото!!!
64
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Решението на проблема е - забрана и криминализиране на всякакъв хазарт!Всякакъв!!!!!
63
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А НА ТОВА СТАДО,ТЪПО,ПРЕТЪПО,МОЖЕ ЛИ НЯКОЙ В КРАТУНАТА ДА КАЖЕ,ЧЕ ТОВА СТАДО,ТЪПО,ПРЕТЪПО,ДА ВЗЕМЕ И ПРОУМЕЕ,КАК АДЕЖЕБА ХАЗАРТА,НЕ СЕ ОБЛАГА С ДАНЪК,ДОКАТО ЛЕКАРСТВА,ДЕТСКИ,А И ВСЯКАКВИ ХРАНИ СЕ ОБЛАГАТ С МАКСИМАЛНИЯ ДАНЪК?!!УБРЕ СТАДО,ТЪПО,ПРЕТЪПО!!!СТАДО-О-О!!!!!!!!ДА ТЪ *** РОГАТИТЕ - ТОВА СИ ЗАСЛУЖАВАШ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
1
 
37
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
ЗАЩО САМО ЧЕРЕПА И ОЩЕ 2-3-*** ЧОВЕКА ДА СЕ ГУШАТ ОТ ДАЛАВЕРАТА С ХАЗАРТА??!!ЗАЩО ТОГАВА НЕ РАЗРЕШИТЕ ПРОСТИТУЦИЯТА И СВОБОДНАТА ПРОДАЖБА НА ОРЪЖИЕ?!!ЗАЩО ДА НЕ ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТ И НИЕ --ОСТАНАЛИТЕ БИЗНЕСМЕНИ С ПАРИ И ВЪЗМОЖНОСТИ!ХОРАТА ЩЕ НИ ПОДКРЕПЯТ !
61
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва са пълни глупости! Минава в държавата и всички минават на онлайн залози и лото. Каквото навремето стана със спорт тото1.Държавата губи милиарди, защото онлайн букмейкърите не плащат данъци у насПо голяма тъпотия от това няма!
60
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черепа си е монополист от 30 години и разритва активно конкуренцията. Без редовно отчитане-това няма как да стане.Може би не се е отчита редовно на Тримата Шишковци...