Тежък сблъсък се задава за хазарта, ще разклати ли политиката?

Тихомир Безлов: Оборотът е гигантски за България!
127
Тежък сблъсък се задава за хазарта, ще разклати ли политиката?
Снимка: Dnes.bg

За хазарта се задава тежък сблъсък, който може сериозно да разклати политическите съотношения в страната, смята експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов. Той коментира подновеното предложение на Валери Симеонов лотарийните игри да бъдат държавен монопол.

Няма как да забраните хазарта, но трябва да има някакви ограничения, каза той пред БНР.

По думите му предвид "войната", която тече в момента между двата най-големи хазартни оператора, е трудно да се направи прогноза.

Талончетата за търкане са от 2012 година, до този момент имаше монопол на държавата, припомни Безлов.

"Когато бе позволено частен оператор да участва, прогнозите бяха за 60-70 милиона лева годишно. В момента гледах между 300 и 400 милиона оборот. Това е гигантски оборот", посочи той.

"Става дума за около 3% от БВП на страната. За 2018 година единствено Македония и Малта са пред България, но Малта е специален случай, защото там са регистрирани всички големи световни оператори. За България това е огромно число", каза Безлов.

За 2018 година, за която има данни, това са около 3 милиарда и 200 милиона.

"Има страни, които са избрали този модел на регулация – монопол върху офлайн игрите: това, което може да си купите в специализирани будки, а онлайн игрите поради европейското законодателство не може да ги ограничите. Швеция води дълги съдебни битки, Финландия води дълги съдебни битки. Причината са английските хазартни оператори, които успяха да премахнат тези държавни регулации в доста европейски страни", поясни Безлов. 

В България хазартният туризъм има доста голям процент участие и е добре, ако се прибегне до промени, да не се лишава икономиката от тези приходи от туристи, които идват специално, за да играят, подчерта още Тихомир Безлов.

По думите му темата за хазарта се появява периодично след 1990 година.

"Преди влизането ни в ЕС покрай безмитните магазини се беше появила. През 2018-а имаше проект, който не беше лош, за ограничаване на рекламата и местата, където може да се закупуват билети и въобще да се играе", посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
14
 
10
 
! Отговори
сс преди 4 години
проблема не е в талончетата както го описва държавата защото като начионализира лотарията няма да го закрие а иска просто да е държвна и парите да се пренасочат от частника в държавата но вече кой ги разпределя и управлява в държавата знаем много добре... това е голям удар за демокрацията да национализират частен бизнес, утре могат да ви национализират фирмата за лютеница или за хляб или за бира щото била печеливша и що да не отиват парите в държавата. ималесно просто забраняват хазарта акоискат
58
4
 
57
 
! Отговори
Край преди 4 години
Хзарата е ПОРОК и организирането му трябва да е държавен монопол и парите от него да отива за обществено полезни неща.Държавата не трябва да позволява двама-трима тарикати да обират глупавите. Така е само в гадните държави.
57
3
 
36
 
! Отговори
Ddh преди 4 години
Да уточня : 1 Става въпрос да се извършват лотариите само от Държавни компании. Никой не отнема на Божков компаниите , бизнеса или парите. Само му спират една лотарии на игра. Той си има казина , компании за онлайн залози и други бизнеси.2 Оборотите от хазарт са 3 милиарда а от лотарията са 300 милиона . Тоест хазарта си остава частен бизнес в 90 процента от обема си. 3 . Ограничения за реклама и лиценз за пунктове за продажба е добра мярка за да се ограничи пристрастяване на населението .
56
1
 
42
 
! Отговори
ГОСТ преди 4 години
Все още ли има наивници ,които вярват,че ще спечелят нещо с търкане на билетчета? Някъде по света може би,но тук едва ли! Като гледам по рекламите ,хора "спечелили" хиляди ,как изкуствено се радват ми е ясно какви са печалбите....
55
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако искате пари от хазарт залагайте на футбол, много по-вероятно е да спечелите, отколкото с купуване на талони, дори има хора, които са толкова добри, че се издържат с футболно залагане и печалбите.
54
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в магазина.на касата.в бараката.само дето в аптеката не ми ги навират тези талони за хазарт.пусна телевизора..все печеливши прошляци.. СТИГА ВЕЧЕ
53
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да стане като в Англия, има около 40 сайтове за футболно залагане по интернет, ако спечелиш бързо изплащат, залагаш си у дома на таблета, плащат данъци, всичко е почтено, а у нас какво? само 3-4 сайта, и един направи частна лотария монопол и я кръсти държавна, и в цяла България почти само в Еврофутбол офиси може да залагаш, трябват повече оператори.
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От една страна - би било добре подобни хазартни игри да са държавни. От друга - точно нашата държава е ясно какво ще направи... Ще сложи ръка на тях и после къде отиват парите ще е тайна със седем печата...Не съм фен на Божков, хич даже, но в случая е видно, че просто искат да му вземат апетитната баница и от нея да ядат други, точно определени хора.
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДръднерОтбора трябва да слага условия за спонсорите!! Има име ,чест!! Да не мислиш че великите отбори се навиват на всеки. То..тогава....коза Ностра а Юве ли ще е?? Или..червените фенери на Аякс.!! Там се молят да са спонсори, а не извиват ръце. Най малко на държавата.
50
3
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До Анонимен 49А защо да го прави? Държавата не му взима бизнеса, не му национализира бизнеса, защо да иска нещо от нея? Ако не можеш да изведеш рационален довод по-добре млъквай! Отново казвам, не защитавам хазартните игри а просто съм против опита на държавата да прилапва всичко!
49
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да кажа нещо и аз, не че съм защитник на разни бизнесмени, но никой никого не кара на сила да купува билетчета и да ги търка.Абсолютно същото е с БСТ, който е държавен.Преди време един в града беше пуснал комбинации и фишове за 10 000 лв, когато имаше многомилионен джакпот.Естествено е, че загуби повечето от парите.Всичко е проста математика /теория на вероятностите/.Пък национализация ми звучи направо по сталинистки.Колко хора ще решат да правят бизнес у нас, ако няма предвидими закони и постоя
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако иска да печели спонсора да направи така че да продава играчи...!! А сега токова кяри от хазарт,че ако много милее за търкач-подуене...да бе вкупом докарал в отбора..Салах,Меси..М напр...
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дръндер...а да си чул..спонсора на Барса да иска нещо от краля ??това е частен бизнес!!по желание е. Нямаш пари-чао. Колко хора в държавата толкова капризи може да има.
46
0
 
3
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 4 години
За "клатенето"(цитат от статията) - зависещо от желанието на клатения ( МС и НС, общо-държ.администрация,управляващите ) , НЕ от клатещите (мутрогените,низовите лапачи)..Изнудване - Няма пари за спорта !! Дайте ми за да ви дам..Питата.., залъка..
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всеки харчи средно около 1200лв на година или 100лв месечно. Ай стига ве, верно ли?Какво стига, я застани на касата на някой магазин. Два хляба, бира, някакво там месо или колбас, цигари и талонче - на маса хора това им е всеки ден пазаруването. Майка държи дете и купува талонче... Хазартът е перфектното нещо - големи печалби, супер много зарибени, даващи последните си стотинки и за капак всичко е напълно легално. Узаконена наркомания. Ама борбата не е за наше благо, а къде да идат парите...
44
8
 
4
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
Чета коментарите и направо се хващам за корема от смях.Тр*олове с морал говорят пълни глупости без да мислят. Вижте, проверете, кой е спонсора на Първа футболна лига и на още сума ти отбори както и на волейбола и прочие тогава кудкудякайте в подкрепа на Валери Шумомера. И между другото един от спонсорите на Барселона и*диоти е 1Xbet вие за какви се мислите а? Защо ми говорите наизуст? Не че ми пука за хазарта, но вие буквално и*зпростявате!
43
2
 
18
 
! Отговори
Г-н за един ден преди 4 години
И в тото-то има талончета бол и е държавно и кво от туй...бе много знаете вие кви пари де отиват...да не би някой да ви дава отчет? Тука някой го гризе отвътре, че не мое да л/па и от тая каца...ей това е цялата работа, щото като е държавно, куче влачи-диря няма!
42
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано Бойко устиска на натиска!
41
2
 
27
 
! Отговори
Поли преди 4 години
Не е работа на държавата да мисли за съдбата на един частен футболен клуб и да съобразява решенията си с това, но понеже тук всичко е с главата надолу накрая ще се свика една среща между запалянковци и Б.Б. по вече отиграния тертип, от която среща страните ще излезнат доволни, че проблемът е разрешен, демек заметен и всичко по старому
40
2
 
43
 
! Отговори
Питащ преди 4 години
Не знам какъв процент Черепа -Божков отделя за футбола, но нормално ли е при тези празни стадиони, при това ниво на нашия футбол, футболисти да вземат заплати 10-20 пъти повече от професора, от доктора, от инженера, от министъра и т.н. От къде...????