"Софийска вода": Няма риск за водата на София

Наблюдава се онлайн какви са наляганията и потоците
21 яну 2020 09:35,
21
"Софийска вода": Няма риск за водата на София
Снимка: БГНЕС

Категорично няма риск за водата на София, заяви пред bTV Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".

Още по темата

„Нивото на автоматизация в дружеството следва добрите световни практики. Ние наблюдаваме през цялото време в онлайн режим какви са наляганията и потоците. Гарантирам, че няма да има нарушаване на водоснабдяването на столичани“, заяви Тренев.

Той обясни, че стената на язовир „Бели Искър“ е в частично работоспособно състояние, което означава, че тя може да работи при определени обеми от водни количества. Язовирът може да бъде пълен около 80%, което са около 13 милиона кубика.

Фандъкова ще подкрепи решение за Перник, ако има гаранции за София

Васил Тренев направи уточнението, че водните количества са динамична величина и ежедневно се променят. По данни от вчера в язовир „Бели Искър“ има 9 милиона кубика вода.

„Около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от язовир „Искър“, а около 25% - от „Бели Искър“. При средна консумация от около 12 милиона кубика на месец в столицата означава, че от „Бели Искър“ получаваме между 2,8 и 3 милиона кубика“, поясни Тренев.

Той не отрече, че съществува риск за язовирната стена на "Бели Искър" при природни явления, които не зависят от хората.

"Текущото предписание за ремонт на стената е от 2016 г. Предвидените мерки, които биха били изпълнени, са свързани с идейни проекти. Има два проекта - единият е на „Софийска вода“. Конкретно не мога да отговоря на въпроса защо не е ремонтиран язовирът до момента. Основният проблем в миналото беше собствеността“, каза още изпълнителният директор на дружеството.

По думите му държавата трябва да извърши ремонта в лицето на Държавната консолидационна компания, която е собственост на Министерството на икономиката.

„Не очакваме да има какъвто и да е режим на водата в София, защото имаме възможност да снабдяваме южните райони с вода от язовир „Искър“, каза от своя страна Станислав Станев, зам.-изпълнителен директор на "Софийска вода".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ТОДОРОВА преди 4 години
Господа от "ГЕРБ", нали така говорихте за водата в ПЕРНИК?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ПАВЕЦ "Чаира" и каскадата "Белмекен - Сестримо - Чаира", за които в последните дни се говори във връзка с решаването на водната криза в Перник, нямат аналог в цяла днешна Европа, и почти в целият свят."станАхме и ние безаналогови, като рашшата. Развиваме се явно. Дигитализираме се, така да се каже.
16
0
 
1
 
! Отговори
Болярче преди 4 години
Не намесвайте водата на София в тази каша, че съвсем ще забатачите работата. Перничани като не могат да си управляват града да си наемат по една квартира в София и да спазват правилата.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом герб казва че няма риск значи е точно обратното, вече забъркаха поредната криза и сега ще повлекат и софия на дъното.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ще плачете за социализЪма, другари, ще плачете, аз тия язовири, дето ги построих, сега герберите не могат даже да поддържат пълни с вода!"Бай ви Тодор Живков
13
0
 
0
 
! Отговори
селянин преди 4 години
ако нема вода бирените фабрики дали ке фалират така де питам щот язе вода не пиеммене докторката така ми е казала
12
0
 
5
 
! Отговори
БАЙ Х*О*Й* преди 4 години
А 8 , 1'500лв/м са нищо - Портних УСВОИ 113'000'000лв за 3'500 метра !
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При герберския режим дори и водата не стига за всички !!!
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойо, другари, първо ще оставим други градове без вода..................но и на София ще й дойде реда.......................работи се по план!!Днес-Перник, утре Шумен, след 2 дена- Свищов!!И на София ще й дойде времето да е без вода!!!Гарантирано от ГЕРБ!!!
9
0
 
10
 
! Отговори
от ЦК на ГЕРБ преди 4 години
Въпроса е да откраднем едни пари.Все пак 1 милиард не е сума за подценяване.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мазните крадливи герберасти така казваха и за Перник.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Найстина ли един линеен метър от новия водопровод към Перник ще струва 1500 лв.? Тия хора нямат никакъв морал и въобще не им пука за народа, който си ги избира.
6
0
 
7
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Сега са наред 1 милиярд от холдинга
5
0
 
10
 
! Отговори
Софийска вода преди 4 години
Е доволна.Вече ще краде от два града.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От толкова много приказки на крадливите некадърници как няма опастност за софиянци започва да ми прилича на заклинание за връзване на гащите. Стига приказки , ако ще правят нещо да го правят, ако не да си обират крушите.
3
0
 
9
 
! Отговори
за инфо преди 4 години
Всички язовири в България са построени по времето на социализма.България е единствената държава в света, която до 1980 година сама си построява със собствени сили, средства, и по свои проекти със собствен работен състав, всичките си язовири и ВЕЦ-ове.ПАВЕЦ "Чаира" и каскадата "Белмекен - Сестримо - Чаира", за които в последните дни се говори във връзка с решаването на водната криза в Перник, нямат аналог в цяла днешна Европа, и почти в целият свят.
2
0
 
10
 
! Отговори
БАЙ Х*О*Й* преди 4 години
Тя и Лилянка Павлова така казваше като прилапа едни 32 мЕлЕона !
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДО КОГА НЯМА РИСК ?