България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
47
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
И сега какво ще се получи. Старите работници ще плащат заплатите на новодошлите, вместо работодателите да се бръкнат за високи заплати. Защото парите от бюджета са парите от данъците. Един вид всички плащаме заплатите на новите работници а печалбата от готовата продукция остава за великия бизнесмен-работодател. Егати и далаверата!Досега 15 години не бях гласувал за никого защото никой не заслужава, но ако сега тази наглост се приеме на следващите избори ще гласувам "против" ГЕРБ! Да си знаят!
8
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 3 ние сме чужденците а в чужбина дето с нищо не са но длъжни се държат с нас като с нормални хора.И сега само не ми казвайте колко лоши и невъзпитани млади имало щото и аз мога да намеря няколко лоши и злобни дъртака и да изкарам всички възрастни гадняри.В България няма сигурност няма закони и ако си умен и добър те имат за ид.иот а ако си зъл и тарикат си супер пък че си про.ст не е проблем.Шефа ти ти крещи по цял ден като каруцар и нищо не ти плаща и ти иска извънреден труд разни пенсии
7
33
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Почнаха да се връщат... - при ГЕРБ... - но ако дойдат шумкарите...
6
1
 
63
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Свиквайте това е началото... на края.Ниски заплати, ниски отпуски, лошо здравеопазване и образование, менте храна, мръсен въздух, монополи, корупция, джигити по пътищата, всичко лъжа и измама....
5
1
 
40
 
! Отговори
Т.Шак преди 4 години
Балъцu се ловят с подходяща стръв.Колко давате?
4
0
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с какво ще ги върнат с 1000 лв заплата и без нито една социална придобивка, няма детски, няма отпуски няма здравеопазване, няма качество в която и да било сфера а за десерт без вода и свеж въздух от изгорели евро-отпадъци
3
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехо азиатската робовладелска икономика така и не схванахте а?Заплатите парите и прочие не са основния проблем за младите те са много важни но не и най-важни.Най-важни са тия неща за едно друго поколение дето гласува все за кандидат диктатори.За младите най-големия проблем е традиционния български манталитет който не щем и който се състой в това че ако в България си млад те третират не като втора така третират турците и ромите а като трета ръка човек.В България с нас се държат все едно ние сме
2
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политици ни грабят,политици ни грабят,всеки ден, всеки миг,капитализма открадна,капитализма открадна,всичките ни мечти.Капитализма ни пръсна,капитализма ни пръсна,по широкия свят,а ЕС и НАТО,вместо да ни помагат-те ни връщат назад.
1
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трудна работа с тея заплати, глобите за забременели жени, по малки отпуски за пушачите, болнични без пари и други екстравагантни мерки :) госпожа Биджерано я бяхме забравили и тя излезе от нафталина!