България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители

На бизнеса му трябват висококвалифицирани служители
24 яну 2020 17:00,
248
България иска да върне образованите млади – търсят се 10 хил. служители
Снимка: БГНЕС

Много страни вече имат мерки за връщане на младите си хора обратно. Целта на България е да върне хората с добро образование в страната. Дали мерките, които са предвидени са подходящи, все още е трудно да се каже. Така Лидия Шулева, бивш вицепремиер, коментира инициативата на правителството за връщане на млади хора у нас, която предвижда отпускане на средства на семействата за наем за година и детегледачка в рамките на няколко месеца.

„На фона на широко отворените европейски врати и свободното движение на хора е доста трудно на по-слабо развитите икономики да задържат младите хора“, заяви Шулева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите на бившия вицепремиер в България регистрираното търсене е за 10 хил. висококвалифицирани служители, като вероятно това не са всички.

Според Шулева предвиденото заплащане на детегледачка в рамките на четири месеца за младите, върнали се от чужбина, не дискриминира родителите у нас, тъй като подобна програма действа и за тях.

От идеята за създаване на детски кътове в някои компании, имащи желание за такива, също ще могат да се възползват и родителите в България.

По отношение на отпуснатата сума на завърналите се семейства за наем през първата година Шулева смята, че това би помогнало значително на младите хора, които в повечето случаи нямат собствено жилище.

Гостът коментира и предложението на ВМРО непушачите да получат по два дни допълнителен годишен отпуск. По нейни думи това до голяма степен зависи от работодателите, тъй като този стимул ще е за тяхна сметка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
Професора преди 4 години
Никога в Бг.Нека ви работят от малцинствата.Необразовани, неграмотни, и некадърни.Ама вие такива хора искате ,да ви блъскат без пари, да правят всичко каквото им кажете ,накрая за минимална заплата и пледирате да бъде качествено направено хахаха.Нещастници.240 бokлука има за изхвърляне.
208
0
 
2
 
! Отговори
поздрави от САЩ преди 4 години
И тук не е чак толкова страхотно и си има недостатъците ама само аз взимм $4500 след данъците а жената и тя $3300 живеем си във Флорида в 170 квадрата къщичка на 1км от водата. Жената си кара 2018 маздичка цх-5 , аз се търкалям с 2016 Хюндайче санта фенче, и се чудим цял ден как де приберем в БГ че много ми липсват панелките и мутрите и чистия въздух,и водата дето я няма и моренцето с фекалиите и лъжите на избранниците, и *** с ***. но за 1200лв стягаме куфарите няма как
207
0
 
4
 
! Отговори
Боцман преди 4 години
България търси бълъци да работят за безпари ,да хранат комунистическите наследници които са по-алчни от предците си .алчни негодници давате по 500 лева гадове
206
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за 10 000 бона заплата се връщам
205
2
 
3
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До 228Менажерите вземат доста по-добри заплати от редовия инженерен състав. Но за да стигнеш до менажерско ниво трябва да почнеш от нивото на редови инженер и да се докажеш с качествата и работоспособността си че си способен да бъдеш менажер. Трябва и една доза късмет. Образованието е важно но най-държат на трудовата биография.Щом Кристалина може да стане директор на Световната банка защо и други българи да не могат да се издигнат до високи длъжности?
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом става въпрос за инженер, чието работно място е на кораб, естествено заплатите са по-високи. Както казах - респект от мен! Аз съм машинен инженер и за съжаление едва ли бих имал шанс да получа такава работа. В момента търся в нормалните предприятия и там заплатите са около 45 000 EUR годишно. Затова са учудих като каза 100 000 EUR. Но както казах - кораби, авиация и т.н. - там нещата са съвсем други. Колкото до връщане в България - не смея да ти се бъркам. Твърде лично е. Всичко хубаво!
203
0
 
9
 
! Отговори
от Англия преди 4 години
Строителен техник съм с 15 години стаж. Заплатата ми през годините е била най-много 1500 лв. Да не говорим за организацията на стр. фирми, напреженито на което си подложен всекидневно, не спазването на Наредбата за ЗБУТ, далавери. От четри месеца съм в Англия. Не знам добре език (говоримо) - в момента изкарвам около 3000-3500 лв. и то на минималната часова ставка. Работата е за ниско квалифицирани работници - нито е хамалска, нито е натоварваща психически. Пълно е тук с млади и работливи българи
202
0
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Между другото има огромна нужда от електроинженери на нашите кораби ама те вече свършиха в Българи. Заплатите са 4000 до 6000 евро. Сега вземане украинците. Че даже взехме двама от Нигерия.Едно че в България на никой не му се учи за инженер а и не им се плава по 4 месеца даже и на круизни кораби където половината от екипажа са момичета и всеки ден кораба е на ново пристанище. Всеки иска да взема големи пари ама да не му се изпоти зaдниkа.
201
0
 
6
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До 224.Какво ти се вижда странно. Началник съм на електротехнически отдел в морска компания. Не съм само аз, в моя град сме над 30 българи на такива длъжности и с подобни заплати. Морско училище във Варна е общопризнато и уважавано по света.За същата длъжност в българската корабна компания Navibulgar дават мижава заплата колкото да не умреш от глад. Как да се върна?
200
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 214:Евалла, баце! 7000 EUR месечно казваш? Т.е. 85 000 EUR годишно и плюс някой друг лев бонуси-монуси - гониш 100 000 EUR годишно. Явно си шеф на продукцията в някоя голяма фирма и то с българска диплома. Ако е така - респект от мен, но честно казано не вярвам.
199
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука няма здравословна среда за отглеждане на деца, ако емигрирам, ще е завинаги. Парите не са толкова важни колкото е средата. Аз и сега взимам пари, но сериозно се замислям да емигрирам.
198
0
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
медиан е не средната заплата а тази точно по средата - половината хора взимат повече, другата половина по малко. резилът на баце там е очеваден и бедноста и мизерията властващи в нашата родина превърнала се в мащеха са видни на всякъде.
197
1
 
4
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Те са образовани, няма да се излъжат току-така.
196
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега като въведат единната европейска минимална заплата като 60% от median wage, както е предложението, което гугъл превежда като средна заплата, което е донякъде вярно, тези младежи ще започнат работа с невероятните 430 лева заплата. През 2018 median wage в България беше около 650 лева, а през 2019 около 750 лева.
195
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да идват да ги назначат за програмисти в държавния сектор с 700 лева заплата.
194
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато КОРУПЦИЯТА е на власт никой няма да се върне!
193
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ме върнете нанайци!
192
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За какво са ни тези млади? Нали сега имаме банани и тоалетна хартия, а друго тези дето подрипваха и ревяха като мaгapeта по площадите това искаха.
191
1
 
1
 
! Отговори
до 207 преди 4 години
Ако програмист изкарва 5000 лв, то е вероятно да го продават за 15000-25000 долара. В България. Много, които направиха аутсорс фирми, вече са милионери. Визирам специално една фирма в кепитъл форт.
190
0
 
11
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
А ние старите дето сме завършили в България да го дyxaме, а? Няма как ще си стоя в Германия и ще се утешавам със 7000 евро на месец. Аз бих се върнал ако си намеря във Варна работа за електроинженер за която да дават 3000 лева чисто. Имам голяма къща там и стои празна . Ама то във Варна няма никаква промишленост. Всичко беше унищожено. Работа за инженери във Варна няма. А в ***.bg заплатите за инженери са къде по-ниски от 3000 лева. Пак търят някой да им работи за без пари.