18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците

Семейството й било в шок, когато приела исляма
26 яну 2020 11:53,
585
18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците
Снимка: Нова тв

Две религии се срещат, сблъскват и преплитат в днешния къс разказ на Мария Йотова. А главният герой е едно 18-годишно момиче, което избра да бъде различно. Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”.
Всичко започва, след като Ния се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Когато Ниа приела исляма преди две години се оказало, че всички имат проблеми с видимите белези на нейната вяра - покритата глава. Преди това тяне е била отдадела християнка.

"Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".

Преди лягане се молела с чисто сърце за доброто на всички.

Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.

"Аз съм на 18 и преди две години приех исляма. Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа.

Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.

Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.

"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.

Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция.

Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.

"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето.

Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.

Съучениците й също не възприели добре новият й вид.

"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа. 

Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка.

Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.

Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.

Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.

"Мисля пак да си сложа шала, но това да бъде завинаги. Не мога така да го свалям или слагам, това е нещо сериозно", обяснява момичето.

Ния е категорична, че не е приела исляма заради приятеля си.
Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него.

Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен.

"Не искам да се разделяме като етноси и религии, а искам да се обединим по-различните от тях", казва Ния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата се тресе от наболели и неотложни проблеми, а медията вярна на партийната доктрина отвлича вниманието с някаква със забрадка.Това ли е най- важното на етапа?!Няма ли да пишете за някоя разместена плочка от тротоара на някой софийски квартал?
55
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошо няма и зян също.
54
2
 
33
 
! Отговори
Защото така преди 4 години
Тепърва ще види истинското и жестоко лице на новата си любима религия. Подтисничество, унижения и тотално подчинение, защото тя винаги ще остане "гяурка" независимо колко често се моли на новия си бог.
53
24
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 години
И какво лошо има едно момиче да сложи забрадката, щом това го прави щастлива!!!И когато имате Истанбулска конвенция, може да ви осъди, защото сте агресивни селяни прости!!!юВелики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!Агент Оуен Патерсън!ЦРУ!!!
52
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следваща стъпка- отива в Пакистан и я женят през ден за някой 50 годишен чичак да я спуква от бой.Естествено заслужава съдбата си- преценило момичето че не му се учи и не му се работи а иск да е вещ по долу от коза.Срам за семейството си е.
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми като го сърби, религията няма значение, важното е да начеше крастата.
50
0
 
4
 
! Отговори
Applause преди 4 години
До АнонименБраво колега
49
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С такива глупавички истории промиха мозъците на сума ти европейски момичета, та станаха ислямски "булки", даже от домовете си бягат някои, за да отидат в ада на войната, да се омъжват за непознати "воини на исляма". Не мисля, че в България ще се получи.
48
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази виждала ли е изобщо този "приятел" на живо? И така се е оставила онлайн да и промият мозъка, че не е истина! Нищо, да замине с него при роднините му в Сирия и ще се види в приключение. То не случайно книгата "Не без дъщеря ми" стана бестселър! Да я четат такива като тази и да си знаят какво следва.
47
4
 
9
 
! Отговори
Hehe преди 4 години
Целия български народ са Тиквориани ,вярват и се молят на св.Бойкой да им пусне водата,да им пречисти въздуха и да им увеличи заплатите
46
21
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Само покорството и послушанието могат да извадят доброто у жената, Простотията и вироглавието са белег на морален упадък, което неминуемо води и до материален фалит.
45
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали скоро разправяха за някаква англииска кифла, дето се оплакваше че като се прибрала, я арестували, а детето го взели социалните, пък тя горката вдовица на ИД-главорез.
44
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като я уважат цялата ислямска рода ще и дойде акъла.
43
16
 
4
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Животът е борба, селяни прости!!!Просто момичето е видяло, колко много усиялия трябва да положи, ако е жена в сегашното българско общество, и накрая може и да страда!Тя гледа живота през призмата на нейните разбирания!Трябва да се види вътре в семейството, каква е ролята и примера на майка й, и на други по-големи жени, какъв живот водят и дали са доволни от него!!!Животът е жесток, селяни и селянки прости, трябва да се борите!А мъжете трябва да подкрепят жените!Агент Винс Тейлър!ЦРУ!!!
42
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Промитите европейски деца са най-нестабилните и потенциално най-опасните защото възприемат религията по-сериозно и по-фанатично отколкото потомствените мюсюлмански деца на които не им пука за религията, но се водят мюсюлмани заради мама и тате. Имаше случаи на такива момичета на по 15-16 от Германия, Франция и Англия които отидоха да се бият в Сирия и след това бременни плачеха по Интернет. Горките родители, но това е пуберитетът. Явно вече не е достатъчно шокиращо да си сатанист или гот.
41
13
 
14
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Баба ти, както и моята, е носила забрадка, за да не й се цапа косата докато работи------ Ти си мало умен, другарю. А защо тогава ги носяи на празник? Или направо не си бръснат главите? Къде си видял вярваща християнка да влезе в църква с непокрита глава? В Просия на входа на храма им дават оборотни шамлии, за която случайно е дошла с непокрита глава. Иначе вътре не пускат. Само у нас куч ките си позволяват да се чекнат в църква с голинтикви, минижупи и клинове.
40
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На р.Волга в Русия има 8 милиона българи ,чуваши и башкири които изповядват исляма.Хазарите също са с български корен но изповядват юдеизма,в самата Дунавска Българияима десетки хиляди католици и протестанти които се смятат истински българи.Българитекато такива възприемат всички възможни религии и пак се имат за българи.
39
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм религиозен, но Православието е единствената правилна религия. Всичко друго са секти. А специално исляма е най-лошата секта. Исляма като философия представлява отрицание на всички добродетели. Баща й е виновен. Трябва да вземе един колан и да й насини здраво седалището. Брат й е прав. Аз бих се отказал с държавен вестник, ако сестра ми приеме исляма. Той вече няма сестра.
38
2
 
34
 
! Отговори
Сп???нс преди 4 години
Да бе да, не я притискал , пък го приела!? Че те даже младите турци , които познавам , влизат в джамия точно колкото и младите българи, и никой не мисли за религия. Пък тя тъй по интернет приела исляма,
37
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това момиченце явно смята, че шала на главата й е основното за една религия, което е белег за предразсъдък, а не вяра.Колко бяха прави комунистите, че религията е опиум за простолюдието, но пропускаха да кажат, че проповядването комунистическа идеология също е опиум, което се потвърди от самите тях и сега са по-католици и от Папата, но отново лицемерни и лукави от Дявола.Вижте Путин какви театри прави за пред оскотелия мужик, за да го държи в подчинение !