18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците

Семейството й било в шок, когато приела исляма
26 яну 2020 11:53,
585
18-годишната Ниа под забрадката: За исляма и предразсъдъците
Снимка: Нова тв

Две религии се срещат, сблъскват и преплитат в днешния къс разказ на Мария Йотова. А главният герой е едно 18-годишно момиче, което избра да бъде различно. Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма. Слагайки забрадка на главата си, тя си навлича проблеми и в училище. Започват консултации с психолози, а нейни съученици я наричат „терорист”.
Всичко започва, след като Ния се запознава с приятеля си във Facebook. Неговата майка е българка, а баща му – от арабски произход.

Когато Ниа приела исляма преди две години се оказало, че всички имат проблеми с видимите белези на нейната вяра - покритата глава. Преди това тяне е била отдадела християнка.

"Не мога да кажа, че съм била толкова вярваща, колкото сега. Не знаех какви неща трябва да се спазват", признава вече 18-годишното момиче пред "Нова тв".

Преди лягане се молела с чисто сърце за доброто на всички.

Срещнала приятеля си по Facebook и в продължение на 10 месеца си писали, но без да зачекнат темата за религията. Той й разказвал за семейството си - неговият баща е от арабски произход, корените му са от Пакистан и Сирия. Разказвал й за исляма, но не я пристискал.

"Аз съм на 18 и преди две години приех исляма. Някакси, просто изведнъж станаха нещата. Той ми ги обясни, аз ги приех", казва момичето. "Малко по малко един вид се вписвах във вярата", обяснява Ниа.

Тя вече не яде свинско, спазва постите на Рамадана. Моли се по 5 пъти на ден, понякога в джамията, понякога в дома си.

Семейството й е било в шок, когато Ниа обявила, че сменя религията си и приема исляма.

"Казаха ми, че още съм малка за тези неща. Мама също беше скептична, че може недай си Боже да ми направят нещо. Тя също е възприела, че в исляма жените са едни роби, мъжете ги мачкат, правят ги каквото си искат", смята момичето.

Ниа обаче не е съгласна, а настоява, че всъщност в исляма жената е на по-висша позиция.

Заради приема на исляма тя е загубила връзка с брат си. Той й казал, че тя е предала семейството си, християнството, родината. Отказал се от нея.

"Той също отправяше заплахи към мен. Той ми казваше, че 500 г. са се били българите и аз един вид забравям всичко това и загърбвам целия род, от който съм дошла", казва момичето.

Решението да сложи забрадка било лесно за нея. Гледала клип в YouTube и на следващия ден отишла на училище със забрадка.

Съучениците й също не възприели добре новият й вид.

"Не го възприеха много добре. Имаше хора, които ми се подиграваха, че съм терорист и може би ще направя някой атентат. Питаха ме "Защо си го сложила, махни го, не ти отива", спомня си Ниа. 

Тя настоявала, че както арабин може да бъде християнин, така и българка може да бъде мюсюлманка.

Нейна учителка също направила коментар за шала на главата й. Тогава я завели и при психолог.

Приятелят й бил против тя да носи забрадка на главата си, защото се страхувал, че нещо лошо може да й се случи.

Ниа носила забрадка около година, но наскоро спряла да носи, защото всички критики й влияят. Не мисли обаче да го свали в дългосрочен план.

"Мисля пак да си сложа шала, но това да бъде завинаги. Не мога така да го свалям или слагам, това е нещо сериозно", обяснява момичето.

Ния е категорична, че не е приела исляма заради приятеля си.
Признава, че го е открила покрай приятеля си, но не е само заради него.

Тя съжалява, че е наранила семейството си, но за нея Бог е по-важен.

"Не искам да се разделяме като етноси и религии, а искам да се обединим по-различните от тях", казва Ния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


585
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И това са новини, такива мога да ги пиша и аз. Изглежда като изсмукана от пръст. Тоя сайт мниго взе да пожълтява прилича на Блиц и Марица.
35
4
 
35
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
като тая са хиляди българки. без зъби да е, чужденец да е. след неколко годинки като му е родила 3-4 теленца, ще бъде сменена с поредната глуповата "неверница" и ще бъде пратена да пили петите на майка му на пакистаносириеца с българска кръв и да чисти тоалетните. възроптае ли, шутчето и нема да си види децата повече. и ше реве тука по телевизиите.
34
5
 
41
 
! Отговори
Срам! преди 4 години
Не е случайно, че нашите православни предци НЕ са приели исляма въпреки 500 годишно господство на тази зловеща религия! Това младо момиче е заблудено и виновно е болното ни общество и заблудените атеистични родители.
33
25
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Защото Коранът е категоричен: "Мъжете стоят над жените с това, с което Алах предпочете едни пред други"------ Във всяка нормална религия е така, вкл. в християнството, вкл. в Путинска Просия преди година и нещо разрешиха на мъжете да шамарят жените. Просто това са естествените неща, независимо дали вярвате в Христос, Аллах, Йехова или Кетцалкоатъл.
32
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 33Баба ти, както и моята, е носила забрадка, за да не й се цапа косата докато работи в градината, защото водата е била оскъдна в българските села.
31
3
 
28
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"... но не я пристискал."Ама май все пак я е "пристискал".
30
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баба ми беше християнка много повече от сегашните фалшиви християни и цял живот не е сваляла забрадката. Християнството също изисква жените да ходят с покрита глава, особено в църква.
29
5
 
55
 
! Отговори
мак преди 4 години
Не разбирам, каква е целта на такива статии. Всъщност, сещам се, искате да кажете, че това е прекрасно нещо ислямът, и че на 16 години момичето е толкова зряло, че решава да приеме тази религия на мира, и че е време тези, които не му симпатизират да променят мнението си. Има да чакате.
28
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оффф тая като толкова харесва исляма да иде да живее в Пакистан. В Сирия като ги бяха освободили от ислямска държава беше да си хвърлят бурките, а тая намерила свобода и се прави на интересна.
27
2
 
28
 
! Отговори
Бау преди 4 години
"Когато е на 16, Ниа решава да приеме исляма" изобщо не е заради приятеля...
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коранът позволява на мъжете да бият жените си: "А онези, от чието непокорство се страхувате ... бийте ги"Това сега не е точно аргумент против исляма, ама щом си решил;-))
25
2
 
32
 
! Отговори
българин преди 4 години
Вече 30 години подрастващото поколение В България и Европа е обременено и болно! Факт!
24
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Препоръчвам да прочете Властелинът на пръстените , белким започне да вярва в Гандалф. Ще има по-положителен ефект от тая измислица корана
23
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Баща й е пряк виновник, че е не й е насинил *** с един колан ! Къде е блеял ?!
22
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простите хора лесно се манипулират. Тва е
21
4
 
49
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
А дали въпросната Ния е чела Корана или се доверява сляпо на глупостите, които й говори арабинът, като това, че жената в исляма била на по-висша позиция? Защото Коранът е категоричен: "Мъжете стоят над жените с това, с което Алах предпочете едни пред други". Жалко е, че приятелят й не й е казал, че Коранът позволява на мъжете да бият жените си: "А онези, от чието непокорство се страхувате ... бийте ги", но ще го разбере като се ожени за него!
20
3
 
29
 
! Отговори
Василев преди 4 години
В пубертета децата полудяват, има много комплексирани деца, които се шарат с татуси, правят си по различни прически!Всеки го удря някъде съчмата и хормоните, всеки се бунтува вътрешно срещу много явни несправедливости, но вижда че не може да ги промени!А понякога, когато родителите вземат правилната позиция и са против, но нямат правилен подход, децата още повече се дърпат и се стягат!!!Животът е жесток селяни прости!!!Всичко може да се импрнтира на религиозна основа!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
19
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е това име Ниа? Не съм чувал да сега такова българско име. Ама може да съм старомоден и нямам фацебуке.
18
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горките родители
17
6
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Марш от България, да си ходи в Пакистан. Ще разбере роби ли са жените...