Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!

Причината - всичко ще поскъпне, но доходите няма да скочат
290
Всеки втори не иска еврото, държи на лева, бил стабилна валута!
Снимка: БГНЕС

Половината българи са против това страната да въведе еврото като официална валута вместо лева, 19% са за такава промяна, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.  Това сочат данните от социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) и проведено от “Тренд” по метода на прякото полустандартизирано интервю.

Още по темата
Очаквано най-силната подкрепа за еврото е при учащите се с 32%, а най-голямата съпротива при пенсионерите с 64%.

Интересна е ситуацията с партийното разпределение на вижданията. Мнозинство от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото.

Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% за) и цели 70% от симпатизантите на БСП (спрямо 8% за).

Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от анкетираните.

Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред.

Скептицизмът към еврото идва от друга посока – основно свързана с поскъпване на живота и стопанска несигурност.

Най-посочваната причина за нежелание да се въведе еврото като парична единица на България е, че всичко ще поскъпне, а доходите няма да се повишат. Такъв отоговор са дали 35% от противниците на еврото у нас.

Вторият най-разпространен аргумент против с 14% е, че българите ще станем по-бедни.

Над половината българи смятат, че трябва да се проведе референдум за влизането на България в еврозоната.

Само 20% от запитаните са на мнение, че рефрендум не е нужен за подобно ключово историческо решение. По-висок интерес към организирането на национално допитване се наблюдава в градовете областни центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната, непревишаващо 27% в нито един демографски разрез на обществото и често в диапазон под 20%.

Например само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи – 60% и 59% съответно.

Недоверието към двете е ниско, 14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, и в двата случая съсредоточено при по-възрастните респонденти, особено тези над 70-годишна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЯРНО Е,Ч Е ИМА СКОК НА ЦЕНИТЕ В ЕВРОЗОНАТА СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕВРОТО.САМО ЧЕ ЗАЩО ДНЕС БГ ТЪЛКУВА КАТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО - НЕ ЦЯЛАТА ИСТИНА.А ТЯ Е,ЧЕ В ЕВРОЗОАТА ИМА И НЕВЕРОЯТЕН СКОК НА ДОХОДИТЕ - ТУК СА НАЙ- БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ. КВО ЩЕ КАЖЕТЕ, РУБЛАДЖИИ, ЗА СР. ЗАПЛАТА В ЛЮ'КСЕМБУРГ 4 500 ЕВРА??АМА СИРЕНЕТО ИМ БИЛО 2 ПЪТИ ПО- СКЪПО! АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН!2 ПЪТИ ПО- СКЪПО СИРЕНЕ НА 10 ПЪТИ ПО- ВИСОКА ЗАПЛАТА!!!КО ША КАЖЕТЕ, РУБЛАДЖИИ? М?
179
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До РеферендумМного си наивен. В евроатлантизма демокрацията важи само ако мнението на народа се харесва на когото трябва. А ако има риск мнението да не се хареса, не се пита никого. В Германия да не би да питаха народа дали иска бежанци?Въобще демократични обикновено се наричат най-недемократичните общества. Например КНДемократичнаР, ГДемократичнаР, Демократична република Виетнам, Демократична република Конго и т.н. Така и ние в ЕС се правим на демократи. Ама затвор за съмнение в Холокоста.
178
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам евро от небето давалии за лева бързо забрави. С евро всичко се купува, а без него лева нищичко не струва. Няма курс и няма таксиимаш евро и тузар си.
177
4
 
16
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Навсякъде,където е било прието еврото,цените са скочили веднага,а заплатите след 3 до 5 години са ги настигнали!
176
9
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Българина предпочита стабилна мизерия ,пред това да рискува и да работи за да живее добре!Нека някои които засега са добре ,не си въОбразяват,че у нас тъй и ще продължава следващите години -очаква ни намаляване на европейските фондове ,разплащане по кредити от БНБ ,ИНФЛАЦИЯ,безработцата реалната ще е над 20 % ...и така нататк... Валутният борд е като кораб който е аварирал и трябва да се ремонтира-2 години ,след това в плаване и да се печели..а не да стой на кея и да се ремонтира 23 г и рИвАТ..
175
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТИЯ ДЕТ НЕ ИСКАТ ЕВРОТО - НА ПОЕЗДА ЗА МАСКВА!ч ТАМ ДА ДОБРУВАТ С РУБЛИТЕ!
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
yesss партенки на макс, точно като преди едни 23 години. Спокойно, кораба потъва, вода ще има за всички... пък който се сетил да си обръща парите в евра навреме - сетил
173
5
 
17
 
! Отговори
До 168 за обяснение преди 4 години
Ако хлябът ти в момента е 1.10лв ще стане 2.30евро/ спокойно не бъркам сметката/ , а заплата минимална 660лв ще е 330евро. Така! Да кажем в Австрия хлябът е 2.30евро , заплата , т.е. социялната издръжка е 800евро, ако не се евдигнала. Сега смятай с кое колко ще оцеляваме.
172
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брокерите на имоти, проституттките отдавна са приели еврото.
171
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМАМ ЕДИН ВЪПРОС-АКО ВЗИМАШ 500ЛВ-КАТО ВЛЕЗЕ ЕВРОТО КОЛКО ЕВРО ЩЕ ВЗИМАШ??250 евро.
170
4
 
8
 
! Отговори
Хм преди 4 години
Валутният борд може да работи със всяка стабилна валута,не само с еврото.И тя може да бъде сменена при нужда.Бъдещето на Еврозоната става все по-несигурно и едва ли е сега момента да влизаме в нея.Щото влезем ли-само смъртта може да ни раздели!Пък не сме длъжни да умираме с другите...
169
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2000 година цигарите струваха 86 стотинки, хлябът - 30 стотинки.Днес струват 6 лева и 1,80 лева. Минималната заплата - от 100 лева на 600 лева.Такова е било и евтиното в Германия.
168
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано не приемаме еврото, че иначе лошо !!!!!!
167
8
 
11
 
! Отговори
Референдум преди 4 години
Без референдум ни вкараха в НАТО и ЕС, сега искат без референдум да ни вкарат и в еврозоната! Правиме референдуми са какво ли не, а за бъдещето на страната ни - не! Референдум!
166
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 152Точно сутринта един експерт по радиото това обясни, че няма заплтата ако е 500лв да стане 500евро. А точно по курса 250евроХубаво, това е нормално!Защо цените да станат същите, обаче в евро?На какво основание?
165
8
 
21
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Явно има неразбиране за смисъла на валутния борд и на какво се дължи стабилността на лева!За какво става въпрос?Валутният борд ЗАБРАНЯВА харченето на повече от изработените пари-т.е. печатането им на произволен принцип-нещо което прави обезценката!Другият стълб който крепи борда е резерва.Какво ще стане ако приемем еврото?Ами ЕЦБ ще дръпне резерва,цените ще скочат,а властта ще добие право да харчи безразборно и да взема кредити.Може да си представим последствията...
164
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лева сега е сигурна валута, защо да се откажем от нещо, което със сигурност работи за друго, което не сме сигурни как ще се отрази на икономикатаВие извънземни ли сте кви сте? Не четете ли? Защо лева е стабилна валута? Регулациите идват от централната европейска банка. Кво му е стабилното. Куха валута - използва се като еквивалент на друга валута.
163
8
 
18
 
! Отговори
Решет ага Ников преди 4 години
Мафиотите от ГЕРБ (обслужващи германски и американски финансови интереси) подготвят втора Виденова зима за 2020/2021 г. Целта е да се изкупят недвижимите имоти на хората по селата, като те ще бъдат докарани до глад и просешка тояга. Част от плана е ликвидирането на дребното животновъдство под лъжлив предлог за наличие на инфекциозни заболявания. В момента вече е забранено да се гледат домашни птици на открито и предстои въвеждане на забрана за гледане на зеленчуци тип "заден двор".
162
3
 
8
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
"Най-популярната причина за подкрепа на еврото е удобството на това страните в Европейския съюз (ЕС) да имат една валута. Такова мнение е изказано от 32% от анкетираните.Втората най-популярна причина за предпочитане на еврозоната с 21% е усещането, че подобна стъпка към интеграция ще ни направи пълноправни членове на ЕС и ще ни движи напред."И двете причини са продиктувани от надежда, не от факти. "Специалистите" да ни обясняват същото дето обясняваха и на гърците, италианците и испанците...
161
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЮК си запази паундите! Явно са имали причини!