Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!

Законодателните поправки са технически, увериха от БНБ и МФ
Обновена: 28 яну 2020 13:04 | 28 яну 2020 11:36, Веселина Йорданова
140
Влизаме в ЕРМ II с този курс, промяна във валутния борд няма!
Снимка: flickr

Промяна във валутния борд няма и ще влезем в ЕРМ II с този курс. Това увериха управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов.

България е много близо до това да бъде приета в еврозоната, обяви Димитър Радев по време на 14-а годишна среща на бизнеса и правителството.

Той увери, че страната ни се движи по план по пътя за приемане на еврото. Относно спорните поправки в чл. 29 на Закона за БНБ, внесени от ГЕРБ в края на миналата седмица, Радев обясни, че в края на миналата година юристите на Европейската комисия (ЕК) и на Европейската цинтрална банка (ЕЦБ) са открили несъответствие между нашето законодателство и европейското, което всъщност наложило „спешните“ по думите му поправки.

Управителят на БНБ е категоричен, че корекциите не засягат валутния борд и курса на лева към еврото. Той добави, че всъщност текстът на предложението, внесено от Менда Стоянова, е дело на БНБ, а председателят на бюджетната комисия в парламента е просто вносител.

"Кратка хронология - съответствието на законодателството е един от най-важните фактори за присъединяването към валутния механизъм. В края на миналата година получихме съобщение, че юристите на ЕЦБ откриват несъответствие в нашето законодателство и европейското. Този механизъм изключва фиксирането на курсове в националното законодателство.

Ние знаем за тази тема от години, но винаги сме казвали - ще вземем мерки. Това, за което става въпрос, е да се направи промяна, която ние предложихме - да сме с европейската правна рамка. Промяната е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще публикува своето становище до края на тази седмица", коментира темата Радев.

По думите му промяната е просто техническа, юридическа и на практика отстранява и последната пречка пред присъединяването ни към валутния механизъм. "Вече сме на финалната права. Промяна във валутния борд няма и ние ще влезем в ЕРМ II с този курс, това е сигурно. България е много близо до стратегически европейски пробив", категоричен е Димитър Радев.

Уверение за това даде и финансовият министър Владислав Горанов, според когото и преди два месеца да бяха внесени текстовете, според които курсът на българския лев към еврото ще бъде договарян от други страни, пак щяха да бъдат обект на критики и спекулации със стабилността на борда.

"Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс", увери финансовият министър. Той посочи, че страната ни или ще влезе в ERM II с текущия курс на лева към еврото, или няма да влезе изобщо в механизма.

Продължението четете на Investor.bg


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
Бобо преди 3 месеца
А защо Чехите и Унгарците не искат еврото?
129
0
 
2
 
! Отговори
Докато преди 3 месеца
не управите нещата финансово в България и не си махнете маските, докато спрете да крадете никакво Евро.
128
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Референдум за ЕС

Ми ние не искаме референдум бе.В ЕС ни е добре.Ти като не искаш ЕС ей ти влака.Джапанките в сака и в Мацква.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи другарете ни обясняват как в страните където има евро е по-евтино от при нас, ама ако ние въведем еврото видиш ли щяло да стане още по скъпо.
126
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На Европа във обора
Вече в няколко отбора
Ние скотски си живеем
И да мъркаме не смеем
Избор вече се задава
И в обора тясно става
Конят срита днес козата
Тя превива се горката
Той разправя че ченето
Пък разбило му прасето
А оФцата кротко блее
тя пред избора немее
125
0
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 3 месеца
До ВЪПРОС

днес видях Сирене и Месо с Цена 35 лева в голям супермаркет . Трапезна ВОДА по 10 лева за 10 литра .

Защо да не видиш бе?Има сирена и по 50лв килограма, както има и меса по 100лв килограма.Какъв е проблема?Ако става въпрос има вода 0.75л за 2.50.Какъв ти е проблема?Има и тоник 0.2л за 7лв.Има всичко на всякакви цени.Кой те кара да купуваш най-скъпото?
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долнопробна колония !
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свикнали сме да бъдем второ, трето, че и четвърто качество. Сега ще завалят оптимистичните мнения на троловете:(((.
122
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не вярвам, че всичко ще е на добро! Помня как в Германия се вдигнаха цените, в Източна Германия още се чувства разликата...
121
1
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 3 месеца
Ако някой ми е дал пари да му ги съхранявам примерно 2000лв, аз съм си купил 1000 евра,то за мене,ще е много добре курса да стане 4-5лв за евро,защото тогава,ще му върна 1000лв,като продам 400 евро.И всичко,ще е правилно,само дето в мене,ще са останали едни 600 евро.
120
4
 
13
 
! Отговори
България преди 3 месеца
България не ви вярва, бойковисти
119
1
 
6
 
! Отговори
Батко преди 3 месеца
Не стахуйте се , ше кажа на работодавателите заплатите да останат същите ,ама в евраци.
И някой от тях ,ако не слуша ше му дърпам ушите и бизнеса ,много вече плакаха.
Само ми вервайте и гласувайте за правилната партия. Напред към просперитет и благоденствие.
118
2
 
24
 
! Отговори
Идеалист преди 3 месеца
Нека да не бързаме, нека да видим и чуем, какво ще каже по въпроса някоя от малките и стари западно-европейски държави, по поръчения на големите. Това ще най-големия подарък за финансовият ни министър - бедният страхливец, които спи на ниско в чужд имот. Не им вярвайте, от няколко години само това бленуват - как да направят курса лв/Евро плаващ за да стопят спестените пари на обикновените българи през цените на стоките - ток, вода, ***, лекарства и храни, които ще копуваме от техните фирми.
117
7
 
15
 
! Отговори
Референдум за ЕС преди 3 месеца
никой не ни е питал като влизахме, време е да гласуваме!!
116
13
 
10
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Ехх, много им е тежко на естонците в еврозоната с 1200 ЕВРО НЕТО заплата.


Бай Ганьо икономистът както винаги лае без да разбира
115
1
 
11
 
! Отговори
Тези двамата, преди 3 месеца
Да си заложат мъжката карантия и ще им повярвам или ще съм си платил сеира, да гледам рязането.
114
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредната врътка на управляващите крраадци. Тоя (прроост) народ е брашнян чувал. Кол;кото и да го тупаш, все ще пусне нещо...
113
6
 
25
 
! Отговори
пецата преди 3 месеца
точно преди да приеме еврото ни очаква такава хиперинфлация че няма да има значение дали сме в борд, търговеца иска да спечели повече пари и ще надува цените до небето , същото каквото беше преди деноминацията когато трябваше да махаме 3 нули , само че сега просто ще разделим цените на 2 при преминаването от лева в евро, държавата я няма да регулира цените а всичко е картели , ако искат могат да направят хляба 1000 лева пък после ще се оправдаят с нещо
112
2
 
1
 
! Отговори
7 преди 3 месеца
До Инфлация 102
Прав си .Виж логото на КТБ-2 топки в диагонал.Топките на Ц.В.
111
3
 
28
 
! Отговори
дедо Ви преди 3 месеца
"Ние ще приемем еврото в условия на валутен борд и настоящият курс" Питам къде, в кой закон го пише това? Щото другото е измама!!!!!!!!!