Глас от СДС: При грабежа от 1996-а потънаха милиарди

Сотиров: Проблемите ни са следствие от договорката на 4 февруари
84
Глас от СДС: При грабежа от 1996-а потънаха милиарди
Снимка: архив, БулФото

През годините датата 4 февруари се представяше по доста манипулативен начин и участниците в събитията тогава – и от управляващите, и от опозицията имаха консенсус да се представят герои и тази дата да я представят за някакъв свой подвиг. Това каза бившият депутат и член на широкото ръководство на СДС Иван Сотиров пред БНР.

Нa 4 фeвруaри 1997 г. прeдceдaтeлят нa БCП Гeoрги Първaнoв и миниcтърът нa вътрeшнитe рaбoти Никoлaй Дoбрeв връщaт мaндaтa зa cъcтaвянe нa нoвo прaвитeлcтвo cлeд ocтaвкaтa нa прaвитeлcтвoтo нa Жaн Видeнoв пo врeмe нa пoлитичecкaтa кризa oт 1997 г.

Истината според Сотиров е, че тогава е извършена договорка, довела до декларация за национално съгласие, приета от 38-то Народно събрание на 13 май 1997 година.

По думите му в нея е пропуснато да се постави въпросът за търсене на политическа отговорност за виновниците за кризата от 1996-та година и "този колосален грабеж, на фона на който аферата с КТБ изглежда като пионерска игра".

Договорката е между прокламираните за герои Първанов и Добрев и лидерите на тогавашната опозиция, уточни Сотиров.

"1996-та година беше финализиран грабежът, който беше планиран в началото на целия преход. Всички тези операции, които бяха извършени във финансовата сфера, източването на държавата с десетки милиарди, накрая тази бомба се взриви през 96-та година по времето на Жан Виденов. Спомняме си тогава каква криза беше. И дори справедливите протести, негодуванието на хората от кризата бяха употребени, за да може да се спре въвеждането на валутен борд още края на есента, защото това беше единственото спасение, за да бъде спряна кризата и хиперинфлацията. Но много умело се използва недоволството на гражданите, да може протестите да бъдат употребени, за да се отложи въвеждането на валутния борд – един долар стигна 3 хиляди лева", заяви Сотиров.

"След това с откраднатите пари се извърши приватизацията и се взеха всички ликвидни активи на държавата. Това беше едно безобразие, което беляза оттам нататък и цялостното развитие. И несправедливостта сега, и проблемите, с които се сблъскваме – те са следствие от тази договорка“, обобщи Сотиров.

Според него БСП не са имали опция да напарвят нищо.

"Жан Виденов, ако искаше да пази властта на всяка цена, нямаше да хвърли оставката и от партийния пост, и от министър-председателския пост. Това беше една измислена драма. Жан Виденов нямаше никакъв интерес да си цапа ръцете, за да обслужва тези, които го предадоха вътре в собствената му партия", смята бившият депутат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
11
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонименВеликият икономист Йордан Цонев беше от СДС, но после премина в редиците на ДПС. Същото важи и за Христо Бисеров!Другият велик икономист Пламен Орешарски от СДС премина в БСП. Един министър на икономиката от БСП се прехвърли в ДПС. Корнелия Нинова от член на СДС стана лидер на БСП....Коментирай другарю!
56
7
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Стар Софиянец Не само си стар, но си и жалък лъжец. Жан Виденов бил намалил дълга. Няма по-тъпо, индоктринирани коп*еленце дори и в БСП от лицето (г*за) Жан Виденов и тогавашния му "гуру" Румен Гечев-двама винивници за поредната национална катастрофа и обедняване на народеца до просешка тояга. И двамата се измъкнаха безнаказано и се появиха пак - и двамата набедени "професори" по нищоможене. Виденов искаше да върне цоциализъма и да вземе пари от МВФ без да прави реформи.
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството на Любен Беров 1993-1994 години е съставено с подкрепата на БСП и ДПС, но БСП няма министри в него, ДПС има двама, а СДС 3 министри, двама от които и зам.премиери. Те ръководеха икономиката на България - търговия, транспорт и промишленост. С други думи грабежът на СДС продължи и при правителството на Любен Беров. После служебния кабинет на Ренета Инджова само 3 месеца и не успя да оправи батака, който наследи от СДС.
54
6
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен 43,47,49 Престани да тролиш и да лъжеш най-безобразно. Парите на държавата бяха източени от партийната номенклатура, поставена да управлява фалиралите вече фабрики и заводи. Малоумникът Гечев подтикваше директорите да вземат кредити и агитираше тези кредити да не се връщат. Огромна вина има и БНБ с нейният директор, агент на ДС, Тодор Вълчев, който раздаваше кредити без покритие и беше подкарал печатницата. Същия този безочлив кре*тен Гечев и сега е икономическо острие на БСП в НС.
53
5
 
8
 
! Отговори
До Правешки преди 4 години
Само ще попитам, министърчето дето е подписвало документите да тече вода от пресъхващ язовир, въпреки че е бил осведомен, че вода няма, да не би да е от редиците на СДС, но назначен с чужд мандат?
52
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източването на предприятията започна през 1991-1992 година по времето на СДС-Филип Димитров. Демократите застанаха на вода и изхода на предприятията ръководени от СДС и ги източиха. Държавата била лош стопанин, ама един друг път - лош стопанин бяха некадърниците от СДС.
51
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС от край време са на принципът Крадецът вика: Дръжте крадеца!
50
7
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
ХахахаДругари, озаптете се малко бре!То бива лъжи и фантазии, но вие прекалявате. Още малко и ще започнете да твърдите, че режима на тока, водата, липсата на зърно и хляб и опашките за всичко са били през управлението на СДС!Както винаги съм казвал :Социализма и алкохола не са простили на никого!
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По думите на Луканов, когато България обяви мораториум по плащанията на външния дълг, външният дълг на България беше 8 млрд. долара, но тогава имахме 3,5 милиарда вземания по кредити дадени от България. След правителството на Филип Димитров, дългът нарасна с 2,5 милиарди долари. СДС си купуваше спокойствие като взимаше кредити от чужбина, които после трябваше да се плащат от следващите правителства. ГЕРБ засега прави почти същото.
48
6
 
4
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонименДругарю комунист, би ли ми отговорил на следния въпрос :Каква беше вината на Димитър Талев, че го изпратихте в лагер?А на Лея Иванова?
47
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли Петър Стоянов, който като президент от СДС предложи да се замени кирелицата с латиница? Тоя се пробва да ни обезличи като нация, да подмени историята ни, да подари азбуката ни, само за да се харесат на господарите си. Мразя седесарите, те са национални предатели. Бойко започна да губи доверие в мига в който се съюзи с тях.
46
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От огромната инфлация тогава полза имаха хората с кредити, а това бяха организаторите на протестите срещу Жан Виденов. Най-много се облажиха тези демократи от СДС, които бяха взели валутни кредити, но и останалите демократи от СДС взели левови кредити също намазаха много. Имаше списък на кредитните милионери - все хора на СДС и ДПС.
45
3
 
3
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До Стар СофиянецДругарю ЗКПЧ, първо провери колко милиарда външен дълг ни остави най-справедливия строй и коя година България успя да го погаси!Давам жокер :Използвай Гугъл, или руския му вариант ако искаш, резултатът ще бъде все един и същ!
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жан Виденов искаше да въведе валутен борд в България, но за това трябваха 2 млрд. долара от МВФ. Фондът не ги даде на Виденов, а ги даде на Костов и затова валутния борд е от времето на Костов. Инфлацията през 1996-1997 години е защото трябваше да се плащат отсрочените от Филип Димитров лихви по външния дълг, а кредити не ни даваха. Дойде Мафиянски на власт и веднага му отпуснаха кредити. Банките бяха бомба със закъснител заложена от СДС през 1991-1992 години.
43
2
 
2
 
! Отговори
Пипий преди 4 години
Крадецът вика дръжте крадеца - ха-ха.
42
5
 
1
 
! Отговори
до Стар Софианец преди 4 години
Жан Виденов освен това привлече най много инвестиции, което накара народа да вярва че като продадат предприятията за по 1левме , ще има полза с подобни инвестиции навсякъде, но просто добрите инвестиции направиха нужната заблуда и успешната приватизация от която държавата дори няма доходи от продажбата на всичко нейно.Но събереш ли двата периода заедно .
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко това е ясно,кои бяха Режисьорите на всичко това?
40
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големият грабеж на банките беше по времето на Филип Димитров през 1991-1992 години. После вече нямаше какво да се граби от тях и беше въпрос на време да фалират. СДС станаха милионери в зелено тогава.
39
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Алоу, петолъчниците. Я по добре коментирайте колко години трябваше да лежат Виденов, Гечев, Тодор Вълчев и вся остальная *** в затвора за разрухата която докараха на държавата, а не да си фантазирате империалистически заговори! Лъжете като руснаци!
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука няма БСП няма СДС двете управления са една и съща игра, която целеше приватизатия.Само за пред народа се правеха на различни.Което им позволи да си изиграят добре козовете.