Глас от СДС: При грабежа от 1996-а потънаха милиарди

Сотиров: Проблемите ни са следствие от договорката на 4 февруари
84
Глас от СДС: При грабежа от 1996-а потънаха милиарди
Снимка: архив, БулФото

През годините датата 4 февруари се представяше по доста манипулативен начин и участниците в събитията тогава – и от управляващите, и от опозицията имаха консенсус да се представят герои и тази дата да я представят за някакъв свой подвиг. Това каза бившият депутат и член на широкото ръководство на СДС Иван Сотиров пред БНР.

Нa 4 фeвруaри 1997 г. прeдceдaтeлят нa БCП Гeoрги Първaнoв и миниcтърът нa вътрeшнитe рaбoти Никoлaй Дoбрeв връщaт мaндaтa зa cъcтaвянe нa нoвo прaвитeлcтвo cлeд ocтaвкaтa нa прaвитeлcтвoтo нa Жaн Видeнoв пo врeмe нa пoлитичecкaтa кризa oт 1997 г.

Истината според Сотиров е, че тогава е извършена договорка, довела до декларация за национално съгласие, приета от 38-то Народно събрание на 13 май 1997 година.

По думите му в нея е пропуснато да се постави въпросът за търсене на политическа отговорност за виновниците за кризата от 1996-та година и "този колосален грабеж, на фона на който аферата с КТБ изглежда като пионерска игра".

Договорката е между прокламираните за герои Първанов и Добрев и лидерите на тогавашната опозиция, уточни Сотиров.

"1996-та година беше финализиран грабежът, който беше планиран в началото на целия преход. Всички тези операции, които бяха извършени във финансовата сфера, източването на държавата с десетки милиарди, накрая тази бомба се взриви през 96-та година по времето на Жан Виденов. Спомняме си тогава каква криза беше. И дори справедливите протести, негодуванието на хората от кризата бяха употребени, за да може да се спре въвеждането на валутен борд още края на есента, защото това беше единственото спасение, за да бъде спряна кризата и хиперинфлацията. Но много умело се използва недоволството на гражданите, да може протестите да бъдат употребени, за да се отложи въвеждането на валутния борд – един долар стигна 3 хиляди лева", заяви Сотиров.

"След това с откраднатите пари се извърши приватизацията и се взеха всички ликвидни активи на държавата. Това беше едно безобразие, което беляза оттам нататък и цялостното развитие. И несправедливостта сега, и проблемите, с които се сблъскваме – те са следствие от тази договорка“, обобщи Сотиров.

Според него БСП не са имали опция да напарвят нищо.

"Жан Виденов, ако искаше да пази властта на всяка цена, нямаше да хвърли оставката и от партийния пост, и от министър-председателския пост. Това беше една измислена драма. Жан Виденов нямаше никакъв интерес да си цапа ръцете, за да обслужва тези, които го предадоха вътре в собствената му партия", смята бившият депутат.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
8
 
! Отговори
Да сме наясно: преди 4 години
договорката беше между БСП и организацията "Сътрудници на Държавна сигурност", популярна сред българските шарани като СДС. Два клона на едно и също нещо - БКП.Това е положението...
16
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко което е казал за съсипиятта е вярно,само дето е забравил да каже, че е направено от СДС и хората стоящи в тъмното зад тях. И хиперинфлацията е подготвена от тях, и съсипването на промишленост, и съсипването на селско стопанство.Иначе добре го е казал "тази бомба се взриви през 96-та година по времето на Жан Виденов". ,но казва ,че е заложена от хората на СДС.
15
4
 
10
 
! Отговори
AVICENA 4529 преди 4 години
Абе косво общо има Жан Виденов с междьнародните игри. Искат да ни яздят яздат ни. Мръсни гнусни ***. Защо не оставят България на мира, или да ни преброят и разделят на червени и сини.
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ви. Буквално подари НЕФТОХИМ на руснаците на цена 12ПЪТИ по-ниска от пазарната.Осъществи масовата приебавация. И СДС отиде на бунището на историята. Царят се отчете с врътката с външния дълг и няколко милиарда потънаха в Хотелчев. Продаде БТК за 100 милиона, а после го препродадоха за 1,200 милиарда.Малки демонстрационни проекти, заменки и тн. С мутренския режим на Бибитко се стигна до пладнешкия грабеж на БТК-4-5 милиарда изфирясаха в посока *** и Шиши.Сега разфасоват Черепа и ще захлебят
13
13
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
4 февруари 1977 -настъпва фашизъм !
12
14
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахахаааа, в момента *** говори за морал по ТВ :)))))))))))))Свалял доверието от правителството. Май наистина той ще е със забраната за влизани в САЩ.
11
7
 
38
 
! Отговори
Костов е за затвора преди 4 години
През 1996-2001 активи за 100 милиарда наследени от комунизма Иван Костов подари на негови хора за 100 милионаКато прецака 3 поколения млади да нямат работа и емигрират и още толкова пенсионери да се мъчат с 200лв пенсии Г-н Гешев време е за възмездие
10
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виденов беше млад и некомпетенте, което не го оневинява. Той беше сложен именно с тая цел-да го използват за мръсните си далавери. Грабежът през 1995-1997г- е винаги актуален и никой да не се лъже,че е забравен. Чака се Видовден и ще видите кой е забравен...Правителството на Иван Костов /и служ.. на Усмихнатия Крадец/ имаше за цел ДА ЗАМЕТЕ СЛЕДИТЕ И ДА ПРОДЪЛЖИ С ПЛАДНЕШКИЯ ГРАБЕЖ.Иван Костов хариза Кремиковци за 1 /един /долар.Продаде националния авиопревозвач на международния мошеник ГАДЗее
9
6
 
15
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
каква синя буржоазия?? Всички червени милионери станаха по времето на заврения зет Костов. В Гешев ми е надеждата да го видя зад решетките
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смърт на грабителите на България публично, за да се научат наред и дисциплина. България да се отърве от тях. Нови закони за грабителите на държавата. Народа и децата ни, родителите ни страдат и плащат за ограбването. Без наказание държава не може да съществува. Жалко за красивата ни Родина.
7
2
 
16
 
! Отговори
4 преди 4 години
Сега някои от плъxoветe на "прехода" ще се самоизядат.
6
17
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Анонимен1Жан Виденов е един гллупак. Такива като Р.Гечев, Премянов и Р.Овч. го прекараха брутално от вътре в партията. Министър Чичибаба изнесе житото от държавния резерв и остави народа без хляб. Раздадоха кредити на фалиралите държавни заводи и фалираха 13 банки. Изгоряха спестяванията на хората. Е това са ***.добре, че повече никога няма да управлява БСП.Ако трябва пак ще ги свалим като 1997г. Този път ще висят по дърветата пред парламента.
5
6
 
25
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Помним как цngaниna Костов-Manгов как влезли с пуловерче,а излези с кустум. Как продади БГА БАЛКАН за 100х .И как ТОЙ като СЪВЕТНИК на КАТЕБЕТУ, и то фалира,но ТОЙ от де си е имал 2млн спистени , низнай мойм да придпулагами.СедерacTити моат саму да прудават за себе си.Големият икономист Хостофф.
4
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Костов искал да създаде "Синя буржоазия". Обаче Синята буржоазия нямала пари и затова и подари всичко за 1 лев.Чуждите компании не бяха пуснати, защото са западни капиталисти и само парите ги интересуват, а не синия цвят.
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СДС (Стани Да Седна), тази бокова патерица още ли я има? Да не би да са събрали хора за микробус или още са на файтон?
2
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте Г-жа ЛЪЖА ХАХАХАААААААА
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жан Виденов беше един наивник, който плаати 2 милиарда долара дълг за 2 години и остана без долари. Спекулантите сарафи усетиха и вдигнаха курса и обраха парите на народа.Оттогава вече дълговете не се изплащат, а се револвират.