Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна

Повече глоби и пробации, вместо затвор, сочат още промените
214
Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна
Снимка: БГНЕС

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне като наказание, предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието.

В законопроектът се предвиждат повече административни глоби и пробация вместо затвор за по-леки нарушения, съобщава "24 часа".

Още по темата
Идеята на промените е, че "доживотният затвор без право на замяна не се различава от наказанието "доживотен затвор". Разликата е в отчитането на потенциалната поправимост на осъдения при второто, когато се допуска срочност. Възможността за замяна на доживотния затвор стимулира осъдения за положителна промяна, пише в концепцията.

Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на човека сочи доживотния затвор без право на замяна като противоречиво на конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Сред другите основни идеи в проекта е престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване. Според авторите статистиката сочи, че повишаването на размера на наказанията не води до намаляване на престъпността. Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза, пише в документа.

Според концепцията наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като криминогенни фактори. Освен това голяма част от затворниците живеят по-добре "на топло", отколкото когато са на свобода и това ги прави рецидивисти, които нямат страх от затвора.

Адекватно изпълняваната пробация
включва общественополезен труд, срещи с пробационен служител, обучителни курсове, програми за въздействие, като ангажира огромна част от времето на дееца. Освен това пробацията трябва да се оформя по-често и като самостоятелно наказание, а не преимуществено като алтернатива на лишаването от свобода, пише в проекта за нова концепция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да реват тия дето искат доживот аз съм против и много като мен нямам желание да има доживот и да ги изхранват с мойте пари и спарите на другите данъкоплатци да чукат камъни и да се изхнват не с мойте и с парите на другите на другите данъкоплатци ревете за да се промени закона и да чукат камъни трябва да работят да работят за изхранването си ние няма да ги изхранваме
158
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Независимо дали присъдата е условна или ефективна 1 година или 20 години трябва да си плащат те издръжката да им се намери работа трябва всеки тежък престъпник да работи и да си плаща издръжката
157
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убийците трябва с каквито и присъди да са 4 или 10 12 20 години и тнт години но времето да не им минава в затвора като на почивка само да ги хранят а да са принудени да работят за да си плащат храната не може с данъците на народа да се изхранват тия
156
0
 
7
 
! Отговори
Minuva42 преди 4 години
Правилно. Трябва да се освободи място за извършителите на престъпления с висока обществена опасност. Например за извършителите на споделено пътуване.
155
1
 
21
 
! Отговори
9 мм, за да има мир! преди 4 години
Липсата на СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ за най-долнoпpoбнaта и3мeт е равносилно на смърт за всяко човешко общество, загубило инстинкта си за самосъхранение и стремежа си към справедливост и ред! Помилвайки убиец, сам ставаш убиец!
154
1
 
24
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Ние искаме връщане на смъртната присъда, а те ще махат доживотната!Ще играе брадвата ми се струва.
153
1
 
44
 
! Отговори
авторите на статисти преди 4 години
да ми обяснят как се превъзпитзва *** пребил и изнасилил 7 годишно дете, а в някои случауи и по-малки!!! Не само, че не трябва да се маха доживотния без право на замяна, а трябва да върнат и смъртното наказание! Предложението е подигравка с жертивите КОИТО СЪЩО ИМАТ ПРАВА!
152
1
 
34
 
! Отговори
Aйде преди 4 години
авторите и техните статистики да обяснят тогава, защо в страни като Дубай, Катар почти няма престъпност, а наказанията им са брутални. Разликата е, че там занят, че ще ги хванат и като ги хванат ще ги осъдя...няма опция ще ми се размине. Престъпноста намалява тогава, когато престъпника знае, че няма шанс да му се размине!
151
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Възможността за замяна на доживотния затвор стимулира осъдения за положителна промяна, пише в концепцията."Тоест махате доживотния без право на замяна, после някой влиза в мола, изтрепва една камара хора, след което вие ще го стимулирате за положителна промяна...
150
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Идеята на промените е, че "доживотният затвор без право на замяна не се различава от наказанието "доживотен затвор"."Това трябва да е мисъл на някой бавноразвиващ олиго френ, което обяснява мало умния проектозакон. Доживотния без право на замяна не подлежи на повторно преразглеждане в съда, за разлика от доживотния затвор. Как да не се различават?
149
0
 
28
 
! Отговори
Ангелов преди 4 години
Водят дела за десетки хиляди левове обезщетение. И съда им присъжда по някоя хилядарка, въпреки че условията са в пъти по добри от старческите домове. Обикновения гражданин не може да осъди ВИК или енергото за някоя авария, но ако в затвора липсва вода или ток временно, съда присъжда обезщетения на затворника.
148
0
 
32
 
! Отговори
Ангелов преди 4 години
От 2 години в пробацията няма общественополезен труд /той е изключение за 1 на 20 осъдени/. Съда дава само подписи два пъти седмично. Глобите не се изплащат, независимо дали има наложени. Лъжа е също че пострадалите получават някакви обезщетения. Осъдените не плащат нищо, живеят на наш гръб, и са вечно недоволни. Дори в последно време чрез алчни адвокати водят дела за вентилация в килиите, "лоша" храна, недостатъчно осветление, недобро медицинско лечение, не им сменят спалното бельо и др .
147
1
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
На всички copocoиди и либepacти, които подкрепят този проект, им пожелавам от сърце да се срещнат лично със Северин Красимиров от Русе и с Аксел Олеков от Галиче, по възможност без свидетели и в безпомощно състояние!!!
146
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са иди0тщини. Първо, идеята на присъдата "доживотен затвор без замяна" не е да се превъзпитава, а да се изолира непоправим и3верг от обществото. Така че тази присъда е абсолютно необходима и дори е компромис, след като вече няма смъртна присъда. Колкото до административни присъди като глоби за леки престъпления - първо, *** нито ще ги стреснете с тях, нито ще им вземете и лев. Така няма да има правосъдие. Очевидно от Новия Голям Брат пак ни налагат закони, стимулиращи разрухата.
145
0
 
15
 
! Отговори
каторга преди 4 години
До специалистно урановите мини!
144
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 години
Със турци, араби, иранци и сирийци- Ислямисти трябва да сте толкова ТОЛЕРАНТНИ както те са били спрямо хората живели в ВИзантия( християните) и Персия( вярвали в зороастризъм).. Ислямските змии за изяли и изтребили всички други там и затова сега в Иран и Турция има САМО Ислямски змии..
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До макмак,да знаеш,че грешно ти натиснах плюс,защото ти си от онези престъпници,които тероризират селата с кражби,които понякога завършват и с убийства,кражбата също е престъпление!
142
0
 
17
 
! Отговори
2 преди 4 години
Затуй и ние трябва да правим с тях както е правил Влашкия цар- Дракула. Оня набучвал на колове Ислямистите. Кола влизал през *** и излизал през устата на Ислямската змия.. Така когато за ВТОРИ пореден път Ислямистите нападат Влашко( Румъния през 15 век), Ислямиститие видяли цяла гора от набучени на колове Ислямски змии и избягали обратно.
141
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е добре,има изверги,които мястото им е само в затвора,защото са опасни за обществото!
140
2
 
23
 
! Отговори
мак преди 4 години
Как един убиец ще се поправи, та да му заменят доживотната? И без това няма справедливост, а за брутални престъпления наказанията биват леки, вие пак мислите за извършителя, а не за жертва и справедливост. А какво значи "много ниска общ. опасност", кой ще определя това? Начии, на баба Пенка беднякът й открадва кокошките, и понеже това не са милиони, тряс, страховита глоба. Кога ще я плати беднякът и как ще го принудите да се издължи?