Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна

Повече глоби и пробации, вместо затвор, сочат още промените
214
Проект предвижда отпадане на доживотния затвор без право на замяна
Снимка: БГНЕС

Доживотният затвор без право на замяна да отпадне като наказание, предвижда проектът на нова концепция за наказателна политика 2020 - 2025 г., публикувана от Министерството на правосъдието.

В законопроектът се предвиждат повече административни глоби и пробация вместо затвор за по-леки нарушения, съобщава "24 часа".

Още по темата
Идеята на промените е, че "доживотният затвор без право на замяна не се различава от наказанието "доживотен затвор". Разликата е в отчитането на потенциалната поправимост на осъдения при второто, когато се допуска срочност. Възможността за замяна на доживотния затвор стимулира осъдения за положителна промяна, пише в концепцията.

Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на човека сочи доживотния затвор без право на замяна като противоречиво на конвенцията за правата на човека и основните свободи.

Сред другите основни идеи в проекта е престъпленията с много ниска обществена опасност да отпаднат от наказателно преследване. Според авторите статистиката сочи, че повишаването на размера на наказанията не води до намаляване на престъпността. Леките престъпления трябва да се преследват по административнонаказателен път, където глобите са по-големи, а процедурата е по-бърза, пише в документа.

Според концепцията наказателната репресия няма положително влияние върху безработицата и ниските доходи като криминогенни фактори. Освен това голяма част от затворниците живеят по-добре "на топло", отколкото когато са на свобода и това ги прави рецидивисти, които нямат страх от затвора.

Адекватно изпълняваната пробация
включва общественополезен труд, срещи с пробационен служител, обучителни курсове, програми за въздействие, като ангажира огромна част от времето на дееца. Освен това пробацията трябва да се оформя по-често и като самостоятелно наказание, а не преимуществено като алтернатива на лишаването от свобода, пише в проекта за нова концепция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо въобще не премахнат затвора? Така де, ще си платят по някоя и друга глобица, ще се покаят ("Повече няма да правя така!"), и - готово!Спазени са всички права на нещастните престъпници...
118
0
 
14
 
! Отговори
Миии преди 4 години
Аз викам да ги награждаваме тез с медали за бабайтлик
117
1
 
31
 
! Отговори
.. преди 4 години
Мирише им на пандиз на дупедавците и си подготвят олекотен режим..
116
0
 
28
 
! Отговори
защо преди 4 години
"В законопроектът се предвиждат повече административни глоби и пробация вместо затвор за по-леки нарушения"Така се пълни хазната. Пребият те, ти в болница, глобата в бюджета.Всички са доволни. Е, не точно всички, но здраве да е ...
115
2
 
21
 
! Отговори
Хайдутин преди 4 години
Хмммм, значи като излязат от затвора, ще ги чакаме да си довършим работата! Никой душманин няма да бъде забравен!!!
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Костов създаде държавата."Лостов хариза Нафтата на цената на суровината вътре в момента на грабежа, извинете, "сделката". Само за това трябваше да бъде съден като национален предател.
113
1
 
29
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Ако има поне едно нещо което да стимулира осъдените за положителна промяна в затвора .... ТО ТОГАВА ОТ КЪДЕ СА СЕ ПОЯВИЛИ РЕЦИДИВИСТИТЕ ?
112
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Посочва се, че в практиката на Европейския съд по правата на човека сочи доживотния затвор без право на замяна като противоречиво на конвенцията за правата на човека и основните свободи."А правата и свободите на жертвата, или тя не е интересна щото е при свети Петър?Освен това правата не произтичат ли от задълженията? Ако с някои свои действия даден индивид се разграничи от човешкия род, следва ли да го считаме и съдим като човек?
111
0
 
19
 
! Отговори
от хуманност преди 4 години
Проектозаконът предвижда и да се замени най-тежкото наказание с обществено порицани и глоба до три минимални заплати,както и слушане на неделни проповеди в джамия или църква.Така характера на убиеца ще се смекчи и той може би няма да убива повече хора.
110
1
 
14
 
! Отговори
pbdan преди 4 години
Значи може доживот, но някой трябва да прецени дали може да се замени със срочна присъда. Те съдиите са непорочни и за това няма да искат пари за да променят доживотната в срочна и колко дълга. Пак си създават възможност да се корумпират като им премахнаха хранилката на съкратената процедура. Да очакваме призиви за отмяна въобще на доживотната присъда. Тогава пазарлъкът ще е колко дълга да е присъдата.
109
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се върне смъртното наказание, звучи само на пръв поглед справедливо. При днешното състояние на разследващи, обвиняващи, съдии, че и на адвокати, за които истината няма никакво значение, да осъдят някого на смърт, в доста случаи ще е равностойно на престъпление...
108
0
 
22
 
! Отговори
inatut преди 4 години
Да отпада доживотен затвор. Да ги съдят на години. Например по 50 г. 70 100г. Затвор. Така осъдените ще са стимулирани да живеят дълго. И да бачкат. Иначе сега защо да бачкаш като знаеш че си доживот..
107
12
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 4 години
Един цар ще обедини хората повече от президент.
106
0
 
21
 
! Отговори
ми добре преди 4 години
Не виждам спонтанни протести по улиците и площадите, значи българите са ОК с тази промяна. Мазохизъм ли е това , що е - не знам ама май май...че си одим
105
9
 
3
 
! Отговори
до аноним 109 преди 4 години
До АнонименНе е прав, защото само обвинява, но не сочи начин да се решат проблемите. Това е все едно лекар да се вайка, че пациента е много зле, но не предприема нищо и си пие кафето... По Конституция президента трябва единствено да бъде обединител на нацията, изпълнителната власт е в НС и Правителството, а настоящия президент е президент само на БСП и Възраждане, т.е. не върши единствената му вменена по Конституция работа, за което получава пари и привилегии от данъците на всички българи.
104
1
 
18
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Тия са ненормални... Дано само по тях се случват лоши престъпления и да бъдат не наказани... Да излизат от затвора и пак при тях и техните наследници
103
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бил прав Радев ли?И Тиквата му се сърди на туй отгоре!Направо да въвежда военно положение и военните да арестуват МАфията за антидържавна измяна и дейност!
102
3
 
31
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Съгласна съм да отпадне доживотен затвор без право на помилване, но само при въвеждане на смъртно наказание. В противен случай отпадането на доживот без замяна е начин да се помилват убийци...Къде остава справедливостта за жертвите и техните роднини? А, за дребни престъпления? Няма такива, първо се лъже, после краде, изнасилва, убива.... Който е тръгнал по тая пътека няма да се спре с глоба, а жертвите ще останат без възмездие. Срам, юриисти, от алчност вие станахте масови убийци!!!!!!!!!!!!
101
0
 
31
 
! Отговори
автогол! преди 4 години
Какво толкова, че съм взел джипчето ти да се разходя? Нали депутатче? Ниска обществена опасност си е това. Имам си книжка, трезвен съм, с колан съм. Какво като ти вляза в къщата, депутатче? Аз се разхождам там. На никого не преча. Не съм въоръжен. Тая торба златни бижута ги нося на бижутер за полиране. Ниска обществена опасност. Нали депутатче?
100
1
 
21
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
Даже да има няколко доживотни присъди като в САЩ.