5-6 деца на месец искат да посегнат на живота си. Защо?

Националната телефонна линия за деца се използва и от родители
10 фев 2020 09:50,
14

На месец по 5-6 българчета са искали да посегнат на живота си, сочат официални данни на Агенцията за закрила на детето. От 2009 г. благодарение на Националната телефонна линия за деца са получени стотици хиляди сигнали, включително и от родители за различни проблеми, свързани с най-малките. Какво тревожи децата ни и какво може да ги накара да поискат да сложат край на живота си?
Още по темата

"Децата ни са дигитални, обичат нещата да се случват бързо. На много места не съществуват специалисти, а тази телефонна линия е нещо много професионално и добро. Децата са самотни и не знаят към кого да се обърнат", каза в студиото на "България сутрин" психологът Младен Владимиров.  

По думите му от защитената среда вкъщи децата могат да се обадят, когато проблемът стои на дневен ред.

"Телефонът е изключително популярен, има добри информационни кампании - на всяка детска градина и на всяко училище има такъв плакат. Хубаво е, че е безплатен и анонимен", обясни Владимиров.

Повечето консултирани от телефонната линия са родители.

"Хубаво е, че те търсят съвети, това показва, че тази телефонна линия е основана да отговори на нуждите на цялото семейство. Родителите имат много страхове и някой професионално трябва да ги поеме", коментира психологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Владимиров разясни, че на Националната телефонна линия за деца може да се сигнализира и за дете в риск.

Телефонът на националната линия за деца е 116 111.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Пирани ин акшън преди 4 години
след ка са изтрепали всичките си роднини и те като пираните от глад умиргат, а тез от уръдие на убийствата
9
0
 
0
 
! Отговори
д-р психолог преди 4 години
Домашното насилие е най малкия проблем. Насилието в училище между съученици, насилието в социалните мрежи е проблема. Но държавата не назначава качествени специалисти психолози във всяко училище за справяне със агресивните ученици. А дeбилизмa във някои семейства се оправя единствено със закона на древна Спарта.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато гледаме на проблемите с домашното насилие и насилието в училище като "на дребни проблеми" и "много важно, кой не са го шамарили като малък?" за съжаление ще е така. За да стигне едно дете до там, явно системно трябва да е било бито/тормозено, да се е чувствало безпомощно и изоставено и никой да не е обърнал внимание, че има сериозен проблем дали с родителите, дали със съученици.
7
1
 
2
 
! Отговори
До9 преди 4 години
За истински самоубиец, това е единственият възможен изход и дори да отлага в времето пак си остава единственият изход, когато имаш един път по който можеш да вървиш няма никакво значение дали това е грях.Определено на грях и значението е за други хора които са на кръстопът и да им помогне в избора по кои път да тръгнат, така че нормално е религиите да определят като грях, дори и за мюсюлманската е грях, така че камикадзетата са просто религиозни неграмотници.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно общо нещо за всички съвременни световни религии е, че преценяват самоубийството като голям грях. Въведено е не от грижа за човека, а за да му бъде отново вменена вина, че той лично не се справя, че няма избор и че е нищожество. Същите тези религии обаче водят кървави войни, подпомагат и поощряват владетели да осъществяват геноцид с населението. Всеки мислещ човек не приема унижението, не иска да живее унизен и потъпкан. Затова има и ритуални самоубийства.
5
0
 
3
 
! Отговори
От 7 преди 4 години
Но въпросът е можеш ли да подготвят психолози които да се държат като мъдрите хора и съответно да се справят като тях в подобни ситуации, проблема е че психолозите не може да ги подготвят да се справят към индивидуални случай, а мъдрите се адаптират към всяка ситуацията, но в някои случаи помага и психолога въпреки, че е просто копирач.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самоубиес не може да бъде спрян нито има намерение да споделя с някой неговите мотиви, в повечето случаи говорим за деца които се опитват да манипулират други чрез самоубийство, което е глупаво, но тинейжърите поради липса на опит не го знаят, в тези случаи е достатъчно да разговаря с някой мъдър човек до тях за да го разберат.Просто мъдрите не те получават, а те карат сам да вземеш решението.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе да това е дайте пари ние ще оправим работата дрън дрън сърошиха милиарди ефект никакъв
2
10
 
4
 
! Отговори
нормално е преди 4 години
Когато майките работят децата са самотни!После кой ми с-а в гащите!?
1
5
 
10
 
! Отговори
зеленски преди 4 години
СПРЕТЕ ИНТЕРНЕТА ЗА 1 ГОДИНА