Агенцията за закрила на детето поема тел. 116 111

Телефонната линия за деца се поддържаше от "Асоциация Анимус"
6 фев 2020 14:36, Анисия Иванова
8
Агенцията за закрила на детето поема тел. 116 111
Снимка: БГНЕС

Държавната агенция за закрила на детето ще поеме управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111. Номерът, който е единен за цяла Европа, ще остане достъпен от цялата страна и напълно безплатен за обаждащите се.

За поддръжката на линията ще бъдат назначени квалифицирани психолози, които да продължат да предоставят денонощно подкрепа и информация, съобщиха от Агенцията.

Ползватели могат да са деца, юноши, техните родители, близки, както и граждани, търсещи информация или помощ по проблеми на деца. Ще продължи практиката при сигнал за дете с опасност за здравето или живота да се сезират полицията и регионалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане.

За периода от 2009 г. до края на 2019 г. са били осъществени 10 928 консултации с родители и 11 772 консултации с роднини и близки.

Консултациите с деца са 119 530. Повечето обаждания от родители са касаели семейни проблеми (родителски права, конфликти между родители и отношенията родител-дете), търсене на информация за социалните служби и за програми за закрилата на децата, както и за подаване на сигнал за насилие над дете.

Децата най-често са се обръщали чрез телефонната линия с въпроси за отношения с връстници, създаване на приятелства при промяна на средата (преместване в друго училище или град). Част от обажданията са били свързани с любовни връзки и взаимоотношения, като в някои случаи са споделяли за насилие във връзката и опасни интернет запознанства, училищни проблеми и тормоз, посочват от ДАЗД.

Близо 5200 са регистрираните обаждания от деца за психосоциални проблеми - страх и тревожност, както и за притеснения за психични заболявания. Всеки месец е била предоставяна подкрепа на средно 5-6 деца, които са искали да посегнат на живота си.

Припомняме, че Националната телефонна линия за деца 116 111 е създадена от ДАЗД и до момента се поддържаше от екип на фондацията "Асоциация Анимус".

Много от групите на родители в социалната мрежа бяха недоволни от това и настояваха тел. 116 111 да не бъде "отдаван" чрез обществени поръчки, а да бъде обслужван от държавни служители – обучени специалисти, а не от служители на "Анимус” или други организации.

"По този начин обществото ще е сигурно, че най-уязвимата част от него – децата, ще бъдат максимално защитени и ще получат най-добрата помощ и закрила", настояват родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Агенцията за отнемане на деца е поела линията за доноси. Еничари от НПО до момента са държали линията. Така новината е по-ясна.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
що бе кво й беше на организацията с вещица яхнала метла наа логото да отговаря за телефон за детско насилие ?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моля, пишете на кой телефон могат да се обаждат възрастни при домашно насилие - по-конкретно такива, вече не са деца, но са жертви на тормоз и насилие отстрана на родителите си, които са съсипали съзнателно здравето и психиката им! Този казус съществува и трябва да го включите в програмите за преференции и закрила по закона за дом. насилие! Чакам!
3
0
 
8
 
! Отговори
Чака преди 4 години
Брюкселски *** !!!!!!!!!
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алооо я сакам да им са обаждам на него. Тате *** бие мама ме се кара а язе си шмракам бело и пием биратка. Елати да ги аристувате и укарате у затворо оти не ми дават да пием и дрогирам. Чекам ве непримено да додите да *** спасевате. А иначе Шлангажията каза че законо нема да улази ше сиди наванка на студо.
1
0
 
6
 
! Отговори
Закривай преди 4 години
Тая скапан агенция!