Българинът- половин европеец, но еврооптимист

Вярва повече на Брюксел отколкото на София, дава му повече власт
14 фев 2020 21:48,
196
Българинът- половин европеец, но еврооптимист
Снимка: БГНЕС

Почти 20 г след влизането на България в ЕС, едва половината българи се чувстват европейци. Това показва изследване на Европейската комисия, публикувано днес.

Според проучването 56% от анкетираните казват, че се смятат за европейски граждани. Комисията изтъква, че от пролетта се отчита ръст от 4 на сто, но не се посочват причини.

Още по темата
Въпреки, че само половината от населението се припознава като европейци, всеки втори българин (61%) смята, че ЕС се развива в правилната посока, доста над средните оценки, давани в другите европейски държави.

Еврооптимизмът на българите ги поставя в челната тройка, заедно с ирландците и португалците. Нещо повече, над половината от българите искат все повече решения да бъдат изземани от националните им власти и да бъдат решавани в Брюксел.

Доверието в европейските институции значително надвишава това в българските. Двама от трима запитани са песимисти за България, като най-много се тревожат от поскъпването на живота, качеството на здравеопазването и състоянието на икономиката. 54% от анкетираните вярварват на Европейския парламент и само 19 на сто на българския. Европейската комисия има доверието на 51 на сто от българите, а правителството на Бойко Борисов -на 28%.

За разлика от средния европеец, който се вълнува най-много от промените в климата, българинът се тревожи най-вече от имиграцията и тероризма, показва изследването. Двама от трима анкетирани не смятат, че мигрантите могат да допринесат за развитието на България или да се ингегрират в нея. Всеки пети е против приемането на чужденци.

Когато го питат за Зелената сделка на Еврокомисията, той посочва, че най-важно е да се намалят пластмасофите отпадъци и да се субсидират фермерите, за да произвеждат достъпна и безопасна храна.

Според 91% анкетираните българи най-голямата европейска ценност е правото на свободно движение и работа в ЕС. Като ползи от ЕС се посочват още мирът, демокрацията и засилването на влиянието на България по света чрез ЕС.

От европейските политика най-малка поддръжка у нас има за еврото - 39 на сто срещу над 60% средно за ЕС, показва изследването. Създаването на европейски цифров пазар и увеличаване на студентския обмен са също слабопопулярни в България.

Затова пък повече българи, отколкото в другите страни от Общността, искат ЕС да развива обща отбрана и да приема нови членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: брюкселЕСбългаринек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С единадесет нулеви години е така
63
0
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 4 години
До АнонименНе знаеш какво значи, но знаеш че води до намаляване с 135лв. Направо чупиш ***.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
василеФфф от див *** европеец не ставаШ.
61
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия е обградена от врагове. ЕС, Китай, САЩ са на границата с Русия. Познайте на чий територия ще се води ТСВ.
60
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България приключи с Русия. Скоро и Русия ще приключи със себе си.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 74Крим е руски. Не въпросът, а руския Гулаг е затворен !
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крим пропадна икономически. Кримчани ровят по кофите за бклук, такава бедност и мизерия не помнят от времето на СССР.
57
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм на 1289301841827491900 копейки годишна заплата в Русия.
56
5
 
2
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Добре са , добре са китайците, 80% от стоките в България са китайски , а 20% са турски!А къде са европейските стоки?От българите 50% работят в аутсорсингови западни фирми, 10 % в фирмите на Домуса, Пеевски,Ковачки,Гергов,Пещерняци,Арабаджиеви,и още 20 бизнесмена ,станали милионери за един ден, останалите 20% са държавни или общиснки служители, и още 20% са в сферата на услугите!Ще се самоизядете селяни прости, първо ще се самоизядат олигарсите горе, нямате добавена ст-ст!Агент Гейбриъл!ЦРУ
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото българите са по-европейци, толкова русофилите са по-азиатци...Диващината ги зове !
54
5
 
3
 
! Отговори
ЕС=/=Европа преди 4 години
Ценностите на Европа бяха културата и просвещението, а ценностите на ЕС са джендъризмът и корупцията.
53
0
 
0
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 64а не е ли?едва ли са се изразили по този начин но ако смисълът на това което са казали е това написаното от теб то има над какво да се замислим върху казаното от тези които ни хранят
52
0
 
4
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Само че точно този Брюксел налага диктата на джендъризма и купува марионетното ни правителство, като си затваря очите за източването на евро фондовете. 2017 г. излезе списъкът с фалшивите къщи за гости, а 2019 г. започнаха проверките. За 2 г. на над 500 от общо към 800 къщи им изтече мониторинговият период. Наказани за безстопанствеността няма, а Брюксел не вижда никакъв проблем.
51
0
 
2
 
! Отговори
хъша преди 4 години
До Анонимен 62разсмя аудиторията благодарим ти28 000 стотинки ли?този който който е на 28 000 годишна запалата на запад в евро като за там е нищотози който е на 28 000 месечна то той не би влязал тук за коментар никога
50
3
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
на кратко казано:*** иска да бъде европеец ама по нашенски някак си по балканскихем да цеди ЕС за повече кеш (както ро.м социална система)ама в същото време да не заприличва на *** (понятие което едва ли разбира)хемиска да бъде в клуба на кинтаджиите и да го смятат за равен ама в същото време не иска да се напъне така че да си спечели равенствотои още по на кратко:абе балкански манталитет
49
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия с юаните живеят много по-добре, да така е. Ядат змии и прилепи, жизненото пространство на човек е 3-4 квадрата и пукат като пилци от коронавируси и преработване. Царе!!!
48
1
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Онзи ден си направих една статистика, ей така бях айляк, бях застанал до прозореца и наблюдавах с бинокъла три контейнера срещу блока!!!От всеки десет човека, които преминаваха , поне един се заглеждаше и ровеше в кофите за ***!!!От тези които ровеха , 50% бяха роми и 50% български пенсионери, възрастни или хора клошари!!!Животът е жесток, селяни прости!!!Агент Марла Гибс!ЦРУ!!!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 52Не всички българи приличат на селски мутри-тарикати.Нисък,кривокрак небръснат,леко потен,дъхти на мръсен физкултурен салон и кисело и гледа лошо.Тва са ***.Ти мислиш че няма *** ама те си съществуват и си изглеждат така.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПравиш, 3 езика говорил. Ветър на мадурете. Поне проветрявай помещението, главата едва ли ще се проветри.
45
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работя в Западна Европа от около 15г, говоря 3 езика, на висока позиция съм и правя над 140000лв на година. Аз съм Европеец, а вие нали се сещате че Европа ви се смее.