Българинът- половин европеец, но еврооптимист

Вярва повече на Брюксел отколкото на София, дава му повече власт
14 фев 2020 21:48,
196
Българинът- половин европеец, но еврооптимист
Снимка: БГНЕС

Почти 20 г след влизането на България в ЕС, едва половината българи се чувстват европейци. Това показва изследване на Европейската комисия, публикувано днес.

Според проучването 56% от анкетираните казват, че се смятат за европейски граждани. Комисията изтъква, че от пролетта се отчита ръст от 4 на сто, но не се посочват причини.

Още по темата
Въпреки, че само половината от населението се припознава като европейци, всеки втори българин (61%) смята, че ЕС се развива в правилната посока, доста над средните оценки, давани в другите европейски държави.

Еврооптимизмът на българите ги поставя в челната тройка, заедно с ирландците и португалците. Нещо повече, над половината от българите искат все повече решения да бъдат изземани от националните им власти и да бъдат решавани в Брюксел.

Доверието в европейските институции значително надвишава това в българските. Двама от трима запитани са песимисти за България, като най-много се тревожат от поскъпването на живота, качеството на здравеопазването и състоянието на икономиката. 54% от анкетираните вярварват на Европейския парламент и само 19 на сто на българския. Европейската комисия има доверието на 51 на сто от българите, а правителството на Бойко Борисов -на 28%.

За разлика от средния европеец, който се вълнува най-много от промените в климата, българинът се тревожи най-вече от имиграцията и тероризма, показва изследването. Двама от трима анкетирани не смятат, че мигрантите могат да допринесат за развитието на България или да се ингегрират в нея. Всеки пети е против приемането на чужденци.

Когато го питат за Зелената сделка на Еврокомисията, той посочва, че най-важно е да се намалят пластмасофите отпадъци и да се субсидират фермерите, за да произвеждат достъпна и безопасна храна.

Според 91% анкетираните българи най-голямата европейска ценност е правото на свободно движение и работа в ЕС. Като ползи от ЕС се посочват още мирът, демокрацията и засилването на влиянието на България по света чрез ЕС.

От европейските политика най-малка поддръжка у нас има за еврото - 39 на сто срещу над 60% средно за ЕС, показва изследването. Създаването на европейски цифров пазар и увеличаване на студентския обмен са също слабопопулярни в България.

Затова пък повече българи, отколкото в другите страни от Общността, искат ЕС да развива обща отбрана и да приема нови членове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: брюкселЕСбългаринЕК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е 100% европеец, роден и израсъл на континента Европа, част от ЕС. Това, че някои се мислят за азиатци и нямат самочувствие си е техен проблем. България е част от европейското семейство, дрипливите комунисти путинолюбци няма да ни вкарат в мизерията.
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ СЕ ЧУВСТВАТ ЕВРОПЕЙЦИдругата половина са русофили, турци и роми.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е, че умните българи се чувстват европейци, а останалите да се чувстват както си искат.
21
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите са с най-положителна нагласа към Путин и Русия от целия свят. Мнозинството в Словакия (60%) и България (73%) гледат благоприятно на Русия най-положителните оценки, които страната получава в световен мащаб, сочи проучването от американския изследователски център "Пю" през 2019
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Брюксел преди време казаха, че трябва да наложат реципрочно визи на САЩ заради налагането от САЩ на визи на България, членка на ЕС, но после заявиха, че не си заслужава да си развалят отношенията със САЩ заради членка на ЕС втора ръка като България.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите вярват повече на Кремъл и руските шпиони и затова си остават азиатци...ще чакат да се появи новия Аспарух да ги доведе в Европа !
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не празнувате ли деня на влюбените?
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
16
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното нагласено проучване.Оптимизъм от какво?Че ще плащаме двойни и тройни сметки?Или може би защото храната ще поскъпне отново? Изследването ми напомня статистическите проучвания в Северна Корея.Там към 95% са доволни от партията ,вождът,държавата,доходите,икономиката и тн. И тук така.Всяка година населението намалява с 60хил човека,след 25-30 год ще са предимно старци и роми,обаче всички са много щастливи от безкрайните възможности към светлото бъдеще.Няма да имате светло бъдеще,***.
15
9
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Българинът винаги е бил европеец и еврооптимист, за разлика от рушофилът ... !!!
14
1
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Добър вечер селяни прости!!!България е в ЕС заради авантата, а от своя страна ние като страна сме важни заради геостратегическото място, и нищо друго!!!Брак по сметка, ама иначе се правим на културни цвиливилизовани европейски граждани!!!Животът е жесток селяни прости!!!Агент Аарън Хамънд!ЦРУ!!!
13
12
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Мразя ЕС и НАТО!
12
1
 
6
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Дневник, 12 години са много далеч от "почти 20".
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ко речи :)))Еврото е клуб на богати. Работа нямаме там. А и сме източноправославие дори само заради това ще сме отритнати. Поляци чехи унгарци не са ХИЧ глупави не го и помирисват!
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ се чувстват европейци, а другата половина се чувстват русотанганайци
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хтака ли бе шебек рубладжийски хахаха
8
9
 
10
 
! Отговори
Х преди 4 години
Европеец, българин или герберин? Аз съм българин! Душата ми е българска! Но България не е в Евросъюза! Защо ли? Защото е американска колония, защото ни имат за *** роби, защото искат да ни изтрият от лицето на Земята! На кого му трябва това? Кой е гадният *** режисирал този театър???
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половината българи се чувстват европейци, другата половина ***.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДРУГАТА ПОЛОВИНА СА ДЪРТАЦИ ОТ СОЦА С ПЕТОЛЪЧКИ В ТИКВИТЕ
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Половин европеец? Хахаха по скоро си мисли че е европеец а всъщност е нс нивото на Сомалиеца.Диво племе сме