Младите - все повече "сингъл". Къде се загуби любовта?

Ролите на мъжете и жените се размениха, обяснява психотерапевт
15 фев 2020 14:30, Петя Славова
360
Младите - все повече "сингъл". Къде се загуби любовта?
Снимка: БГНЕС

Колко трае любовта в съвременния и забързан начин на живот, коментира специалист. Оказва се, че младият човек  в днешно време все по-трудно се обвързва и все по-често връзките завършват с раздели или разводи.

Според проучване на социолога от Станфорд Майкъл Розенфелд 70% от двойките, които не са женени, се разделят в рамките на 1-2 години след началото на връзката си.

Все повече расте и броят на "сингъл" хората" - тези, които няман влечение към брака и връзките изобщо. Според "Евростат" и статистиката от 2016 г., една трета от домакинствата в Европа се състоят от един човек, като най-голям е процентът в Швеция - повече от половината домакинства.

"Любовта в традиционния смисъл може би се е позагубила. Като че ли вече сме по-егоистични и по-нарцистични и не се задържаме дълго с д един и  същ човек", обясни пред bTV психотерапевтът д-р Галина Кабаджова.
Специалистът подчерта, че човек е заобиколен от много удоволствия и възможности в модерния свят, заради които компромисите в една връзка стават все по-трудна и нежелана част.

По думите й, връзките се разпадат, след като любовта приключи и дойде отговорността. "Когато трябва да оставим себе си на заден план и да заведем партньора и отношенията помежду ни напред, сякаш не искаме да държим оковите на любовта и си обръщаме гръб", обясни Кабаджова.

Според нея, продължителността на връзката е отговорност, работа и задължение. Изследвания обаче показват, че хората в световен мащаб са високо нарцистични - избират да бъдат самотни, критични са и са си самодостатъчни.
"В съвременния свят, за да оцелееш, трябва да си готов да жертваш малките неща, така че да се издигнеш дали в кариера, дали някъде другаде", обясни психотерапевтът.

В днешно време, според нея, е сменена и ролята между мъже и жени, като дамите искат да са силни и доминиращи, успешни по "мъжки". Мъжете пък отстъпват, защото им е трудно да реагират на тази женска сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


360
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
2
 
0
 
! Отговори
логика преди 2 години
Ето как стоят нещата...Преди са се женели, за да могат да правят секс и да се възпроизвеждат, а днес знаят, че секс може да се прави и без подпис и любовта не се е изгубила, а ни трябват пари, за да я намерим...Много е трудно да срещнеш голямата любов в тясното си обкръжение...Колкото по-голям избор имаш, толкова по-голяма е вероятността...
263
0
 
0
 
! Отговори
Влюбения преди 4 години
В гората .....
262
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 265Многознайко, на кой "съюзника" му му извива ръцете защото така му изнася? Ти даже не можеш да разбереш, че аз правя разлика между жени на място и мнозинството, които са в различна фаза на зинали да поглъщат каквото могат. Имам толкова много примери за такива и толкова малко за свестни жени, че ти е бедна фантазията. И да ти кажа още нещо, понее заговори за децата. В България се правят невероятно количество аборти. Нека ти подскажа: не е от лоялни партньорки.
261
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Към жените - НЕ приемайте да живеете с партньор без бракНЕ раждайте дете без бракБъдете внимателни със секса преди брака и не бързайтеГрижете се за външността, езика и маниерите сиБъдете лоялниБъдете със самочувствиеБъдете търпеливиПодходящият мъж ще се появи
260
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Нормално ли е това семейство, когато двойката не живее с брак, има припознато дете, майка си живее с детето си отделно, а бащата идва при тях от дъжд на вятър и то само да даде пари"Познавам точно такъв - има две деца от две различни връзки. Сега живее с трета - грозна, но богата жена. Не се е женилОт бизнеса ни знам, че той е крайно безотговорен, мързелив, егоистичен и неблагодарен човек. Не знам дали има връзка с личния му живот, но никой достоен мъж няма да бяга от брак
259
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Биваш третиран като ходещ портфейл, който по подразбиране трябва да се съгласява,"Ти изобщо не разбираш какво е брак! Бракът е сътрудничество, вие сте съюзници и партньори. Съпругът/та е най-близкият човекЗатова не "даваш" пари - парите са общи, също както и задълженията по дома, грижите по децата, придобитото по време на брака и т.нАко не умееш да живееш в хармонично сътрудничество с друг човек, или не си намерил човек, който да умее да живее така, по-добре си стой сам
258
0
 
9
 
! Отговори
До 240, Стоян преди 4 години
Никой не обича нахалните и арогантни хора, също. Те виреят в примитивните общества, където арогантността се бърка с мъжество и героизъм. Там където има цивилизация наглостта е най-голямата низост а наглеците и тарикатите са натикани на дъното на социалната йерархия. Да мият коли или да ги изчукват примерно.
257
3
 
4
 
! Отговори
Джия преди 4 години
Щом в неделя следобяд пишете за връзки, всичко е ясно. Аз сега отивам да му откъсна главЪта още един пет, че от сутринта ми се надъбра. Аре чаЛ.
256
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПроблема е когато тя стане основната валута за да се поддържа брака в добро състояниеНе съм съгласен. Защото такава валута има при двойки, живеещи на семейни начала. Нормално ли е това семейство, когато двойката не живее с брак, има припознато дете, майка си живее с детето си отделно, а бащата идва при тях от дъжд на вятър и то само да даде пари или някаква си издръжка ( било то и минимална)? Това здраво човешко и семейно отношение ли е ? Малко са отговорните мъже и жени.
255
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 274Брака не е нито лошо, нито хубаво. Той е каквото хората в него си го направят. Тук дискутираме как хората в него виждат брака и често това е доста нелицеприятна история ако нещата се наричат с истинските им имена. Аз познавам доста смели хора, които нямат и не искат да имат брак. Има разлика между "реалист" и "страхливец". Проблема не е че има "материална част". Проблема е когато тя стане основната валута за да се поддържа брака в добро състояние
254
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 272Брака не е нещо лошо, напротив , най- доброто за една нормална и хетеросексуална двойка. Само страхливците се плашат от брака. Плашат се и онези тези мъже, които не искат да дадат спокойствие, грижа и отговорност на своята нежна половинка, и грижа и любов към децата. И какво от това ,че има и материална част в брака? Това нещо лошо ли е? Безбрачните хора живеят в лишения и не пръскат пари, така ли? Материалното липсва и е нещо лошо при хората, живеещи на семейни начала?
253
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 271Тук не става дума за парите само: става дума за отношението. Биваш третиран като ходещ портфейл, който по подразбиране трябва да се съгласява, иначе започват проблемите. Повечето жени които са такива и са малко по-интелигентни добре го обличат това в поведение, но пак си личи. Нямам проблеми да давам пари за дома си и за хората които обичам, имам проблеми това да става "при-поискване" и това "при-поискване" да е разменна монета за много неща, които е НЕДОПУСТИМО да се търгуват
252
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 269Много се радвам за теб, но това което разказваш е изключение, не правило. И примера ми не трябва да го приемаш буквално - той има за цел да покаже, че жена ти е един човек когато се жените, а след това често се оказва, че е съвсем друг. И в най-добрия случай търсиш начин да оправдаеш пред себе си защо да останеш с този човек който няма чертите на този, който си харесал. Често двете причини за озтаването в брака са "навик" и "материални".
251
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 266И дори и приятелката/ жена ти да е разточителна, не трябва да я укоряваш. По- добре е да се дават пари, отколкото да не даваш пари , освен ако не си решил да спестяваш пари за апартамент. Глупаво е да се стискаш и да не даваш пари за жена си / приятелката си, както и за децата си. Иначе какъв мъж си, ако не желаеш да се грижиш финансово за жена си и децата си? Зарадвай приятелката / жена си с подарък или някоя хубава дреха, а ако имаш и дете/ца хубави дрехи и играчки
250
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До GromЕдно е да имаш приятелка, друго е да имаш жена. Пред Държавата и закона си твоята е някоя, когато тя е твоя съпруга и и ти си някой, когато си нейн съпруг и двамата имате сключен граждански брак. Когато си живеете на семейни начала, пред държавата сте никои и просто приятел и приятелка. Та , ако имаш съпруга,която е и приела твоята фамилия, тя и като снаха може и в право е да иска промяна или допълнение към семейния ред. Ако нямаш съпруга , а имаш приятелка, тя няма такова право
249
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 266Жена ми не съм я срещнал в планината, нито по дискотеките и клубовете. Жена ми не може да се похвали с 16 чифта обувки, защото има едва 3- 4 чифта обувки: 2 броя за зимата, два за пролетта и лятото , а обувките сама си ги е купила. Същото е и с дрехите. По почивки и екскурзии в чужбина не я водя, не защото съм беден, а защото тя не желае и не иска. Предпочита да си почива с мене в България. Най -много на планина и зоопарк, а на море ходихме само 1 ден и то миналата година.
248
3
 
7
 
! Отговори
Grom преди 4 години
Дамите търсят хем да ги издържат, хем претенции имат, хем искат и настояват да определят чужд дневен ред.Ако човек е склонен да търпи подобно арогантно поведение и нахалство, има връзка и брак. Ако не е склонен или когато му дойде в повече - остава сам.
247
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 265Е тва е един от проблемите: трябва да "работя", за да има секс, иначе скъпата постоянно ще "я боли глава". Я у лево.
246
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 263По-интересния въпрос е: за какво НЕ вадиш "пачки". След време даже и "романтиката" минава през портфейла. Внезапно, жената, която си срещнал на планина на палатка, вече не "може" да спи на палатка, къмпинг на морето е "недопустим" с различни видове претекст и "нуждата" от 16ти чифт обувки е абсолютно неоспорима.
245
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 260Вярно е по принцип. Обаче може да се избегне. Има си майсторлък, има си хватки, включително и психологически. Връзката е нещо, което не чакаш да ти е сервирано, а върху което работиш и полагаш усилие да върви добре, във всички аспекти. Обаче добрата връзка дава много ползи, които един егоист дори не разбира, че губиСъс сигурност който избягва брака, защото сексът щял да му омръзне е или дълбоко незрял човек, или пък е просто доста *** и мързелив