Страховете от еврозоната на българите – неоснователни

Ефектът от еврото - по-добър отколкото очакваме
Обновена: 19 фев 2020 10:37 | 18 фев 2020 23:00, Нели Христова
113

Според ректорът на ВУЗФ доц. Григорий Вазов страховете на българите от влизане в Еврозоната са неоснователни.

"Кризата в Гърция произлезе от съвсем други неща - взимане на много кредити, еврото няма нищо общо с кризата в Гърция", категорично заяви той в судиото на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че сериозното доверие на чуждите инвеститори към България през последните една-две години ще бъде изгубено при несигурност на пътя на България към Еврозоната.

"Оттук нататък ще има реакция в бюджета, в приходите, в безработицата...", каза ректорът.
"При всички случаи ефектът от въвеждане на еврото ще бъде по-добър отколкото предполагаме. Не виждам в какъв аспект ще пострада българският гражданин", убеден е той.

Според ректора на ВУЗФ хората се страхуват, защото 22 години от въвеждането на валутния борд са много кратък период и споменът от икономическите сътресения през 90-те е пресен.

"Изчакването за влизане в първия етап към влизане в Еврозоната не е добър знак. Аз се страхувам, че е възможно да се получат сътресения в икономическото развитие на България, възможно е изтеглянето на инвестиции. Изчакването е по-скоро със знак минус. Ще има много ефекти от непрофесионално говорене в този аспект", каза доцентът.

Ефектът от разследването на приватизацията ще бъде морален, смята доц. Вазов.
"Проблемът не е в самата приватизация, а да се разследва какво е стояло преди приватизацията. Големият проблем на приватизацията е пак политически", отбеляза той.

В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

"Законът за промените във висшето образование - това е един от пътищата, но не истинският път. Това е един от бавните и много внимателни пътища, по който да се стигне до някакво решение с българското образование. Но въпреки това има находки в сегашните поправки в закона", коментира доц. Вазов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте плашили с тая Гърция. Като не можахте да уплашите хората по друг начин сега намерихте ново плашило Гърция. Като не разбирате нищо от финанси поне не се излагайте като кифладжии. След като влезнеш в еврозоната естествено че ще трябва да депозираш някакви ценности в ЕЦБ която ще изпълнява досегашната роля на българската ЦБ, но това не означава че ще плащаш дълговете на Гърция а само че влизаш образно казано във взаимоспомагателната каса на еврозоната.
16
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на крадците от ГЕРБ е да бутнат борда и левът да се обезцени спрямо еврото.Споменават се курсове 1:6 до 1:7.Така крадците от ГЕРБ ще погасят по-евтино милиардите заеми, които изтеглиха и с които си напълниха гушките.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, щом сРаховете са неоснователни, вече се поуспокоих..
14
7
 
10
 
! Отговори
V преди 4 години
В Европа има много закъсали банки и държави .А това овеличава обществените разходи на еврото .Освен това четвъртия райх не е хилядолетен .В един момент България ще бъде принудена да го напусне .Без собствена валута и резерв как ще стане това ? Аз не казвам че утре райха ще рухне ,но все някога ще стане .Факторите които оказват влияние на цената на еврото са много и не е толкова просто както ви втълпяват. Според мен и този балон ще се спука .Еврото де .Няма не спукан балон.Въпрос на време.
13
2
 
12
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Кризата ще дойде заради българските търговци, не заради друго. Те ще видят "далаверата". Ще вдигнат цените и всичко ще се обърка... Тези "хубавци" не са политици ... те са от народа ...
12
2
 
21
 
! Отговори
КОЛКОТО преди 4 години
договориха работата на АЕЦ КОЗЛОДУЙ, а закриха 4 енергоблока, които досега да бяха наработили за 30 г поне 30-50 МЛРД ЕВРО ,а пощите от ЕВРОПАТА са 10 МЛРД за цялото това време. А загубите от разни разпоредби като закона за лозята, че могат да се увеличават с 1% годишно в угода на френки, италиански и испански винопроизводители.... Законите В ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ са да ни съдерат и кожата от гърба
11
2
 
24
 
! Отговори
Шапшал преди 4 години
СРАХОВЕте . Много точно казано. Ще съ осерем с Еврозоната.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като си знаем как хич не се главоболят с подробности, нито с преработване, етикетчетата направо ще си останат същите + една дребна корекцийка - зачеркват лев и пишат евро. Иначе става страшно: брокюсрел ще ги обвини в популизъм. Популотода
9
3
 
15
 
! Отговори
ЧЕХИТЕ преди 4 години
не искаха да влезнат в еврозоната, въпреки натиска, защото трябваше вднага да заделят 3 МЛРД ЕВРО за заема на ЕЦБ към ГЪРЦИЯ, с който Гърция си върна парите на германски и френски банки. Германските ЧАСТНИ банки си получиха кредита от парите на данъкоплатците, а изведнъж всички държави спасяваха ГЪРЦИЯ. А гърците непрекъснато водеха преговори за намаляване и упрощаване, като демонстрираха сближаване с РУСИЯ за да шантажират ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ. За това ни водят към този "СВЕЩЕН СЪЮЗ". За заколение
8
1
 
18
 
! Отговори
V преди 4 години
Защо слушате икономистите ? Те ако разбираха от икономика тука ли щеше да е сега света ??? Истината е че парите се обезценяват по бързо от растежа .Няма растеж .Растат дълговете .За да плащат все по големи обществени разходи има три начина. По високи данъци. Ниокй не го ще тоя начин. Вземане на дълг .Това вече не е възможно. И третия начин е обезценяване на парите .Това е най вероятния сценарии .Зависи и другите ква политика следват .На по цените на златото се вижда че няма растеж .Има свиване
7
4
 
18
 
! Отговори
ОПАСНОСТТА преди 4 години
не е, че цените ще ги закръглят нагоре, това е малък проблем. Опасното е, че банките в БЪЛГАРИЯ са ЧУЖДИ и ще си ги направят веднага не отделни субкти, както са сега , а КЛОНОВЕ на ГЕРМАНСКИ, ИТАЛАНСКИ, ГРЪЦКИ, ФРЕНСКИ и АВСТРИЙСКИ банки. НЯМА да имат задължения към фонда при фалиране на баките. Сега 100 000 лв са гарантирани при влогове. ФОНДЪТ ще се опразни на мига, защото банките няма да внасят и един лев там. Обаче, ако някоя чужда банка закъса НИЕ сме насреща. Ще помагаме
6
2
 
27
 
! Отговори
ПРЕГОВОРИ НЯМА преди 4 години
Има нареждане от БРЮКСЕЛ, което нашите приведени управници изпълняват. Колкото преговаряха за българските ТИРОВЕ, толкова ще има прговори и за курса лев-евро. Колкото кажат НАЧАЛНИЦИТЕ *** БОРИСОВ козирува и изпълнява
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената полза е за по-големите производители и търговци. Всичко друго ще бъде пометено. Светът е станал глобално колониално село и малките и по-бавно променящите се, ще загинат. Много сме далеч от световната глобализация.
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да другари с приемане на еврото няма да ви се налага да спзвате диета и ще станете като фиданки. Нали ги познавате вашите търговци. Което струва 1 лев ще стане 1 евро вместо 50 цента. Което струва 5 лв ще стане 5 евро вместо 2,50 евро и така нататък. Но пък заплатите ви няма да мръднат. 1000 лв ще станат 500 евро и в сравнение с цените ще я изгубите наполовина. Тук в Саарбрюкен когато приеха еврото всички цени си останаха същите. 1 дойче марка стана 1 евро. Заплата от 4000 марки на 4000 евро
3
1
 
28
 
! Отговори
Нено преди 4 години
До Анонимен 1Абе ***, питай британците защо не се отказаха от стърлинга, или датчаните от кроната!
2
2
 
23
 
! Отговори
Паскал преди 4 години
А кой плаща "солидарно" бакиите на гърците бе пишман ректоре? Държавите с евро или останалите държави? Аман от пишман "експерти"!
1
33
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите ръководени от предателите от БСП се чудят с какви лъжи, увъртания и мошеничества да осуетят влизането на България в еврозоната. Причината е ясна, ако България влезе в нея за Русия се срива мечтата България отново да стане руска колония, а за русофилите отново да яхнат народа както по времето на комунизма.