Политизирането на Васил Левски - пагубна грешка

Имаше партийна режисура, смята политолог
21 фев 2020 09:40, Красимир Ангелов
85

Отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Васил Левски предизвика пореден политически сблъсък по остта президент - управляващи.

Според политолога Цветанка Андреева това е естествена част от предизборната кампания, която по думите ѝ вече тече. От една страна политиците прегряват, от друга - имат по-голям времеви диапазон да грешат, смята тя.

"Това бяха груби грешки от гледна точка на политическия пиар. Със сигурност имаше партийна режисура, тя беше съвсем очевидна. Самото шествие, което излъчваше партийният канал на БСП, президентът Радев, заобиколен с две от най-емблематичните лица на БСП, това беше превърнато в партийна манифестация", посочи тя пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че за българите Левски е критерий за политик. Затова било изключително трудно да правиш пиар с образа му. Голямо е изкушението на партийните централи да заиграят и да правят реклама през Левски, но това е пагубно, категорична е Цветанка Андреева.

"Левски е експлоатиран веднага след Освобождението - от политическата гледна точка, от образователна, от спортна - един от най-големите футболни клубове носи неговото име. Левски винаги е част от партийната пропаганда. Социалната памет ни кара да бъдем критични", подчерта политологът.

Според Андреева живеем в епохата на популизма, но да си популист не означава да си Левски. Левски е харизма, популистите не са харизматични. Нашите политици правят груба грешка, убедена е тя.

Историкът проф. Искра Баева отбеляза в студиото на "България сутрин", че смущаващия факт, че подобни исторически събития винаги се политизират. Това е големият проблем, смята тя.

"Когато има такова отбелязване или честване, на преден план винаги са политиците. Никой не се интересува от мнението на историците. Така е замислено и отразено в медиите. Фигурата на Левски е малко по-особена, това е задължителният символ, който се използва от всяка партия и всеки политик. По един и същи начин ли го възприемат? Разбира се, че не", коментира проф. Баева.

По думите ѝ избягваме от истинското осмисляне, а във Васил Левски може да се намери желание за обединение, за противопоставяне, за абсолютно всичко. Уникален е, защото може да бъде използван от всички във всякаква посока, подчерта историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
31
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 4 години
До АнонименАко се нареди до Боко го очаква политическа смърт! За "маската"?? Той еединственият БГ президент, поне досега, който не е ползвал "маската" на козята брадичка от Апокалипсиса!
66
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А що се отнася до партийната режисура - Борисов през 2013-та си ги режисираше протестите 3 месеца и окото не му мигаше. И дори си признаваше. Но тогава му харесваше.
65
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Госпожо, страх ви е да не загубите властта. Затова толкова ревете. При всяко надигане на глава от народа, при всеки протест реакцията ви е винаги една и съща. Много ви е домиляло това `статукво`, че ако не се пипа по-лесно се граби. Затова използвате всеки опит да ви покажат какви сте .оклуци да обвинявате. А самият Левски точно това би искал - не да седим като овце и да оставяме да ни стрижат, а да се борим за правата си. Днес освиркване,утре надявам се нещо по твърдо и безкомпромисно
64
6
 
35
 
! Отговори
До 67-ХМ преди 4 години
Тези 500 души с еднакви раздадени портрети и с табелки на населените места от техните ППОта ли са народа бе другарю.Не се наядохте,не се смирихте бе ! Убивахтехте България три пъти и все друг ви е виновен.....Може ли да сравниш днешната с Лукановата и Виденовата зима и с констатацията на бай Тошо -,,социализъма е едно недоносче"! Нямали пари а молове ,супермаркети и границите претъпкани от,, умиращи от глад" Положението днес е в пъти по добро от вашите фалити! ....И учи правописа!
63
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До упс 35 от ВалкаНе, от сайта EL PERIÓDICO, статията е Una investigación por blanqueo de dinero en Barcelona apunta al primer ministro de Bulgaria.Може да видиш новината и в други български сайтове, дневник примерно.
62
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато има такава ретроградна партия като БКП-БСП няма да има мир в България. Това са злобни и необразовани хора, които са свикнали да взимат власта с кръв, ама не кръвта на Радев и Нинова, а на *** и старците.
61
1
 
36
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Апостола на свободата!Няма друго какво да се каже! Смирение и дълбок поклон пред паметта на този Велик българин!!
60
1
 
31
 
! Отговори
4i40 asen преди 4 години
to tova politizirane nee ot v4era a otdavna pedi godini dpeseto i te podnasaha tsveta
59
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най ми е кеф караянчева която остави детето и майката в катастрофата да държи речи за Левски
58
7
 
41
 
! Отговори
Сата преди 4 години
Заиграването с Левски е мащабна манипулация на руските хибриди. Цели основно да се принизи един от националните ни символи, което е част от московската политика за унищожение на българската нация. Всички *** коментари за Левски, са писани от русофилски ***.
57
16
 
33
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
Иконата Левски принадлежи на БСП!!!
56
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев едва изчака да свали маската на "президент на всички българи" и вече започна да ходи по манифестации на БСП. На втория етаж няма никой.
55
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен АлкохоликИ други такива села има които гласуват 100 за твоята партия БСП, ама га фалирахте три пъти България за 10 години тогава ни ривахти?
54
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Политизирането е единствено в главите на кошлуковите медии, които дават повторения на ските по 5 пъти на ден а взимат 70 милиона държавни средства
53
2
 
33
 
! Отговори
До упс №35 от Валка преди 4 години
Това от сайта на лъжеца Арман Бабикян ли го научи ?
52
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Левски си е мълчал и робувал
51
1
 
40
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Под тема за Левски, един куп гнусни коментари! Срам ме е от вас, срам!
50
8
 
50
 
! Отговори
Валка до № 19 A РЕДН преди 4 години
А за твоя Радев да не говориме.Не харесвах Първанов , но той е класи над този самовлюбен и повярвал си ,че е велик и непогрешим . Не случайно го наричат РЕЗИЛДЕНТ.С всяка негова проява той дискредитира институцията , която оглавява и най-вече е вреден за европейското бъдеще на Б-ия .
49
7
 
35
 
! Отговори
ВСИЧКОТО Ц. ЗА ГЕРБ преди 4 години
строено на балатума и с възгаси САМО ГЕРБ. Има ли някой да не е гледал кличетата, които самите те са снимали хапвайки, пийвайки. И от време на на време се чува тон от "домакина" САМО ГЕРБ. А на изпроводяк по една торбичка "подаръци" за в къщи. Нали един от местните олигарси им беше дал по няколко бутилки олио/това произвежда/ за да насочи мислите им в правилна посоика
48
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като цяло Левски никога няма да бъде изследван честно и без емоция заради факта ,че е превърнат в истински политичеси култ със съответните жреци към него.Пламен Митевци,РуменюРадевци,Стефан Цаневци винаги ще извличат девиденти от култа и едва ли някога Левски ще бъде оценен правилно и научно.В България Левски е станал езическо масонска религия с футболен отбор.А последователите му днес извън жреците са просто едни елементарни простаци.