Политизирането на Васил Левски - пагубна грешка

Имаше партийна режисура, смята политолог
21 фев 2020 09:40, Красимир Ангелов
85

2930 гледания   |  Още видео

Отбелязването на 147-годишнината от гибелта на Васил Левски предизвика пореден политически сблъсък по остта президент - управляващи.

Според политолога Цветанка Андреева това е естествена част от предизборната кампания, която по думите ѝ вече тече. От една страна политиците прегряват, от друга - имат по-голям времеви диапазон да грешат, смята тя.

"Това бяха груби грешки от гледна точка на политическия пиар. Със сигурност имаше партийна режисура, тя беше съвсем очевидна. Самото шествие, което излъчваше партийният канал на БСП, президентът Радев, заобиколен с две от най-емблематичните лица на БСП, това беше превърнато в партийна манифестация", посочи тя пред Bulgaria ON AIR. 

И добави, че за българите Левски е критерий за политик. Затова било изключително трудно да правиш пиар с образа му. Голямо е изкушението на партийните централи да заиграят и да правят реклама през Левски, но това е пагубно, категорична е Цветанка Андреева.

"Левски е експлоатиран веднага след Освобождението - от политическата гледна точка, от образователна, от спортна - един от най-големите футболни клубове носи неговото име. Левски винаги е част от партийната пропаганда. Социалната памет ни кара да бъдем критични", подчерта политологът.

Според Андреева живеем в епохата на популизма, но да си популист не означава да си Левски. Левски е харизма, популистите не са харизматични. Нашите политици правят груба грешка, убедена е тя.

Историкът проф. Искра Баева отбеляза в студиото на "България сутрин", че смущаващия факт, че подобни исторически събития винаги се политизират. Това е големият проблем, смята тя.

"Когато има такова отбелязване или честване, на преден план винаги са политиците. Никой не се интересува от мнението на историците. Така е замислено и отразено в медиите. Фигурата на Левски е малко по-особена, това е задължителният символ, който се използва от всяка партия и всеки политик. По един и същи начин ли го възприемат? Разбира се, че не", коментира проф. Баева.

По думите ѝ избягваме от истинското осмисляне, а във Васил Левски може да се намери желание за обединение, за противопоставяне, за абсолютно всичко. Уникален е, защото може да бъде използван от всички във всякаква посока, подчерта историкът.


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 1 месец
До Анонимен
Ако се нареди до Боко го очаква политическа смърт! За "маската"?? Той еединственият БГ президент, поне досега, който не е ползвал "маската" на козята брадичка от Апокалипсиса!
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А що се отнася до партийната режисура - Борисов през 2013-та си ги режисираше протестите 3 месеца и окото не му мигаше. И дори си признаваше. Но тогава му харесваше.
69
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Госпожо, страх ви е да не загубите властта. Затова толкова ревете. При всяко надигане на глава от народа, при всеки протест реакцията ви е винаги една и съща. Много ви е домиляло това `статукво`, че ако не се пипа по-лесно се граби. Затова използвате всеки опит да ви покажат какви сте .оклуци да обвинявате. А самият Левски точно това би искал - не да седим като овце и да оставяме да ни стрижат, а да се борим за правата си. Днес освиркване,
утре надявам се нещо по твърдо и безкомпромисно
68
6
 
4
 
! Отговори
До 67-ХМ преди 1 месец
Тези 500 души с еднакви раздадени портрети и с табелки на населените места от техните ППОта ли са народа бе другарю.Не се наядохте,не се смирихте бе ! Убивахтехте България три пъти и все друг ви е виновен.....Може ли да сравниш днешната с Лукановата и Виденовата зима и с констатацията на бай Тошо -,,социализъма е едно недоносче"! Нямали пари а молове ,супермаркети и границите претъпкани от,, умиращи от глад" Положението днес е в пъти по добро от вашите фалити! ....И учи правописа!
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До упс №35 от Валка

Не, от сайта EL PERIÓDICO, статията е Una investigación por blanqueo de dinero en Barcelona apunta al primer ministro de Bulgaria.

Може да видиш новината и в други български сайтове, дневник примерно.
66
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато има такава ретроградна партия като БКП-БСП няма да има мир в България. Това са злобни и необразовани хора, които са свикнали да взимат власта с кръв, ама не кръвта на Радев и Нинова, а на *** и старците.
65
1
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 1 месец
Апостола на свободата!

Няма друго какво да се каже!
Смирение и дълбок поклон пред паметта на този Велик българин!!
64
1
 
0
 
! Отговори
4i40 asen преди 1 месец
to tova politizirane nee ot v4era a otdavna pedi godini dpeseto i te podnasaha tsveta
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Левски винаги е политизиран от всички партии на всеки режим. Открихте топлата вода.
62
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най ми е кеф караянчева която остави детето и майката в катастрофата да държи речи за Левски
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Активист на БСП
хахаха бсп и икони.... не се ли самоизключват двете понятия
60
7
 
10
 
! Отговори
Сата преди 1 месец
Заиграването с Левски е мащабна манипулация на руските хибриди.
Цели основно да се принизи един от националните ни символи, което е част от московската политика за унищожение на българската нация.

Всички идиотски коментари за Левски, са писани от русофилски тролове.
59
16
 
2
 
! Отговори
Активист на БСП преди 1 месец
Иконата Левски принадлежи на БСП!!!
58
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев едва изчака да свали маската на "президент на всички българи" и вече започна да ходи по манифестации на БСП. На втория етаж няма никой.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
думите на Левски в устата на днешните политици звучат така-"ако печеля, печеля само аз, ако губя, губи цял народ"
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
на следващия 19-ти февруари не трябва да бъдат допускани политици до паметника, за да не го омърсяват! Радев егоистично реши да прави демонстрации, този не става за нищо, също като останалите алчни м.аскари от всички партии. Мръсни... долни дребни души
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Алкохолик

И други такива села има които гласуват 100 за твоята партия БСП, ама га фалирахте три пъти България за 10 години тогава ни ривахти?
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политизирането е единствено в главите на кошлуковите медии, които дават повторения на ските по 5 пъти на ден а взимат 70 милиона държавни средства
53
2
 
2
 
! Отговори
До упс №35 от Валка преди 1 месец
Това от сайта на лъжеца Арман Бабикян ли го научи ?
52
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Левски си е мълчал и робувал