Калфин пресметна: Напускащите България 2 пъти повече от завърналите се

Може да ги задържим с добри условия за отглеждане на деца, смята бившият министър
25 фев 2020 09:45, Красимир Ангелов
216

Балансът между напуснали и завърнали се у нас българи през 2018 г. е два пъти по-голям в негативен план отколкото през 2012 г. Много бързо се увеличават хората, които напускат страната, обяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Националната статистика отчита положителна тенденция в броя на завърналите се. За статистиката информира лично премиерът Бойко Борисов във Facebook, но публикацията му отнесе остри критики. Той отговори на критиците, че работи за това страната ни да е по-добро място за живот.

Още по темата
"Това е реалистично, доколкото се гледат данните на НСИ, с някои условности как те отчитат заминалите в чужбина. За да бъде отчетен някой в НСИ, трябва изрично да заяви, че напуска страната. И премиерът, и критиците му са прави в случая. Премиерът е прав в това, че има нарастване на завърналите се в България. Но критиците му са прави, че има още по-голямо нарастване на напусналите страната", заяви Калфин в студиото на "България сутрин".

По думите му около 2 млн. наши сънародници живеят зад граница, но е много трудно да бъде определен точният брой. Започнаха да излизат висококвалифицирани кадри, сега излизат всякакви кадри, отбеляза той.

"Има много хора, които учат в чужбина и се връщат след ученето си, правят семейства в България и напускат трайно страната. Може да ги задържим, когато има добри условия за отглеждане на деца, добро образование и спокойствие на едно младо семейство, че може да работи и да не мисли за битовите неща", обясни Ивайло Калфин.

Той е категоричен, че кохезионната политика и инфраструктурата няма да върнат сънародниците ни от чужбина. Дълго време се говореше, че като се построи Дунав мост 2 и видинският район ще се оживи - няма такова нещо. Там няма останали хора, няма и предприятия, в които да отидат инвеститори, защото не могат да намерят персонал, даде пример бившият социален и външен министър.

България в чакалнята на еврозоната

В момента левът е достатъчно стабилен, въпреки опитите да се разклати с промени в закона. България не е готова още, тя се готви.  Банките преминаха стрес тестове и бяха дадени препоръки. Притеснява ме, че няколко пъти заявените дати бяха отменени. Очевидно има проблем, който виждат нашите европейски проблеми, посочи бившият външен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
До 86За каква среда бълнуваш?Има статистики на НСИ, статистики на НАП, ти не си бил познавал човек с под 3000 лева заплата?! На кой свят живееш? Реалността е, че средният българин е с 750 лева брутна заплата, а над 3000 лева заплата взимат много малко хора в България. Не познавал той....На мен каква ми е заплатата е друг въпрос - може да е и 2 и 200, няма кака ти да знаеш, за да ми даваш акъл да съм сменял средата.
92
2
 
12
 
! Отговори
до 97 преди 4 години
Много ясно, собствениците на малък бизнес интернет не разглеждат и нямат право да пишат коментари под новини. Програмистите с по 10+к заплати- също, защото в очите на бачкатора са много заети, а реално по 5-6 часа на ден нищо не правят, освен да играят тенис на маса, конзолни игри, да се ровят из интернет итн.. Не съм човекът, написал коментара, просто отбелязвам глупавата ти гледна точка. Да пишат под новини ще видиш всякакви хора. Ама всякакви.
91
2
 
20
 
! Отговори
Факт преди 4 години
За 10 години от устата на Тиквата-лъжец 1 на България не сме чули една истина.
90
1
 
13
 
! Отговори
Счети преди 4 години
До Сенко 84. Много е просто в страницата на НСИ е посочено, че като емигрирали/имигрирали се считат лицата, които са сменили постоянния си адрес към 31.12. С други думи, такива като вас не влизат в статистиката. Хайде сега всички да се замислят колко българи въобще са си сменили реално местоживеенето и колко е зле всъщност ситуацията, защото има много лица, които само фигурират в България включително и в списъците за гласуване, а всъщност са в чужбина дългосрочно.
89
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
89-ти, ако ти беше "собственик на малка технологична компания" нямаше да търкаш тук клавиатурата и да се правиш на защитник на злонамерените комунисти от ГЕРБ, защото самото ти достойнство на бизнесмен не би ти позволило това ! Про'стотията ти и комплексът ти са лесно разпознаваеми ! Безх'аберен безд'елник си !
88
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата се е притеснил защото няма кой да плаща данъци и тиквочите ще фалират
87
0
 
7
 
! Отговори
До 87 преди 4 години
След като си неграмотен икономически защо се изказваш по темата!? Пишеш БВП и четеш как се изчислява, а именно стойността на всички стоки и УСЛУГИ. А лекирите и зъболекарите извършват здравни услуги, всъщност всяка човешка дейност насочена към задоволяване на определена потребност е компонент на икономиката!
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
отидох в германия западен берлин работих една седмица растоварвах техника на кола взмамхме по 100 марки 10 човека през деня растоварихме 5 тира.между нас имаше поляци и бг които не позавахме те бяха двама инжинери .разделихме се след две год..се срещаме в москва аз работех гл.директор а тия двамата инжинери строяха пътища питам ги защо в русия -руснаците нас ни обичат езика без да знае руския разбираш .и тека останах в москвана 60г.се пенсионирах работа в бг няма отивам на бг созопол и велинград
85
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При управлението на НДСВ+ДПС през 2001-2005 година, живородените деца се увеличиха от 68 хиляди на 71 хиляди на година. После при тройната коалиция се увеличиха от 71 хиляди на 81 хиляди на година, но дойде ГЕРБ и от 81 хиляди живородените деца спаднаха на 62 хиляди през 2018 година. За 2019 НСИ не дава данни. Това е втората страна на демографската катастрофа, първата е бягащите от ГЕРБ в чужбина.
84
1
 
6
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Съвсем честно : - В последните две години все повече срещам сънародници с добро образование( и да, голяма част от тях работят ниско квалифицирана работа!) .. За ,,алкохолните" ни, е ясно че са навсякъде, където има пара без работа--далаверка! Не говоря за инженери и лекари, които са също доста станали тук...
83
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ги пресметна Калфин? Гледаме тавана и смятам - такива разпространители на простотия и демагогия много омръзнаха.
82
3
 
11
 
! Отговори
до 87 преди 4 години
Плаща данъци, драги ми смехурко. Например, моите данъци са петцифрени годишно. Плащам пенсиите на няколко пенсионери САМО С ДОД. Да не говорим лекари и зъболекари по колко повече от мен плащат, аз съм собственик на малка технологична компания. Отделно работя и на заплата и там плащам още 1000+лв. месечно от мен и още 1000 от работодателя ми. Друго да питаш "умно" има ли?
81
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
82-ри, ти си тъ'п закостенял КОМУНИСТ ! Само комунист може да дели трудът на срамен и престижен ! Растеж в помийна яма, затова и имаш мозък колкото торен червей !
80
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
82Я ми обясни какво носи един лекар или зъболекар нa икономиката. Слушам те ***. Обясявай!!!
79
12
 
1
 
! Отговори
До реалист преди 4 години
Хубаво е да смениш средата, защото още повече ще оскотееш. Аз пък как не познавам хора с под 3000 лева заплата. То не е само да се оплакваш и да пукаш бира пред блока. Станали на 30 години, повечето оплешивели и надебелели мизерници, станали пълни *** и чичаци. Хванете да се квалифицирате, работете здраво и ще видите как заплатата ви неусетно ще стане 2, 3, 4 и повече хиляди.
78
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Преди 1989 в България имаше лека демографска криза"Хей про стак.........преди 1989 та на границата се стреляше.....за да не могат хората да бягат.........и пак казваш "имаше лека демографска криза"След 89/90 хората избягаха като дявол от тамян.......понял?
77
1
 
17
 
! Отговори
Сенко преди 4 години
Абе да питам и аз нещо. Как точно НСИ разбира, кой емигрира и кой се завръща, че и по години ги брои? Щото аз заминах 2002г. и се върнах 2014г. Нито НСИ са звъняли в нас, нито са правили статистика със семейството ми, нито аз съм обявил, че живея в чужбина. Според ГРАО живея в България и имам адресна регистрация. Да не се окаже от статистика - стъкмистика?!
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питам кому'ноидите фенове на ком'уноидната ГЕРБ:-коя държава в света пита БИЗНЕСА каква заплата трябва да получава средно един работник,както в България /кой бизнесмен ще рита против себе си/,защо в България има само два профсъюза "Подкрепа"и КНСБ/двата лакеи на управляващите/,защо отделните отрасли нямат свои профсъюзи които да защитават правата на трудещите се както е по света,защо здравеопазването не е безплатно както в белите държави,защо за умишлено убийство няма няколко доживотни, както е
75
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой напуска? Берач на малини, мияч на тоалетни, камериерка, арматурист. Колко зъболекари, лекари, програмисти (хора, които носят нещо на икономиката) напуснаха? 0.5% от напускащите са образовани хора. Всичко останало- ***. Тича *** да е слуха в ЕС, да печели за 2 месеца месечна заплата на студент в кол център в София и да се хвали колко добре живеел. Праща тука някое евро на Ганьовицата да сипва газ в 15-годишното BMW и да си купи някое златно накитче да се фука колко е успял мъжът й.
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгаре не останаха класни троолове.........ЕГН то си казва своето......младите не се вълнуват от рубли.....старите се топят по-бързо от заразените с корона вирус.