Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни

България предоставяла все по-привлекателни условия за кариера
Обновена: 29 дек 2019 10:29 | 29 дек 2019 07:30, Камелия Цветанова
275
Заминаващи зад граница, връщащи се… броят им се изравни
Снимка: Dnes.bg

Броят на българите, които се завръщат от чужбина, почти се е изравнил с броя на заминаващите, коментира за БТА Емилия Клайн от Сдружението на българите с опит и образование в чужбина "Тук-Там". Организацията създава общност от наши сънародници от цял свят и има проекти и събития с професионална, образователна и социална насоченост в България и в чужбина.

"Според статистически данни през 2018 г. са се завърнали близо два пъти повече българи в сравнение с 2016 г.", посочва Клайн.

Същевременно пазарът на труда се нуждае все повече от висококвалифицирани кадри, а безработицата в България е достигнала исторически най-ниското си ниво. България предоставя все по-привлекателни условия за кариера за квалифицирани кадри и все повече българи виждат възможности за професионално и личностно развитие именно в родината ни, смята тя, като отбелязва като мотивиращ фактор за кариера у нас възможността да сa близо до семейството и приятелите си.

Едно от важните за "Тук-Там" направления е образованието и фондът за стипендии "Иди, учи и се върни" предоставя стипендии на млади и амбициозни българи, които планират да придобият диплома за висше образование в чужбина и да се завърнат обратно, обяснява Емилия Клайн. Тя посочва, че тази година е завършило успешно четвъртото издание на фонда, с което за целия период са помогнали на 17 блестящи кандидати, инвестирайки близо 120 000 лв, като амбицията им е да увеличават този брой.

"Надяваме се, че българите все повече ще осъзнават какви са ползите от това да натрупаш знания и опит в чужбина, за да можеш да се върнеш и приложиш наученото в България", казва тя.

Като най-значимата промяна за "Тук-Там" за 2019 г. Емилия Клайн посочва края на знаковия форум "Кариера в България. Защо не?" и раждането на идеологическия наследник на тази инициатива - "Кариерен Кошер".

"Кошерът" е събитие за кариерно развитие, ориентиране и споделяне и се превръща в динамична платформа за обмен на бизнес идеи, възможности за кариерно усъвършенстване и среща на хора с различен опит и етап от своя професионален път. Събитието, проведено на 4 септември под патронажа на президента Румен Радев и с подкрепата на Министерството на труда и социалната политика, предизвика вниманието на над 90 изложители и близо 1400 регистрации от хора с различен профил, опит и възраст.

Миналата година е създаден Клуб на завършилите в САЩ, който има над 650 членове, а през ноември е стартирал и Клуб на завършилите в Обединеното кралство, който само за месец е събрал 350 човека.

"Алумни клубовете са притегателен център за българи със сходен опит и образование, които на базата на общото си минало искат да създават бъдещи инициативи, събития и спомени заедно", посочва Емилия Клайн.
За 2020 г. вече е определена дата за следващия "Кариерен кошер" - 17 септември в Интер Експо Център.

Сдружението работи усилено и по съвсем нов кариерен формат, насочен към по-млади професионалисти и студенти, както и по подготовката за обявяване на нова платформа, която да предоставя точна и детайлна информация за България и интересно съдържание от различни автори.

"Този портал цели да вдъхновява и да ни свързва още по-качествено с България, независимо дали сме тук или там", обяснява Клайн. Намеренията на организацията са да продължат да развиват общността си от членове и съмишленици, които също вярват, че заедно може да направим България едно още по-добро място.

От създаването си през 2008 г. сдружението е достигнало до над 100 000 души чрез своите проекти, чийто фокус са хората, имащи желание да заминат и да се върнат; тези, които са в чужбина, но мислят за България и искат да останат свързани с нея и тези, които обмислят дали да се върнат, но още не са взели категорично това решение.
Организацията съдейства чрез проекти, свързани с образование, кариерно развитие и информираност и създава възможности за принос и ангажираност.

"През годините 21 000 души са присъствали на наши събития, а можем да преброим стотици истории на българи, които са се завърнали успешно с наше съдействие", разказва Емилия Клайн и отбелязва, че с всяка изминала година броят на българите, които стават част от тази общност, нараства.

"Всеки може да повлияе положително на България и заедно, от "тук" и от "там", можем да постигнем по-големи успехи", уверена е тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
социализма и капитализма се управлява от едни и същи хора -огромния Ротшилдов капитал само глупаците още не са го разбрали.Карл Маркс е платен техен човек Ленин е спонсориран от тях и много други лапачи
199
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
платени проучвания на НПО спонсорирани от Сорос пълна мъгла и дезинформация
198
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бивш емигрантгосподине вие маиче зосолихте си супата дъщерями получава 1800евро плюс дет.добавки 400 евро зплатата на зета 2200евро квартира 1200 евро битови услуги 400евро от 4400евро -1600евро а колко остават смятам сам.приказвате щуротии или се проветрявате устата си да унижавате които са излезли от тази кориприрана държава която не може пред ес да си защитава интересите си.немаме нито общо с бг
197
4
 
13
 
! Отговори
true преди 4 години
откак една приятелка ми каза:"Вие избягахте на лесното,а ние се борим с трудното",разбрах че нещата в БГ са необратими,въпросната другарка продължава да чака някой отвън, хъшове и Ботев да я "спаси" а тя вече 10г да слага мутри на власт. Стоят в БГ при мама и тати, експлоатират ги да им гледат деца и зимнина, а като остареят не ги поглеждат. От такива като вас сме избягали завинаги, който иска да се връща и да се "бори". Хъшове няма вече, балъци няма, никакви пари не могат ме върна при цялата простотия в БГ начело с другаря ви Винету. И щерка му и внуците са американски граждани, пък нека са у
196
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам доста хора, които са заминали и никой с намерение да се връща. На повечето родината им липсва, обичат си българското, но няма читава работа за тях у дома. Не са капризни, просто трябва да живеят
195
11
 
3
 
! Отговори
Весели празници преди 4 години
*** скърцат със зъби. Млади и образовани хора се завръщат и ще поемат управлението на държавата. Властта се изплъзва от алчните ръчички на комунистическите отрочета. Благодарим ти, Бойко.
194
0
 
6
 
! Отговори
?????? преди 4 години
и какво значение има, да не би да сме заминали щото другия заминал, или да се връщам щото някой се върнал, какъв е смисъла да ме "информират"?
193
2
 
4
 
! Отговори
Да признаем преди 4 години
Хахаха. Поредната комунистическа опорна точка. Младите, умните и образовани българи днес се завръщат. Защото качеството и стандарта на живот у нас е най-високо. Чиста природа, прекрасна инфраструктура, евтини жилища и храна. Рай.
192
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха поредния хейт - истината е че се върнаха мноооого хора и причините не са само пари, въпреки че аз го направих за 20к+. Успех на миячите на чинии и т.н. да правят тънки сметки.... Прав им път...
191
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нашата държава се язди от мафия, която от алчност и безкрайно желание да прибере абсолютно ВСЯКА стотинка от народа, скоро ще счупи клона!Който е млад да се маха незабавно, тук никога нормалният човек не е живял в свободна и правова среда!И няма и да живее.
190
1
 
11
 
! Отговори
kxxxxx преди 4 години
поредните герберски измислици да облъчва населението, някой да чу колко търсят начини да се махнат и стоят в БГ само защото затягат пребиваването в други държави. Нали сме "европейски" граждани? И къде да ходиш за работа например - германия франция испания? другите 20+ да учиш специално езика на всяка от тях нещо не върви.В италия никакъв английски не върши работа, ако не знаеш италиански, освен за по-нискоквалифицирана работа, само за екскурзия но тогава нямам нужда от ЕС.
189
1
 
16
 
! Отговори
Тони Бонбони преди 4 години
Само рева за България. Колко ми липсва, колко е трудно да си не сред своите. И като много ми домъчнее се прибирам у татковината. Хубаво, само дето след 5 дена почвам нервно да обикалям в кръг и да страдам от бг действителноста. Та затова се прибирам, да си спомня как от България нищо не е останало.
188
1
 
20
 
! Отговори
от далече до 208 преди 4 години
баце, знаеш ли. кога няма дойче марки? !второ: не всички са се махнали заради парите а заради липсата на нормално правосъдие, липсата на дисциплина (навсякъде!), корупция и шуробадженащина и още и още.....докато държавата не започне да работи като другите цивилизовани държави и ганчовците не си. манталитета, нищо няма да стане!!!!
187
1
 
21
 
! Отговори
И един мармот завива преди 4 години
Аман от *** драсканици бе драскачи!!!Стига със смешните си стъкмистики!!!След някой месец пак ще пишете за демографската криза и как ще внасяте аборигени от намайната си...хахаха...банално е вече!!!
186
23
 
2
 
! Отговори
az преди 4 години
заминалите вместо да плюят и да живеят като скотове да вземат да си дойдат. с уменията за които са ги оценилиза десетки хиляди дойчемарки, заповядайте. има условия и добри заплати за специалисти, ще ходите на почивки и работата песен, няма да бачкате като скотове. който не го кефи чалгата и простотията, да си намери други забавления, в западна европа като стане 17:00ч какви са ви забавленията, освен да плюете по форумите?
185
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До205. Минималната заплата на тия по водопровода в Перник е 4500лв , а не 2500лв. Прит това може да се работи и без да знаеш руски и западен език
184
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2500 лева се води висока заплата в Бегету ... хаххаха... Едва 17700 парчета взимат над 9к ... не мерси!
183
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дедо попСилните решават кой къде и кога ше живее ... така е било от векове, така ще бъде и за напред.
182
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо връщащите се да ги карат в Перник на водопровода ще им фаеат по 4 500лв. месечно. А тия които искат да са писари , обратно и по далече от България. За висшисти местата са заети. Имаме си.
181
4
 
15
 
! Отговори
taner преди 4 години
срещнали се двама българи пред портите на свети петър единия богат другия беден богатия се смеел на глас накрая бедния го попитал защо се смееш нали и двамата сме мъртви богатия отговорил аз умрях само днес а ти всеки ден и така всело посрещане на новата година бъдете живи и здрави и се обичайте ;)