Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника

"Здравните власти създават излишна паника, това не е апокалипсис"
28 фев 2020 08:50, Елка Василева
269
Д-р Стойчо Кацаров: У нас вече има заразени с коронавирус, няма нужда от паника
Стойчо Кацаров. Снимка: архив, БГНЕС

Паниката, която здравните власти създават, ще нанесе повече вреди, отколкото самият коронавирус. Това каза пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Кацаров подчерта, че вижда дефицит на работещи мерки и послания към хората, а вместо това се наблюдават излишна показност, интервюта от сутрин до вечер и хора с предпазни облекла.

„Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирус. Начинът на разпространение на инфекцията в целия свят, в Европа, включително на Балканите, десетките хиляди, пристигнали от Северна Италия само в последните няколко седмици, гарантира на 100%, че у нас вече има такава инфекция. Не е доказан случай, но по начина, по който се търси инфекцията, той може да не бъде доказан и до април месец“, коментира Кацаров.

„До онзи ден само 20 души бяха изследвани. Шансът да попаднеш на болен с коронавирус е много малък. Аз не знам защо си пазят тестовете. Не знам защо централизираха нещата и само в 2 лаборатории могат да се правят изследвания“, каза още той.

По думите му очевидно няма организация за изследване на хората. „Няма инструкции към общопрактикуващите лекари, към центровете за спешна помощ – как да се вземат проби за изследвания, как да се съхранят, как да се изпратят тези проби за изследване“, каза Кацаров.

Още по темата

Липсата на доказан случай по-скоро е аргумент, че здравните власти не си вършат работата, а не че няма инфекция, категоричен е Кацаров.

„Имам чувството, че се търси една показност, а реално не се върши работа. Би трябвало тези комисии по бедствия, аварии и катастрофи да имат такива разработени планове. Това е администрация, на която плащаме точно за това. Няма нужда да има план за всеки вирус. Достатъчно е да има план за епидемия от заразно заболяване“, изтъкна Кацаров.

Вместо да успокоят хората, здравните власти създават паника, смята той.

„Да кажат ясно, че това не е чак толкова страшно нещо. Че това е нещо подобно на грипните инфекции, които караме всяка година. Няма да умре населението от това, че ще има инфекция от коронавирус. Това не е апокалипсис. Създава се такова впечатление с тия сутрешни брифинги – там кихнал някой, там се изкашлял, там имал температура, а като че ли нямат време да се заемат с работещите решения.“

„Държавата трябваше да се опита да намери още тестове, да организира вземането на проби. Аз съм изненадан и от пасивността на Надзорния съвет на Здравната каса. Те само се занимават с лимити, с бюджети на болниците, с какви ли не щуротии. В случая защо не вземат решение да увеличат броя на лимитите за направления, за консултации, за изследвания? Хората ще потърсят медицинска помощ, като се разболеят. Защо не предприемат мерки за увеличаване лимитите на болниците? Да кажат как ще се финансира това лечение на евентуални бъдещи болни с тая инфекция – по кой алгоритъм, по коя клинична пътека, на кои болници ще бъде позволено да отчитат такива случаи? Има решение на правителството – само в три болници. Защо само в три болници? Всяка болница може да се справи с такава инфекция, но трябва да има правила: да се разделят потоците, да се избегне контакта между хората. Имам дефицит на такива мерки и на такива послания към хората, на такива решения, а по-скоро интервюта от сутрин до вечер, някакви хора с предпазни облекла, като че ли тук не знам какво щяло да стане“, заяви още д-р Стойчо Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
10
 
60
 
! Отговори
Един от многото преди 4 години
Хммм. Тръмп воюва с Китай. Изведнъж в Китай се появява незнайно откъде вирус. Тръгва епидемия. Всява се паника. Опустяват градове, затварят се фабрики, спира транспорт. Икономиката буксува. И от вчера - новина, в САЩ изпробвали вече новоразработена ваксина, създадена за 42 дни, а по принцип създаването на нова ваксина отнема години.Нещо да ви намирисва на лабораторно създаден вирус, пробван като биологично оръжие срещу противника?
159
1
 
13
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До ! 151Миже и без специални изследвания. Като тръгне работата да отива към оня свят, вече е ясно.
158
1
 
20
 
! Отговори
Мария преди 4 години
До споко Аз бях по същия начин, много зле! И после дълго време се чувствах като изплюта от центрофуга!
157
0
 
6
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До !Вие явно метро не ползвате!
156
2
 
38
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Докторе много въпроси задаваш ЗАЩО...ЗАЩО...А отговора е един ЗАЩОТО живеем в България и ни управляват меко казано некомпетентни управници
155
4
 
8
 
! Отговори
Олег преди 4 години
До спокоБраво! Изкарал си го още преди да напусне Ухан!
154
0
 
23
 
! Отговори
Все тая преди 4 години
Не знам за какво е този спирт, ама нека да има, запасявайте се. После ще се чудите какво да го правите. Маските са единствено да пазят ако сте заразени да не заразявате и околните. С маска или без, вируса влиза и през очите. Ама за очила никой не мрънка.
153
6
 
30
 
! Отговори
споко преди 4 години
Никой не е в състояние да ме убеди, че не изкарах въпросния вирус в края на декември и пак в средата на януари (температура, умора, упорита кашлица и странното усещане, че съм много по-зле, отколкото всъщност бях, а не съм от страхливите - явно влияе и на психиката). Ако е така, не е много различен от грип или сериозна настинка, но повтаря. Ако китайците не бяха взели невиждано драстични мерки, може би нямаше да се създаде глобална психоза. Щяхме да го приемем като поредния гaден сезонен щам.
152
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя измислен доктор иска да стане известен ама от всеки доктор доктор не става
151
4
 
28
 
! Отговори
до доктора преди 4 години
Докторе, Бойко в другата новина от преди малко твърди,че няма болни и ще лекува със спирт. Щял да вземе от резерва на държавата.Нещо не сте се разбрали с него какво да кажете,или Бойко си лъже? Няма да му е за пръв път
150
6
 
13
 
! Отговори
До 150 Коко преди 4 години
Питай дали има заразени с коронавирус в Русия и ако няма, защо няма
149
2
 
12
 
! Отговори
До 150 Коко преди 4 години
В САЩ има 64 регистрирани случая на заразени с короновирус а в Калифорния е обявена извънредна ситуация
148
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОТО- ами като гледаме какви мерки и с каква бързина ги взеха ,за да не се замърсяват реките има шанс до 2050г да влязат в сила ...сърба ли сме им попарата на тия "ръководители" ,така ,че лекарят обръща внимание на реалните неща , а не на голословието ,,с което сегашната кли..ка добре се справя ..наслушахме се на хвалебствия и се нагледахме на душеприказчици
147
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютно съгласен с доктора, това е самата истина. Не си вършат работата и замазват очите на хората.
146
0
 
16
 
! Отговори
! преди 4 години
И превенцията, както за всяка заразна болест, е само една. Високо ниво на личната хигиена! Ако не е станало ясно, маските са абсолютно безполезни. Редовното миене на ръцете и използването на антисептици са важни за здравето. Не на последно място стои и хигиената на хранителните продукти, защото там няма корони, ама салмунелата не е за предпочитане.
145
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Тото- Напротив , лекарят ти казва реални неща , не цели паника , а обективност - няма нужда от "дебати" по телевизии - човекът като специалист ти казва закономерности - просто да се казват и вършат истинските неща, а не медийни изяви от рода "Вижте ни колко сме загрижени!"..приемат се реалните факти и си правиш разчет какво да се прави в реален план , а не само "по документи всичко ни беше планувано...",щото вече сме им сърбали попарата- и водата , и *** ГИ ,знаеш кои , изненада "МНОГО".
144
0
 
22
 
! Отговори
! преди 4 години
Иначе и човекът е прав, много е вероятно в България да има заразени с коронавирус, и то не един. Обаче като слушам какви са симптомите му, се усещам, че те са същите като на повечето заболявания на дихателната система. Трябва някой специално да ти направи изследване за коронавирус, за точно определения щам, иначе те пишат, че си болен от грип, което е и живата истина. Съвсем друг не факта, че самият грип трудно би убил някого, но последващите усложнения могат да са фатални.
143
3
 
18
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Ясно е че държавата не може да реагира защото то просто няма държава интересно колко болни има в САЩ и ако няма защо няма
142
3
 
34
 
! Отговори
! преди 4 години
Коронавирусът е просто един медиен шум. Пореден грипен щам....ако искате да умирате от страх под завивките се поинтересувайте колко точно живота отне испанският грип преди години. В планетарен мащаб грипът е на водещо място по смъртни случаи, без значение корона ли е или не. И в голяма част от случаите жертвите са възрастни хора със слаба имунна система и придружаващи болести. Психозата, която се създава е плашещото. Налага се мнението, че медиите са провокирани от някого да всяват паника.
141
25
 
10
 
! Отговори
Toto преди 4 години
Аз мисля, че може да сме сигурни, че у нас има вече хора, заразени с коронавирусЕдна *** мислила, мислила и умряла. На кой му дреме какво мисли тоя. Докато не излезе положителна проба, всичко друго е спекулация и насаждане на паника.